Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Un borcan de gem de gutui fără zahăr, pe raftul din cămară, poate să fie desertul perfect atunci ai poftă de ceva dulce. Fiind îndulcit cu stevia sau alt îndulcitor fără calorii este și mai sănătos și poți simți mai intens gustul fructelor.

Gem de gutui fără zahăr pus în borcan
Gem de gutui fără zahăr se poate îndulci cu stevia / Shutterstock

Gemul de gutui poate fi servit în mai multe moduri. Cea mai simplă variantă este să îl întinzi pe o felie de pâine prăjită sau pe biscuiți. Poți să pui și niște unt de calitate și vei avea un mic dejun savuros. Tot la prima masă a zilei poți pune câteva linguri de gem de gutui fără zahăr în iaurt sau peste un terci de ovăz.

Gemul de gutui se potrivește minunat cu sortimentele de brânzeturi, mai ales cu cele mai tari și mai sărate, precum brânza cheddar sau brânza de capră. Combinația de dulce și sărat poate fi o adevărată delicatesă. Mai poți adăuga și o mână de nuci proaspete sau prăjite pentru o textură mai crocantă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puteți folosi gemul de gutui ca umplutură pentru prăjituri, cozonaci sau plăcinte. Aroma sa distinctă va adăuga un plus de savoare și textură desertului.

Gemul de gutui poate fi folosit drept garnitură pentru carne, în special pentru carnea de porc sau de pui. Pune peste carne un strat subțire de gem de gutui în timpul gătirii pentru a adăuga dulceață și un contrast interesant de arome. De asemenea, este potrivit în sosuri sau glazuri pentru preparate din carne sau legume.

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță gutuile, îndepărtând coaja și semințele. Se taie în bucăți mici pentru a le pregăti pentru gătit. Se toarnă peste ele sucul de lămâie și se amestecă pentru a preveni oxidarea. Se lasă gutuile să stea în acest amestec timp de aproximativ 10-15 minute.

Cum prepari gemul de gutui fără zahăr

Se transferă bucățile de gutui într-un vas mare, se adaugă 1-2 pahare de apă. Cantitatea poate varia în funcție de cât de suculente sunt gutuile. Se pune vasul la foc mic până când gutuile devin moi și se pot sfărâma cu ușurință cu o furculiță, aproximativ 30-40 de minute.

După ce gutuile s-au fiert, folosind un blender sau un mixer de mână pentru a obține un piure fin. Dacă se dorește un gem mai gros, se gătește puțin mai mult pentru a îndepărta mai multă apă înainte de a-l pune la blender.

Se adaugă îndulcitorul treptat și degustându-se până se ajunge la gradul potrivit de dulceață. Se pune scorțișoara și se amestecă bine pentru a distribui uniform.

Se pune gemul în borcane curate și uscate, se închid bine și se sterilizează într-un vas cu apă clocotită timp de aproximativ 10-15 minute. Borcanele trebuie să fie acoperite complet de apă în timpul sterilizării.

Se lasă borcanele cu gem să se răcească complet, acoperite, timp de până la 48 ore. Apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Ce îndulcitori se pot folosi

Pentru a îndulci gemul de gutui fără a adăuga zahăr, poți folosi diferiți îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali, în funcție de preferințe.

Cel mai potrivit este stevia care este un îndulcitor natural derivat dintr-o plantă și nu conține calorii. Este de aproximativ 50-300 de ori mai dulce decât zahărul, astfel că o cantitate mică este suficientă pentru a îndulci gemul.

Xilitolul are un gust similar cu cel al zahărului. Este o opțiune populară atât pentru ducețuri și gemuri, dar și pentru preparate care se coc. De asemenea, se poate folosi și eritritolul care are zero calorii. Are un gust similar cu zahărul și se dizolvă bine în lichide.

O altă variantă este să combini mai mulți îndulcitori pentru a obține o aromă și dulceață specifică. De exemplu, poți utiliza o combinație de stevia și xilitol pentru a îmbina dulceața naturală cu o textură și gust similară cu zahărul.

În timpul pregătirii gemului de gutui, adaugă îndulcitorul preferat treptat și degustă pentru a te asigura că obții gradul de îndulcire dorit. Fiecare îndulcitor are propriile sale caracteristici de gust și intensitate, așa că poți ajusta cantitatea în funcție de preferințe.

De ce să faci dulceață sau gem fără zahăr

Gemul fără zahăr este căutat din ce în ce mai mult din rațiuni de sănătate. Zahărul adăugat este adesea asociat cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și carii dentare.

Prin eliminarea zahărului din dulceață sau gem, poți reduce aportul de zahăr din dietă. De asemenea, dacă urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau o dietă ketogenică folosirea îndulcitorilor naturali este foarte utilă.

Făcând dulceață sau gem fără zahăr, poți să te bucuri de aroma naturală a fructelor și să experimentezi diferite nuanțe ale gustului, fără a fi acoperite de dulceața excesivă a zahărului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de caise fără zahăr în borcane și în bol, alături de caise proaspete
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Prăjitură fragedă cu gem de gutui porționată pe un grătar de răcire
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu gem de gutui. Desert delicios și aromat
Prăjitură fragedă cu gem de gutui. Desert delicios și aromat
Borcane de gem de mere fără zahăr
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: Au vrut să muşamalizeze tot
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: "Au vrut să muşamalizeze tot"
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: "Au vrut să muşamalizeze tot"
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
închide