Desertul copilăriei: tort profiterol
Tort profiterol, desertul pe care poți să-l faci cu orice ocazie. Îți mai amintești de micile gogoșele cu frișcă și înghețată? Un desert de weeekend sau poate unul pentru o zi specială, tortul profiterol te scoate oricând din încurcătură.
Este foarte interesantă combinația dintre mousse de ciocolată, choux-uri umplute cu frișcă și multă, multă ciocolată. Cei care preferă eclerele și profiterolul sunt obișnuiți cu acest gust special. De ce să nu încerci și un tort profiterol? Nu este o rețetă simplă, dar rezultatul final merită puțin efort. Merge de minune cu una dintre aceste băuturi de vară.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a face blatul. Într-un bol de mărime medie pune făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și bicarbonatul și amestecă până se omogenizează. În alt bol pune ouăle, uleiul, cafeaua și iaurtul și amestecă bine. Apoi unește cele două compoziții și mixează până se încorporează.
Când este gata, pune aluatul rezultat într-o tavă cu pereți detașabili și acoperă cu hârtie de copt. Pornește cuptorul la 175 °C și coace blatul timp de 35-40 de minute. Verifică dacă blatul este copt cu ajutorul scobitorii. Când iese curată, înseamnă că blatul este gata. Nu-l lăsa prea mult la cuptor pentru că se va usca și întări. Când este gata, lasă-l pe un blat de lemn să se răcească.
Partea a doua: choux-urile
Într-o cratiță pune apa, untul tăiat cubulețe mici și sarea și pune-o pe aragaz la foc mic. Când a început să fiarbă adaugă făina. Amestecă energic cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția. Amestecă până când, pe fundul avsului, se formează o peliculă de aluat.
Transferă totul într-un bol să se răcească puțin. Cât este încă ușor călduț începe să adaugă ouăle, unul câte unul. Ai grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei. Poți să folosești o lingură de lemn sau mixerul. Amestecă bine până când obții un aluat gros, cu o consistență cleioasă care curge de pe spatula.
Cu ajutorul unui poș formează choux-urile de dimensiuni puțin mai mari decât o cireașă. Vor ieși aproximativ 25 de bucăți. Se coc la 220 °C timp de 15 minute. Apoi redu temperatura cuptorului la 180 °C și lasă-le la copt până se rumenesc.
Partea a treia: mousse-ul de ciocolată
Pune gelatina la hidratat cu apă. Apoi mixează bine smântâna pentru frișcă. Rupe ciocolata în bucățele cât mai mici și pune-o într-o cratiță împreună cu laptele. Pe aragaz pune o cratiță mai mare cu apă în care să intre cratița cu ciocolată și lapte. Ai grijă să rămână suficient spațiu între apa din cratița mare și fundul cratiței mici. Când este topită bine ciocolata adaugă gelatina și amestecă până se omogenizează complet. Trage cratița de pe foc și las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Când este răcită suficient, adaugă frișca și amestecă până se încorporează complet. Dacă ești fan mousse-uri, îți recomandăm acest mousse de ciocolată cu lichior Sherry.
Separat mixează friscă, vanilia și zahărul pentru umplerea choux-urilor. Dacă ți-au ieșit 25 de choux-uri, pune 14 în interiorul tortului și păstrează cele mai frumoase gogoșele pentru ornare. Umple-le pe toate cu frișca rezultată mai sus.
Partea a patra și cea mai important este asamblarea torului
Taie blatul în două părți egale. Lasă o parte din blat în forma în care l-ai copt. Întinde un sfert din mousse și așază cele 14 gogoșele umplute cu frișcă. Apoi adaugă restul de mousse. Pune a doua parte de blat peste și presează ușor. Deasupra pune o folie alimetară și bagă tortul în frigider, la rece. Este de preferat să-l lași la rece peste noapte.
Glazura se pune a doua zi și se face din ciocolată, smântână pentru frișcă și uleiul. Pune pe tort gogoșelele rămase, ornează cu frișcă după cum îți place și apoi toarnă glazura.
Profiterolul este combinația perfectă dintre ciocolată, vanilie și frișcă
Deși multă lume a crezut că numele vine din Franța, adevărul este că originile profiterolului sunt în Gibraltar. Nobilii consumau aceste “gogoșele” umplute cu frișcă și vanilie. Cele mai bune aveau și ciocolată topită deasupra.
Pe lista dulciurilor preferate de români lângă tort Profiterol mai stau Amandina, Doboșul, Ora 12 și Excelentul.
Ca să-ți fie mai ușor poți să faci blatul și micile chox-uri într-o zi și în ziua următoare restul.
Folosește numai ingrediente de calitate. Pentru un gust mai bun, folosește iaurt cât mai gras. Îi va da o textură moale și compoziția se va omogeniza mai uniform. Și untul pe care-l folosești în prepararea choux-urilor trebuie să fie cât mai gras. Acestea vor ieși foarte pufoase.
Iată 3 trucuri pentru a obține gelatina potrivită pentru tort profiterol:
La dulciurile la care folosești gelatină este foarte important să îți reușească o hidratare corectă. Astfel eviți să ai cocoloașe nedorite.
Hidratează bine gelatina
Gelatina nu se folosește niciodată așa cum o cumperi. Trebuie hidratată și chiar foarte bine. Pentru gelatina pudră folosește 2 sau 3 linguri de apă, pentru gelatina foi 5, 6 linguri de apă sau atât cât absorb ele în funcție de tipul lor.
Folosește-o în compoziții calde
Gelatina nu se amestecă niciodată într-o compoziție rece pentru că nu se încorporează. Pericolul este să se solidifice neuniform și să dea o textură neplăcută. Fii atentă la asta când faci tort profiterol ca să nu ai parte de surprize neplăcute.
Prepară desertul înainte și adaugă gelatina la final
O dată adăugată în compoziție aceasta începe să lucreze și preparatul se va întări, deci nu-l vei mai putea modela după cum dorești.
Poftă bună!