Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve

Gemul de mere fără zahăr este o delicatesă dulce și aromată, preparată din mere coapte și uneori condimente. Poate fi consumat într-o mulțime de moduri, de la întins pe pâine cu unt la umpluturi de prăjituri sau aperitive.

Borcane de gem de mere fără zahăr
Gemul de mere fără zahăr se poate aroma cu scorțișoară sau cu nucșoară / Shutterstock

Gemul de mere are o istorie bogată care se întinde pe mai multe secole. Merele erau cultivate în Egiptul antic, iar romanii au fost printre primii care au început să gătească mere cu miere pentru a le conserva. În Evul Mediu, gemurile au devenit mai răspândite în Europa, în special în Franța și în regiunea mediteraneană. La începutul secolului al XVI-lea, gemul de mere a devenit popular în Anglia și a fost dus și în America de coloniști europeni.

Rețeta tradițională de gem de mere implică mere coapte, zahăr și condimente opționale, cum ar fi scorțișoara sau nucșoara. Se mai pot adăuga vanilie sau zeamă și coajă de lămâie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță, se decojesc și se taie merele în cubulețe. În timp ce se taie merele, se stropesc cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea și închiderea la culoare. Se pun merele tăiate într-un vas mare și se adaugă apă peste ele.

Cum prepari rețeta de gem de mere

Se adaugă scorțișoara. Se acoperă vasul și se fierb merele la foc mic până devin moi și se pot pisa ușor cu o furculiță, aproximativ 20-30 de minute.

După ce merele sunt fierte se pasează cu un blender de mână sau cu o furculiță pentru a obține o pastă. Pentru o consistență mai fină se poate folosi și un robot de bucătărie.

Se adaugă îndulcitorul în cantitatea recomandată de producător pe etichetă, dar și de gust. Dacă gemul este prea dulce, se poate echilibra gustul cu puțin oțet de mere.

Se pune din nou la foc mic și se amestecă în mod regulat, până când acesta ajunge la consistența dorită. Pentru un gem mai gros, se lasă să fiarbă mai mult timp. Pentru un gem mai subțire se adaugă puțină apă.

Cum depozitezi gemul de mere

Se lasă gemul să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune în borcane curate și sterilizate. Se sigilează borcanele și se strelizează într-o oală cu apă, fierbându-se 20-30 de minute. Se lasă apoi să se răcească acoperite cu material textil. Apoi borcanele de gem de mere fără zahăr se depozitează în spații răcoroase și întunecoase.

Gemul de mere fără zahăr este o opțiune sănătoasă și delicioasă, potrivit pentru mic dejun sau ca ingredient în deserturi.

De ce să faci gem sau dulceață fără zahăr

Gemul sau dulceața fără zahăr sunt cele mai bune variante pentru sănătate. Zahărul în exces poate contribui la creșterea în greutate, la problemele cu glicemia și poate avea efecte negative asupra sănătății dentare.

Gemurile sau dulcețurile fără zahăr pot fi incluse în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, în dietele ketogenice sau în alte diete specifice care necesită limitarea zahărului.

Mai mult, dacă elimini zahărul, vei simți mai bine aroma naturală a fructelor, iar textura gemului este mai puțin vâscoasă și densă.

Făcând dulceața acasă, poți controla cantitatea și tipul de îndulcitori pe care o adăugi. Cel mai bine este să folosești stevia sau eritriol care sunt îndulcitori naturali și nu îți influențează în mod negativ starea de sănătate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de caise fără zahăr în borcane și în bol, alături de caise proaspete
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
Gem de gutui fără zahăr pus în borcan
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Beef Stroganoff în tigaie cu lingură de lemn
06:45
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:29
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
13 iulie, 06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
13 iulie, 05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Copiii care au creierul foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: Arăți genial
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
fresh
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească

Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
închide