Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Merele sunt fructele cele mai accesibilă. Sunt disponibile tot timpul anului, în orice zonă a lumii, sunt ieftine, sunt versatile, sunt bogate în nutrienți. Găsești atât de multe soiuri, încât este imposibil să nu găsești să nu fie unul pe placul tău. Sunt și mere dulci, și mere acrișoare, și mai crocante și cu textură mai moale. Totuși, unele dintre ele sunt mai bogate în nutrienți decât altele. Iată care este cel mai sănătos soi de mere.
Poți mânca merele crude, dar le și poți integra într-o mulțime de feluri de mâncare, de la preparate dulci, la cele sărate. Le poți conserva sub formă de dulceață, gem, marmeladă, le poți usca, congela și chiar mura. Nu ai nicio scuză să nu mănânci măcar un măr pe zi.
De fapt, un proverb englezesc spune că „un măr pe zi ține medicul departe”, făcând aluzie la beneficiile sale nutritive. Cu atât de multe soiuri din care să alegi, există unul care este mai bun decât toate celălalte?
Cel mai sănătos soi de mere
Oricare tip de măr pe care îl alegi îți va aduce beneficii nutriționale. Granny Smith și Golden Delicious, și Honeycrisp, și Gala au vitamine și minerale. Totuși, potrivit USAToday merele Red Delicious sunt cele mai bogate în antioxidanți.
Cu cât culoarea mărului este mai închisă, cu atât acesta va avea o cantitate mai mare de antioxidanți. Aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corp, care pot provoca leziuni celulare și pot duce la boli.
Dacă vrei un aport mai mare de vitamine C alege mere Pink Lady sau McIntosh. Pentru fibre cele mai bune sunt cele Honeycrisp sau Granny Smith. Oricum, orice soi de mere ai alege, dacă vrei să ai parte de toate beneficiile nutriționale trebuie să le consumi crude, cu tot cu coajă.
Nu ai nicio scuză să nu integrezi merele în dieta ta zilnică. Sunt o sursă bună de fibre și conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic pentru a ajuta la funcționarea și digestia colonului.
De asemenea, sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care ajută la absorbția și stocarea fierul, la menținerea țesuturilor puternice, la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, stimulează producția de colagen care este de ajutor pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.
Merele conțin, de asemenea, quercetină, un flavonoid cu proprietăți antioxidante despre care studiile arată că poate reduce riscul de boli cardiovasculare și protejează împotriva alergiilor, deoarece acționează ca un antihistaminic natural.
Cum să mănânci mai multe mere
Cel mai simplu mod de a mânca merele este să le feliezi sau să le tai cubulețe. Dacă vrei să le adaugi în terci de ovăz le poți da pe răzătoare pentru a le mărunți cât mai fin. Merele sunt un ingredient excelent în plăcinte, brioșe, clătite, waffles, așa că nu ezita să prepari deserturi delicioase.
Poți consuma mere chiar la micul dejun în combinație cu fulgi de ovăz, nuci și unt de arahide. Vei obține un preparat cu un echilibru perfect între carbohidrați, proteine și fibre, care îți va da o senzație de sațietate pentru foarte multe ore.
Merele pot fi un ingredient potrivit și în smoothie-uri, mai ales dacă vrei să ai un aport bogat de fibre. Adaugă iaurt, scorțișoară și o banană și vei obține o băutură sănătoasă și savuroasă. De asemenea, poți pune felii de mere și în salate pe care să le consumi drept garnitură alături de preparate din carne.
Care sunt merele cu un mai mic aport de zahăr
Merele sunt fructe și ca atare au în mod natural o cantitate importantă de zahăr. Merele verzi, precum Granny Smiths, sunt mai acide și, în general, au mai puțin zahăr decât alte tipuri de mere.
Au aproximativ 9,6 g de zahăr la 100 g. Merele Fuji au ceva mai puțin de 12 grame.
Dacă ai diabet sau vrei să controlezi aportul de carbohidrați consumă orice tip de măr alături de un alt ingredient bogat în proteine.