De menționat că zahărul gelifiant folosit în rețetele de gem sau dulceață, pe lângă rolul de îndulcire și de conservare, mai are și avantajul de scurtare a timpului de fierbere. În plus, nu mai este nevoie să folosești suc de lămâie.

Acesta avea rolul de conservare și de împiedicare a zaharisirii a dulcețurilor și gemurilor. Nu este greșit nici dacă adaugi suc de lămâie, pentru a mai echilibra din gustul dulce al zahărului și a a potența aroma fructelor folosite.

Descoperă și care e diferența dintre gem, dulceață și magiun.

Cum prepari rețeta de gem de căpșuni cu zahăr gelifiant

Mai întâi vei pregăti căpșunile pe care le sortezi să fie cele mai coapte și cele mai sănătoase. Apoi le speli, le scurgi bine și le cureți de frunze și codițe. Abia acum le cântărești  și te asiguri că ai cantitatea exactă. Pune-le într-o cratiță cu baza dublă, presară zahărul gelifiant peste ele și amestecă-le bine cu acesta.

Cu ajutorul blenderului sau cu  o ustensilă de pasat cartofii pentru piure, zdrobește-le ușor. Nu exagera cu pasatul acestora, pentru a nu le transforma în piure. Este important să se degaje puțin sirop pentru a se topi zahărul.

Pasează mărunt o parte din fructe, dar lasă și bucăți mai mari printre acestea pentru un aspect mai plăcut al gemului. După ce ai pregătit astfel căpșunile, așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă gemul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață.

Cu ajutorul unei site sau a spumierei, înlătură această spumă și micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment, mai fierbe gemul pentru aproximativ 4-5 minute.

Între timp, sterilizează borcanele împreună cu capacele din dotare.

Descoperă aici mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

După fierbere, pune deliciosul gem de căpșuni cu zahăr gelifiant fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți. Închide ermetică capacele borcanelor, apoi așază o pătură peste ele. Lasă-le sub pătură până când se răcesc. Apoi le poți transfera în cămară, etichetate frumos.

Te vei bucura mai târziu de gustul gemului servit la micul dejun pe felii de pâine sau inclus în diferite rețete de deserturi.

Dacă dorești o rețetă de desert în care să folosești gemul, îți recomandăm să încerci rețeta de cornulețe umplute cu gem de căpșuni și iaurt în aluat.