Desertul copilăriei: tort profiterol

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Tort profiterol, desertul pe care poți să-l faci cu orice ocazie. Îți mai amintești de micile gogoșele cu frișcă și înghețată? Un desert de weeekend sau poate unul pentru o zi specială, tortul profiterol te scoate oricând din încurcătură.

Publicat: 30 iulie 2022, 07:26 / Actualizat: 2 august 2022, 18:37
Tort cu gogoșele de profiterol ornat cu ciocolată și frișcă pe un platou galben
Tort profiterol, desertul cu care nu dai greș la nicio ozazie specială / RețeteFelDeFel.ro

Este foarte interesantă combinația dintre mousse de ciocolată, choux-uri umplute cu frișcă și multă, multă ciocolată. Cei care preferă eclerele și profiterolul sunt obișnuiți cu acest gust special. De ce să nu încerci și un tort profiterol? Nu este o rețetă simplă, dar rezultatul final merită puțin efort. Merge de minune cu una dintre aceste băuturi de vară.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a face blatul. Într-un bol de mărime medie pune făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și bicarbonatul și amestecă până se omogenizează. În alt bol pune ouăle, uleiul, cafeaua și iaurtul și amestecă bine. Apoi unește cele două compoziții și mixează până se încorporează.

Când este gata, pune aluatul rezultat într-o tavă cu pereți detașabili și acoperă cu hârtie de copt. Pornește cuptorul la 175 °C și coace blatul timp de 35-40 de minute. Verifică dacă blatul este copt cu ajutorul scobitorii. Când iese curată, înseamnă că blatul este gata. Nu-l lăsa prea mult la cuptor pentru că se va usca și întări. Când este gata, lasă-l pe un blat de lemn să se răcească.

Partea a doua: choux-urile

Într-o cratiță pune apa, untul tăiat cubulețe mici și sarea și pune-o pe aragaz la foc mic. Când a început să fiarbă adaugă făina. Amestecă energic cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția. Amestecă până când, pe fundul avsului, se formează o peliculă de aluat.

Transferă totul într-un bol să se răcească puțin. Cât este încă ușor călduț începe să adaugă ouăle, unul câte unul. Ai grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei. Poți să folosești o lingură de lemn sau mixerul. Amestecă bine până când obții un aluat gros, cu o consistență cleioasă care curge de pe spatula.

Cu ajutorul unui poș formează choux-urile de dimensiuni puțin mai mari decât o cireașă. Vor ieși aproximativ 25 de bucăți. Se coc la 220 °C timp de 15 minute. Apoi redu temperatura cuptorului la 180 °C și lasă-le la copt până se rumenesc.

Partea a treia: mousse-ul de ciocolată

Pune gelatina la hidratat cu apă. Apoi mixează bine smântâna pentru frișcă. Rupe ciocolata în bucățele cât mai mici și pune-o într-o cratiță împreună cu laptele. Pe aragaz pune o cratiță mai mare cu apă în care să intre cratița cu ciocolată și lapte. Ai grijă să rămână suficient spațiu între apa din cratița mare și fundul cratiței mici. Când este topită bine ciocolata adaugă gelatina și amestecă până se omogenizează complet. Trage cratița de pe foc și las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Când este răcită suficient, adaugă frișca și amestecă până se încorporează complet. Dacă ești fan mousse-uri, îți recomandăm acest mousse de ciocolată cu lichior Sherry.

Separat mixează friscă, vanilia și zahărul pentru umplerea choux-urilor. Dacă ți-au ieșit 25 de choux-uri, pune 14 în interiorul tortului și păstrează cele mai frumoase gogoșele pentru ornare. Umple-le pe toate cu frișca rezultată mai sus.

Partea a patra și cea mai important este asamblarea torului

Taie blatul în două părți egale. Lasă o parte din blat în forma în care l-ai copt. Întinde un sfert din mousse și așază cele 14 gogoșele umplute cu frișcă. Apoi adaugă restul de mousse. Pune a doua parte de blat peste și presează ușor. Deasupra pune o folie alimetară și bagă tortul în frigider, la rece. Este de preferat să-l lași la rece peste noapte.

Glazura se pune a doua zi și se face din ciocolată, smântână pentru frișcă și uleiul. Pune pe tort gogoșelele rămase, ornează cu frișcă după cum îți place și apoi toarnă glazura.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Profiterolul este combinația perfectă dintre ciocolată, vanilie și frișcă

Deși multă lume a crezut că numele vine din Franța, adevărul este că originile profiterolului sunt în Gibraltar. Nobilii consumau aceste “gogoșele” umplute cu frișcă și vanilie. Cele mai bune aveau și ciocolată topită deasupra.

Pe lista dulciurilor preferate de români lângă tort Profiterol mai stau Amandina, Doboșul, Ora 12 și Excelentul.

Ca să-ți fie mai ușor poți să faci blatul și micile chox-uri într-o zi și în ziua următoare restul.

Folosește numai ingrediente de calitate. Pentru un gust mai bun, folosește iaurt cât mai gras. Îi va da o textură moale și compoziția se va omogeniza mai uniform. Și untul pe care-l folosești în prepararea choux-urilor trebuie să fie cât mai gras. Acestea vor ieși foarte pufoase.

Iată 3 trucuri pentru a obține gelatina potrivită pentru tort profiterol:

La dulciurile la care folosești gelatină este foarte important să îți reușească o hidratare corectă. Astfel eviți să ai cocoloașe nedorite.

Hidratează bine gelatina

Gelatina nu se folosește niciodată așa cum o cumperi. Trebuie hidratată și chiar foarte bine. Pentru gelatina pudră folosește 2 sau 3 linguri de apă, pentru gelatina foi 5, 6 linguri de apă sau atât cât absorb ele în funcție de tipul lor.

Folosește-o în compoziții calde

Gelatina nu se amestecă niciodată într-o compoziție rece pentru că nu se încorporează. Pericolul este să se solidifice neuniform și să dea o textură neplăcută. Fii atentă la asta când faci tort profiterol ca să nu ai parte de surprize neplăcute.

Prepară desertul înainte și adaugă gelatina la final

O dată adăugată în compoziție aceasta începe să lucreze și preparatul se va întări, deci nu-l vei mai putea modela după cum dorești.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
paste cu ton și roșii
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
plăcintă de dovleac în stil american
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
camembert la cuptor
06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
14 noiembrie, 05:31
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
ulei de palmier
13 noiembrie, 09:00
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
13 noiembrie, 08:30
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Dă-o afară!. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
închide