Rețeta de dulceață de cireșe, fără zahăr, care rezistă până la un an
Dulceața de cireșe, fără zahăr o faci vara ca să te bucuri de ea imediat, dar sigur o vrei și în lunile reci când nu sunt disponibile fructe proaspete. Chiar dacă nu are zahăr, ea rezistă până la un an. Rețeta de dulceață de cireșe e la mare căutare, așa că nu mai sta pe gânduri.
Cu atâtea sortimente de dulceață pe rafturile magazinelor poate te întrebi de ce te-ai apuca să o faci acasă. Răspunsul este simplu: poți controla ingredientele și mai ales nivelul de dulceață al acesteia, dar și aditivii alimentari.
Cele produse industrial sunt făcute în unele cazuri din pastă de fructe și au cantități mari de conservanți de pectină, pentru a fi cât mai ieftine în procesul de producție. În cazul în care preferi consistența mai densă, iată aici și o rețetă de gem de cireșe.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine borcanele și capacele. Se pun borcanele într-o cratiță umplută pe jumătate cu apă și se fierb într-un clocot. Se oprește focul și se lasă acolo până va fi nevoie de ele.
Capacele se pun într-un vas cu apă clocotiă și se lasă acolo până când sunt gata de utilizare. Aceasta este o metodă de sterilizare foarte populară.
Pași de urmat în procesul de gătire al cireșelor
Cireșele se spală și li se scot sâmburii. Se pun într-o cratiță împreună cu sucul de lămâie și se amestecă. Apoi se adaugă îndulcitorul și gelifiantul și se amestecă. Dulceața se fierbe la foc mediu. Se amestecă constant pentru ca pectina să se dizolve. Se mai lasă pe foc până când trece testul lingurii: se scoate puțină dulceață din cratiță și se lasă pe o farfurie. Dacă se încheagă se stinge focul.
Se scot borcanele din vasul în care au fiert, se șterg bine și se umplu cu dulceață până aproape de margine. Se lasă un spațiu cât un deget mic. Se pun capacele șterse și se înfiletează bine.
Borcanele se fierb la bain marie timp de 10 minute. Se scot din apă, se pun într-un loc răcoros și se lasă să se răcească acoperite timp de 24 de ore, fără să fie mișcate.
De ce să faci dulceață de cireșe fără zahăr acasă
În plus, este foarte util să ai un raft cu dulceață fără zahăr în cămară. Când vei avea poftă de ceva dulce, ai la îndemână un desert sănătos pe care să îl consumi ca atare sau să îl adaugi în prăjituri. Dulceața de cireșe fără zahăr poate fi potrivită pentru clătite, deserturi cu ciocolată neagră, tarte, cheesecake sau chiar salate cu fructe.
Atunci când faci dulceață fără zahăr acasă prețul unui borcan este mult mai mic decât al celor cumpărate. Vei economisi o sumă considerabilă dacă obișnuiești să consumi des dulcețuri.
Dacă nu folosești zahărul va trebui totuși să adaugi un îndulcitor și un gelifiant. Există pe piață o mulțime de variante, chiar și bio. În cazul gelifiantului trebuie să citești cu atenție eticheta pentru că multe dintre ele au zahăr adăugat și nu vrei asta.
Îndulcitorul potrivit pentru dulceața de cireșe fără zahăr
În cazul îndulcitorului poți folosi stevia, xilitol, eritritol sau aluloză. Totuși, dulceața de cireșe fără zahăr va avea cea mai bună textură dacă folosești aluloza. Eritritolul tinde să devină granulat atunci când este rece. Xilitolul este și el bun însă aduce un aport suplimentar de carbohidrați, iar stevia poate să lase un gust ușor metalic.
În dulceața de cireșe fără zahăr trebuie să pui și suc de lămâie. De obicei sucul proaspăt de lămâie este cel mai bun, dar în cazul conservelor poate fi mai potrivit cel îmbuteliat. Motivul este că lămâile proaspete variază în aciditate. Cireșele au un conținut mai scăzut de acid, așa că este necesară adăugarea de suc de lămâie pentru a obține nivelul potrivit pentru conservarea pe termen lung.
După ce sterilizezi borcanele de dulceață de cireșe fără zahăr, lasă-le să se odihnească timp de 24 de ore fără să le miști sau să le înclini. Apoi poți să le depozitezi până la un an într-un loc răcoros și întunecat.