Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Pentru una dintre gustările zilei, chiar și pentru gustarea din pauza de masă de la birou, îți recomandăm să încerci o rețetă de empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor.
Galerie foto
Empanadas este denumirea unor preparate din bucătăria spaniolă. Sunt, de fapt, niște plăcinte dintr-un aluat fraged cu diferite umpluturi. Acestea pot fi preparate atât la cuptor, cât și prăjite în ulei. Aluatul este asemănător cu cel al clasicelor tarte din bucătăria românească.
Umplutura o poate alege fiecare după propriul gust. Se poate opta pentru carne tocată, pentru legume, sau pentru pește, ca în rețeta noastră. Descoperă aici și o rețetă de empanadas cu carne. Preparate la cuptor sunt mai sănătoase. În plus nu mai ai grija stropilor de ulei care murdăresc aragazul. Fileul de ton îl poți înlocui cu orice tip de pește conservat sau proaspăt preparat. Încearcă plăcintele spaniole în orice combinație preferi, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a prepara delicioasele plăcinte sărate din bucătăria spaniolă, vei începe cu pregătirea aluatului. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar mai necesită și un timp de relaxare la rece pentru a deveni ușor de modelat. În intervalul de timp cât aluatul este la frigider, vei pregăti umplutura pentru plăcinte.
Cum prepari aluat fraged pentru empanadas cu file de ton în sos de roșii
Trece făina prin sită într-un bol încăpător și adaugă sarea peste ea. Amestecă cele două ingrediente, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Amestecă-l rapid cu făina până când se formează niște firimituri. Adaugă smântâna și din nou amestecă rapid, până când se omogenizează aluatul.
Vei obține un aluat compact, nu foarte ferm, pe care îl împachetezi în folie și îl pui la frigider pentru 30-40 de minute.
Pregătește ingredientele pentru umplutură
Desfă cu mare atenție conservele de ton și pune conținutul lor într-o sită deasă. Lasă fileul de ton să se scurgă bine, iar uleiul pune-l într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa curățată și tocată mărunt și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecă-le cu o spatulă în uleiul încins până când se pătrund ușor. Apoi, adaugă roșiile decojite și tocate mărunt.
Fierbe sosul la foc de intensitate medie până când se reduce sub jumătate din cantitatea inițială. Asezonează-l cu sare, piper, frunze de oregano și de busuioc, uscate și mărunțite. Stinge focul, lasă sosul să se răcească și îl amesteci cu fileul de ton scurs.
Descoperă și o rețetă de plăcintă cu pește și cartofi, denumită ”Plăcinta pescarului”.
Cum formezi și coci empanadas cu file de ton în sos de roșii
Împarte aluatul în patru părți aproximativ egale și modelează-le în patru bile. Întinde cele patru bile în foi circulare cu diametrele de aproximativ 22-24 cm, pe masa presărată cu făină.
Împarte compoziția pentru umplutură în două și întinde-o peste două din foile de aluat. Deasupra adaugi celelalte foi de aluat simple și formezi două plăcinte. Te poți juca cu aluaturile modelându-l după propria imaginație deasupra plăcintelor.
Așază plăcintele în tava de cuptor, pe hârtie de ciot și unge-le cu ou la suprafață. Pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coace plăcintele pentru 30-35 de minute. Lasă-le să se mai tempereze înainte de a le porționa și savura cu poftă.
Descoperă și rețeta de tarta savuroasă din bucătăria franțuzească: Quiche Lorraine.
Galerie foto