Pentru a prepara gemul de caise fără zahăr, va trebui să folosești o cantitate mai mare de mere. Din acestea vei prepara mai întâi un sirop consistent în care vei fierbe ulterior caisele. Nu trebuie să te sperie cantitate mare de mere, acestea nu influențează foarte mult gustul gemului de caise.

Pectina din fructe are rol de aditiv alimentar, rol de emulgator, stabilizator, dar și agent de îngroșare. Gutuile sunt fructe cu conținut mare de pectină, dar din păcate nu se coc în același timp cu caisele.

Descoperă și o rețetă de peltea de gutui, pe care o poți prepara în sezonul coacerii acestora.

Cum prepari gem de caise fără zahăr

Primul pas pentru prepararea gemului de caise fără zahăr constă în pregătirea merelor. Acestea trebuie transformate într-un suc consistent. Pentru acest pas poți apela la un storcător performant de fructe și legume. Cu ajutorul acestuia vei obține un suc cu textura foarte consistentă. Iar dacă nu deții acel storcător, poți folosi un blender clasic, și treci merele prin el cu tot cu coajă și sâmburi.

Pune sucul de mere obținut într-o cratiță și adaugă sucul proaspăt de lămâie peste el. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă sucul să fiarbă până când se reduce sub jumătate din cantitatea inițială. Această reducție va avea gustul foarte dulce. Amestecă periodic în sucul de mere cu o spatulă, pentru a nu se lipi. pe parcursul fierberii îndepărtează spuma care se formează la suprafață, cu o sită sau o spumieră.

După fierbere, trece siropul de mere prin sită sau strecoară-l printr-un tifon curat.

În timp ce sucul de mere fierbe poți pregăti și caisele care necesită spălare și ștergere. Apoi le secționezi în jumătăți, îndepărtezi sâmburii din ele și le tai în cuburi. Adaugă-le în siropul de mere din cratița de pe foc. Fierbe caisele în sirop la foc de intensitate minimă până când încep să se paseze. Îndepărtează din nou spuma care se formează în timpul fierberii.

Toarnă deliciosul gem de caise fără zahăr fierbinte, în borcanele sterilizate în prealabil. Înfiletează capacele ermetic și lasă borcanele să se răcească lent sub o pătură.

Dacă mai dorești să prepari gem sau dulceață fără zahăr, trece pe listă și rețeta de gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat.