Peltea de gutui. Rețetă simplă și ușor de preparat
Dacă adori gustul parfumat al gutuilor și obișnuiești să le conservi pentru iarnă sub formă de gem sau dulceață, nu arunca cojile și cotoarele acestora. Îți oferim o rețetă de peltea de gutui în care le vei folosi.
Galerie foto
Pelteaua de gutui este unul dintre cele mai fine și rafinate conserve de fructe, pe care o poți prepara acasă. Este, de fapt, un jeleu natural foarte aromat, cu o culoare superbă, preparat fără conservanți sau gelifianți.
Poți prepara jeleu și din alte fructe, însă nu va atinge maximul rafinamentului precum cea de gutui. Și acest fapt se datorează pectinei ce se găsește în căsuța cotoarelor de la gutui, care prin fierbere se gelifiază. O peltea reușită este limpede, de culoare deschisă și atât de consistentă, încât se poate tăia cu cuțitul, sau se poate răsturna închegată din borcan.
Poți savura pelteaua de gutui la mic dejun, pe felii de pâine prăjite, tartinate cu unt, ca și dulceața de gutui. Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru dulceață de gutui, plină de savoare și culoare.
Mai poți folosi pelteaua și pentru a glazura prăjiturile și torturile, sau pentru a îndulci și aromatiza ceaiurile. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cel mai fin și aromat jeleu natural, din gutui.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea gutuilor pe care le speli bine frecându-le cu partea abrazivă a unui burete de vase, curat. Astfel, te asiguri că ai îndepărtat tot puful de pe coaja gutuilor. Șterge bine gutuile și feliază-le pe rând. Imediat ce ai feliat o gutuie, adaugă feliile într-o cratiță cu 3 litri de apă și sucul de la o lămâie. Astfel se va opri oxidarea lor. Nu îndepărta sâmburii pentru că au și aceștia un rol important în gelifierea jeleului. Aceștia conțin pectină ca și căsuțele lor și cotoarele.
Cum prepari peltea de gutui
Pune cratița cu gutuile și apa la foc de intensitate mică și lasă gutuile la fiert până când lichidul se reduce la jumătate din cantitatea inițială. Pune o sită într-o altă cratiță, iar în sită pune un tifon curat, împăturit în două.
Răstoarnă gutuile și siropul în sita cu tifon și lasă-l să se scurgă încet, fără a se tulbura. După ce s-a scurs tot lichidul, presează ușor și ingredientele din tifon, apoi lasă lichidul să se limpezească aproximativ o oră.
Pune zahărul tos peste lichidul limpezit și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la foc mic. Fierbe pelteaua de gutui până când se reduce și devine consistentă. Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează deasupra, la început de fierbere.
Nu exagera cu fierberea pentru a nu degrada culoarea plăcută a jeleului. Cu cât va fierbe timp mai îndelungat, cu atât culoarea va deveni mai închisă.
Toarnă delicioasa peltea de gutui fierbinte în borcanele sterilizate și așezate pe un suport metalic care să preia temperatura mare. Închide borcanele ermetic și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă jeleului.
Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru jeleu de zmeură, sau gem de zmeură fără semințe!
Galerie foto