Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Un borcan de gem de gutui fără zahăr, pe raftul din cămară, poate să fie desertul perfect atunci ai poftă de ceva dulce. Fiind îndulcit cu stevia sau alt îndulcitor fără calorii este și mai sănătos și poți simți mai intens gustul fructelor.

Gem de gutui fără zahăr pus în borcan
Gem de gutui fără zahăr se poate îndulci cu stevia / Shutterstock

Gemul de gutui poate fi servit în mai multe moduri. Cea mai simplă variantă este să îl întinzi pe o felie de pâine prăjită sau pe biscuiți. Poți să pui și niște unt de calitate și vei avea un mic dejun savuros. Tot la prima masă a zilei poți pune câteva linguri de gem de gutui fără zahăr în iaurt sau peste un terci de ovăz.

Gemul de gutui se potrivește minunat cu sortimentele de brânzeturi, mai ales cu cele mai tari și mai sărate, precum brânza cheddar sau brânza de capră. Combinația de dulce și sărat poate fi o adevărată delicatesă. Mai poți adăuga și o mână de nuci proaspete sau prăjite pentru o textură mai crocantă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puteți folosi gemul de gutui ca umplutură pentru prăjituri, cozonaci sau plăcinte. Aroma sa distinctă va adăuga un plus de savoare și textură desertului.

Gemul de gutui poate fi folosit drept garnitură pentru carne, în special pentru carnea de porc sau de pui. Pune peste carne un strat subțire de gem de gutui în timpul gătirii pentru a adăuga dulceață și un contrast interesant de arome. De asemenea, este potrivit în sosuri sau glazuri pentru preparate din carne sau legume.

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță gutuile, îndepărtând coaja și semințele. Se taie în bucăți mici pentru a le pregăti pentru gătit. Se toarnă peste ele sucul de lămâie și se amestecă pentru a preveni oxidarea. Se lasă gutuile să stea în acest amestec timp de aproximativ 10-15 minute.

Cum prepari gemul de gutui fără zahăr

Se transferă bucățile de gutui într-un vas mare, se adaugă 1-2 pahare de apă. Cantitatea poate varia în funcție de cât de suculente sunt gutuile. Se pune vasul la foc mic până când gutuile devin moi și se pot sfărâma cu ușurință cu o furculiță, aproximativ 30-40 de minute.

După ce gutuile s-au fiert, folosind un blender sau un mixer de mână pentru a obține un piure fin. Dacă se dorește un gem mai gros, se gătește puțin mai mult pentru a îndepărta mai multă apă înainte de a-l pune la blender.

Se adaugă îndulcitorul treptat și degustându-se până se ajunge la gradul potrivit de dulceață. Se pune scorțișoara și se amestecă bine pentru a distribui uniform.

Se pune gemul în borcane curate și uscate, se închid bine și se sterilizează într-un vas cu apă clocotită timp de aproximativ 10-15 minute. Borcanele trebuie să fie acoperite complet de apă în timpul sterilizării.

Se lasă borcanele cu gem să se răcească complet, acoperite, timp de până la 48 ore. Apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Ce îndulcitori se pot folosi

Pentru a îndulci gemul de gutui fără a adăuga zahăr, poți folosi diferiți îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali, în funcție de preferințe.

Cel mai potrivit este stevia care este un îndulcitor natural derivat dintr-o plantă și nu conține calorii. Este de aproximativ 50-300 de ori mai dulce decât zahărul, astfel că o cantitate mică este suficientă pentru a îndulci gemul.

Xilitolul are un gust similar cu cel al zahărului. Este o opțiune populară atât pentru ducețuri și gemuri, dar și pentru preparate care se coc. De asemenea, se poate folosi și eritritolul care are zero calorii. Are un gust similar cu zahărul și se dizolvă bine în lichide.

O altă variantă este să combini mai mulți îndulcitori pentru a obține o aromă și dulceață specifică. De exemplu, poți utiliza o combinație de stevia și xilitol pentru a îmbina dulceața naturală cu o textură și gust similară cu zahărul.

În timpul pregătirii gemului de gutui, adaugă îndulcitorul preferat treptat și degustă pentru a te asigura că obții gradul de îndulcire dorit. Fiecare îndulcitor are propriile sale caracteristici de gust și intensitate, așa că poți ajusta cantitatea în funcție de preferințe.

De ce să faci dulceață sau gem fără zahăr

Gemul fără zahăr este căutat din ce în ce mai mult din rațiuni de sănătate. Zahărul adăugat este adesea asociat cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și carii dentare.

Prin eliminarea zahărului din dulceață sau gem, poți reduce aportul de zahăr din dietă. De asemenea, dacă urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau o dietă ketogenică folosirea îndulcitorilor naturali este foarte utilă.

Făcând dulceață sau gem fără zahăr, poți să te bucuri de aroma naturală a fructelor și să experimentezi diferite nuanțe ale gustului, fără a fi acoperite de dulceața excesivă a zahărului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de caise fără zahăr în borcane și în bol, alături de caise proaspete
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Prăjitură fragedă cu gem de gutui porționată pe un grătar de răcire
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu gem de gutui. Desert delicios și aromat
Prăjitură fragedă cu gem de gutui. Desert delicios și aromat
Borcane de gem de mere fără zahăr
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Vasilica a cheltuit 5 euro pe un loz răzuibil şi a câştigat 50.000 de euro, în Italia. De ce nu poate încasa banii
Vasilica a cheltuit 5 euro pe un loz răzuibil şi a câştigat 50.000 de euro, în Italia. De ce nu poate încasa banii
Vasilica a cheltuit 5 euro pe un loz răzuibil şi a câştigat 50.000 de euro, în Italia. De ce nu poate încasa banii
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Ce este și ce beneficii are laptele auriu. Sănătate curată pentru cei care încearcă
Ce este și ce beneficii are laptele auriu. Sănătate curată pentru cei care încearcă
Ce este și ce beneficii are laptele auriu. Sănătate curată pentru cei care încearcă
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide