De ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma
Sunt fructe pe care le consumi cu tot cu coajă și probabil că nu le-ai mânca niciodată fără să le speli. Nu știi prin câte mâini au trecut sau ce s-a întâmplat cu ele de când au fost culege până când au ajuns la tine în casă. Ce faci cu cele ale căror coajă nu se mănâncă? Le speli sau nu? Iată de ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma. La ce conluzii au ajuns specialiștii de peste hotare.
Poate nu te-ai gândit niciodată la acest lucru, dar ar trebui să speli și coaja bananelor și a fructelor de avocado înainte de a le consuma. Acestea trebuie trecute printr-un jet de apă rece pentru a reduce la minimum riscul ca eventualele urme de murdărie de pe coajă să fie transferate în interiorul pe care urmează să îl mănânci.
În timp ce murdăria poate fi vizibilă pe piele, pesticidele persistente sau microbii precum Salmonella sau Campylobacter care pot provoca boli grave nu pot fi văzuți cu ochii liber, potrivit experților consultați de HuffPost.
De aceea, este important să speli chiar și coaja bananelor. Trebuie să faci acest lucru indiferent dacă bananele sunt obținute din agricultură organică sau clasică.
De ce trebuie spălate bananele
Cojile de banană, dar și cele de avocado sau ale altor fructe și legume cu coji groase sunt la fel de susceptibile de a avea bacterii ca și fructele și legumele mai moi, cu coajă mai delicată.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat că a detectat bacteriile Listeria și Salmonella pe coaja mai multor fructe de avocado.
Coaja mai groasă îngreunează pătrunderea bacteriilor sau murdăriei în pulpa fructelor și legumelor. De aceea, au și o valabilitate mai lungă. Totuși, atunci tai sau cureți un avocado sau o banană, cuțitul poate împinge orice impuritate de pe coajă pe pulpă. Așa apare contaminarea încrucișată.
Spălarea produselor reduce probabilitatea ca acest lucru să se întâmple. Riscul nu dispare cu totul, însă cu siguranță va fi mult mai mic. Prin spălare se îndepărtează praful, dăunătorii, pesticidele sau erbicidele sau eventualele straturi de ceară.
Care este cel mai bun mod de a spăla bananele
Pentru a spăla bananele sau orice alte fructe sau legume nu ai nevoie decât de un jet puternic de apă. Nu este nevoie să folosești produse speciale, săpun sau detergent. În acest sens, Departamentul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a emis mai multe avertizări pentru a nu se folosi înălbitori sau produse dezinfectante pentru spălarea fructelor și legumelor.
Dacă vrei neapărat să utilizezi ceva mai puternic decât apa, poți folosi o soluție de oțet diluată. Amestecă o parte de oțet la patru părți de apă curată pentru a-ți pulveriza fructele și legumele.
Aceasta va ajuta la distrugerea unor bacterii. În plus, nu va lăsa un gust ciudat sau posibile substanțe chimice periculoase pe alimente. Dacă observi murdărie vizibilă, poți folosi un prosop de bucătărie pentru a le curăța mai bine.
Încearcă și 5 rețete cu banane prea copate. Vei avea preparate simple și rapide la final de zi.
De asemenea, poți folosi o perie pentru fructele și legumele cu coajă mai groasă pentru a îndepărta mai temeinic murdăria. După fiecare utilizare peria trebuie și ea curățată bine. Cel mai important este ca înainte de a spăla fructele și legumele, să te speli pe mâini și să igienizezi bine chiuveta
Cum se manipulează fructele cu coajă groasă
Spălarea bananelor și a altor fructe și legume cu coajă groasă este un pas important, dar nu singurul pentru a te asigura că sunt sigure de consum.
Depozitează și pregătește fructele și legumele separat de carnea crudă de orice fel și de fructele de mare. Acest lucru înseamnă că trebuie să utilizezi chiar și ustensile separate pentru cele două tipuri de ingrediente.
De asemenea, pune la frigider sau congelează fructele și legumele în recipiente închise după maximum două ore de la tăiere, curățare sau gătire.