Top 10 cele mai populare deserturi din lume

Cele mai populare deserturi din lume sunt cele pe care le poți găsi în cofetării, restaurante sau magazine indiferent de zona din care ești. Inițial au fost tradiționale în țările lor de origine, dar datorită gustului lor au ajuns celebre în întreaga lume.

cele mai populare deserturi din lume puse într-un colaj
Cele mai populare deserturi din lume au făcut istorie de sute de ani / Shutterstock

Orice masă delicioasă trebuie să se termine cu un desert pe măsură. Dacă ești în căutarea unor idei mai exotice sau vrei doar să știi care sunt cele mai populare deserturi din lume poți să arunci un ochi pe list noastră.

Mai jos o să găsești o selecție cu cele mai apreciate deserturi din lume. Te poți inspira pentru a-ți face mai târziu un platou simplu și decilios cu prăjiturile tale preferate.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare deserturi din lume

Fiecare zonă a lumii are un desert specific. Rețetele sunt simple sau complexe, în funcție de zonă și de preparatul ales. Cofetarii de pretutindeni s-au întrecut de-a lungul timpului pentru a crea cele mai delicioase rețete de deserturi.

Cream Brulee (Franța)

Cream brulee este varianta franțuzească a cremei de zahăr ars. A fost preparată pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de bucătarul Francois Massialot care coordona bucătăria Ducelui de Orlean.

Cream brulee servit pe o farfurie albă și decorat cu fructe
Cream brulee se poate servi decorată cu fructe / Shutterstock

Rețeta a rămas notată într-o carte și de atunci a ajuns celebră în toată lumea cu variații în funcție de zonă.

Mochi (Japonia)

Mochi este un desert tradițional japonez pe care îl vei găsi în toată Asia. Se prepară din orez lipicios și are o formă specifică.

Mochi de mai multe culori puse într-un castron de lemn
Mochi este un desert foarte moale și pufos / Shutterstock

Se găsește într-o mulțime de arome de la fructe la ciocolată și se poate servi și cu i cupă de înghețată. În Japonia se găsește la toate festivalurile.

Plăcintă cu mere (Statele Unite ale Americii)

Celebra scriitoare Jane Austen scria că „o plăcintă bună cu mere e parte din fericirea unei familii”.

Plăcintă cu mere pusă pe un blat pe care se află mai multe mere roșii
Americanii au un adevărat cult pentru plăcinta cu mere / Shutterstock

Nu este de mirare, având în vedere că americanii iau foarte în serios acest desert pe cât de simplu, pe atât de gustos. Se potrivește perfect cu frișcă, înghețată sau cremă de vanilie alături.

Nanaimo Bar (Canada)

Desertul și-a luat denumirea după numele orașului de origine, Namaimo. Este atât de simplu, încât nu are nevoie nici măcar de coacere.

Nanaimo Bar servite pe un blat de lemn
Nanaimo Bar are o combinație echilibrată de vanilie și ciocolată / Shutterstock

Are însă texturi și arome care se completează una pe cealaltă, motiv pentru care a ajuns celebru în întreaga lume.

Gulab Jamun (India)

Orice masă mai specială se termină în India cu gulab jamun. Se face dintr-un aluat cu lapte care apoi este prăjit în unt ghee și apoi trecut prin șofran, cardamon și apă de trandafiri.

Gulab Jamun servite pe un platou alb
Gulab Jamun este foarte puternic aromat / Shutterstock

La origine este un desert de inspirație arabă fiind o variantă a luqmat al-qadi. Odată ajuns în India a devenit atât de popular încât a devenit o emblemă a bucătăriei locale.

Baclava (Turcia)

Baclavaua se află pe lista cu cele mai populare deserturi din lume. Nu ai cum să nu iubești bucățile mici de foitaj foarte subțire, însiropat cu miere cu fistic, nuci sau migdale la mijloc. Îl vei găsi în toate bucătăriile orientale în diverse variante.

Baclava pusă pe un blat de lemn negru
Baclavaua se prepară în aproape tot spațiul balcanic / Shutterstock

Oriunde ai merge în lume vei găsi rețeta de baclava la restaurantele sau cofetăriile cu specific oriental sau ambalată în magazinele deținute de persoane venite din aceste părți de lume.

Kardinalschnitten (Austria)

Kardinalschnitten este un biscuite cu bezea –alb și galben, culori reprezentative ale bisericii catolice.

Kardinalschnitten servit pe o farfurie albă
Kardinalschnitten este originar din Viena / Shutterstock

A devenit celebru după ce a fost servit la celebrul local Café Mozart în 1974.

Dadar Gulung (Indonezia)

Dadar Gulung este o variantă de clătite preparate în Indonezia. Numele desertului se traduce prin „clătite rulate”.

Dadar Gulung servite pe o farfurie albă
Dadar Gulung sunt foarte pufoase / Shutterstock

De obicei au culoarea verde pentru că unul dintre ingrediente este extract de frunze de pandan. Sunt umplute cu nucă de cocos proaspăt răzuită.

Poffertjes (Olanda)

Poffertjes sunt clătite de mici dimensiuni preparate din făină de hrișcă și drojdie. În Olanda sunt atât de populare încât există tigăi speciale pentru ele, numite „poffertjespan”.

Poffertjes puse pe un blat negru și pudrate cu zahăr
Poffertjes pot fi servite și presărate cu zahăr pudră / Shutterstock

Se servesc atât la micul dejun cu diverse toppinguri, dar și la ocazii festive.

Kremes (Ungaria)

Kremes sau cremșnit este o prăjitură cu foi fine de foitaj umplute cu un strat generos de cremă de vanilie. Deasupra este presărat cu zahăr pudră.

Patru porții de Cremes cu foi de casă și cremă cu aromă de cocos, o ceașcă cu cafea și un bol cu zahăr pudră
Aroma de cocos oferă o notă aparte cremesului / Shutterstock

Se găsește în mai multe variante, însă rețeta de bază este aceeași. Uneori sunt mai multe straturi de foietaj, alteori crema este mai subțire sau mai groasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
prăjitură răsturnată cu prune
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Rețetă de bezele perfecte pe farfurie
Galerie foto
Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior
Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior
Mai multe bucăți de ciocolată pe care este presărată sare
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide