Desertul copilăriei: tort profiterol

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Tort profiterol, desertul pe care poți să-l faci cu orice ocazie. Îți mai amintești de micile gogoșele cu frișcă și înghețată? Un desert de weeekend sau poate unul pentru o zi specială, tortul profiterol te scoate oricând din încurcătură.

Publicat: 30 iulie 2022, 07:26 / Actualizat: 2 august 2022, 18:37
Tort cu gogoșele de profiterol ornat cu ciocolată și frișcă pe un platou galben
Tort profiterol, desertul cu care nu dai greș la nicio ozazie specială / RețeteFelDeFel.ro

Este foarte interesantă combinația dintre mousse de ciocolată, choux-uri umplute cu frișcă și multă, multă ciocolată. Cei care preferă eclerele și profiterolul sunt obișnuiți cu acest gust special. De ce să nu încerci și un tort profiterol? Nu este o rețetă simplă, dar rezultatul final merită puțin efort. Merge de minune cu una dintre aceste băuturi de vară.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a face blatul. Într-un bol de mărime medie pune făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și bicarbonatul și amestecă până se omogenizează. În alt bol pune ouăle, uleiul, cafeaua și iaurtul și amestecă bine. Apoi unește cele două compoziții și mixează până se încorporează.

Când este gata, pune aluatul rezultat într-o tavă cu pereți detașabili și acoperă cu hârtie de copt. Pornește cuptorul la 175 °C și coace blatul timp de 35-40 de minute. Verifică dacă blatul este copt cu ajutorul scobitorii. Când iese curată, înseamnă că blatul este gata. Nu-l lăsa prea mult la cuptor pentru că se va usca și întări. Când este gata, lasă-l pe un blat de lemn să se răcească.

Partea a doua: choux-urile

Într-o cratiță pune apa, untul tăiat cubulețe mici și sarea și pune-o pe aragaz la foc mic. Când a început să fiarbă adaugă făina. Amestecă energic cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția. Amestecă până când, pe fundul avsului, se formează o peliculă de aluat.

Transferă totul într-un bol să se răcească puțin. Cât este încă ușor călduț începe să adaugă ouăle, unul câte unul. Ai grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei. Poți să folosești o lingură de lemn sau mixerul. Amestecă bine până când obții un aluat gros, cu o consistență cleioasă care curge de pe spatula.

Cu ajutorul unui poș formează choux-urile de dimensiuni puțin mai mari decât o cireașă. Vor ieși aproximativ 25 de bucăți. Se coc la 220 °C timp de 15 minute. Apoi redu temperatura cuptorului la 180 °C și lasă-le la copt până se rumenesc.

Partea a treia: mousse-ul de ciocolată

Pune gelatina la hidratat cu apă. Apoi mixează bine smântâna pentru frișcă. Rupe ciocolata în bucățele cât mai mici și pune-o într-o cratiță împreună cu laptele. Pe aragaz pune o cratiță mai mare cu apă în care să intre cratița cu ciocolată și lapte. Ai grijă să rămână suficient spațiu între apa din cratița mare și fundul cratiței mici. Când este topită bine ciocolata adaugă gelatina și amestecă până se omogenizează complet. Trage cratița de pe foc și las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Când este răcită suficient, adaugă frișca și amestecă până se încorporează complet. Dacă ești fan mousse-uri, îți recomandăm acest mousse de ciocolată cu lichior Sherry.

Separat mixează friscă, vanilia și zahărul pentru umplerea choux-urilor. Dacă ți-au ieșit 25 de choux-uri, pune 14 în interiorul tortului și păstrează cele mai frumoase gogoșele pentru ornare. Umple-le pe toate cu frișca rezultată mai sus.

Partea a patra și cea mai important este asamblarea torului

Taie blatul în două părți egale. Lasă o parte din blat în forma în care l-ai copt. Întinde un sfert din mousse și așază cele 14 gogoșele umplute cu frișcă. Apoi adaugă restul de mousse. Pune a doua parte de blat peste și presează ușor. Deasupra pune o folie alimetară și bagă tortul în frigider, la rece. Este de preferat să-l lași la rece peste noapte.

Glazura se pune a doua zi și se face din ciocolată, smântână pentru frișcă și uleiul. Pune pe tort gogoșelele rămase, ornează cu frișcă după cum îți place și apoi toarnă glazura.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Profiterolul este combinația perfectă dintre ciocolată, vanilie și frișcă

Deși multă lume a crezut că numele vine din Franța, adevărul este că originile profiterolului sunt în Gibraltar. Nobilii consumau aceste “gogoșele” umplute cu frișcă și vanilie. Cele mai bune aveau și ciocolată topită deasupra.

Pe lista dulciurilor preferate de români lângă tort Profiterol mai stau Amandina, Doboșul, Ora 12 și Excelentul.

Ca să-ți fie mai ușor poți să faci blatul și micile chox-uri într-o zi și în ziua următoare restul.

Folosește numai ingrediente de calitate. Pentru un gust mai bun, folosește iaurt cât mai gras. Îi va da o textură moale și compoziția se va omogeniza mai uniform. Și untul pe care-l folosești în prepararea choux-urilor trebuie să fie cât mai gras. Acestea vor ieși foarte pufoase.

Iată 3 trucuri pentru a obține gelatina potrivită pentru tort profiterol:

La dulciurile la care folosești gelatină este foarte important să îți reușească o hidratare corectă. Astfel eviți să ai cocoloașe nedorite.

Hidratează bine gelatina

Gelatina nu se folosește niciodată așa cum o cumperi. Trebuie hidratată și chiar foarte bine. Pentru gelatina pudră folosește 2 sau 3 linguri de apă, pentru gelatina foi 5, 6 linguri de apă sau atât cât absorb ele în funcție de tipul lor.

Folosește-o în compoziții calde

Gelatina nu se amestecă niciodată într-o compoziție rece pentru că nu se încorporează. Pericolul este să se solidifice neuniform și să dea o textură neplăcută. Fii atentă la asta când faci tort profiterol ca să nu ai parte de surprize neplăcute.

Prepară desertul înainte și adaugă gelatina la final

O dată adăugată în compoziție aceasta începe să lucreze și preparatul se va întări, deci nu-l vei mai putea modela după cum dorești.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide