Cu ce poți înlocui sucul de lămâie. 10 variante la îndemâna oricui
Sucul de lămâie este folosit pentru multe preparate, însă nu avem citricele în casă de fiecare dată când avem nevoie. Cu ce poți înlocui sucul de lămâie? Hai să descoperim împreună.
Sucul de lămâie poate fi adăugat în preparate cu legume, cu carne, cu pește sau fructe de mare, în sosuri, în prăjituri, în salate, chiar și în apă pentru a-i da un gust mai proaspăt. Lămâia nu este folosită doar ca ingredient în mâncare, ci este un absorbant de mirosuri neplăcute. Cu ajutorul ei putem curăța tocătorul pe care am tăiat ceapa sau peștele sau putem degresa vasele în care am gătit.
Cu ce poți înlocui sucul de lămâie
Ideal ar fi să avem în casă câteva lămâi mereu pentru că nu știm când avem nevoie de ele. Totuși, când se întâmplă să ne lipsească putem înlocui sucul de lămâie cu alte ingrediente, potrivit Mashed.com.
Suc de limetă
Limeta este cea mai apropiată ca gust de lămâie, chiar dacă este puțin mai parfumată. Are același pH ca sora ei galbenă, așa că poți înlocui sucul de lămâie 1:1 cu sucul de limetă. Îl poți folosi în preparate cu fructe de mare, pentru a marina carnea pentru grătar, pentru legume sau pentru dressinguri pentru salate.
Sucul de limetă poate fi folosit pentru a elimina mirosurile neplăcute sau pentru a curăța diverse obiecte prin casă.
Vin alb sec
Vinul alb poate substitui sucul de lămâie în preparate mai aromate din carne de pui, de porc, fructe de mare sau paste. Înlocuiește două lingurițe de suc de lămâie cu una de vin alb sec. Avantajul este că aduce un plus de aciditate, la fel ca lămâia, fără a adăuga zaharuri.
Cele mai potrivite vinuri albe seci care pot înlocui sucul de lămâie sunt Sauvignon Blanc, Pinot grigio, vinho verde și Chardonnay.
Suc de portocale
Portocala este mai dulce și mai puțin acidă, așa încât poate fi folosită în rețete în care sucul de lămâie era folosit pentru a da doar o notă citrică. Preparatele cu fructe de mare, cu pește sau cu carne de pui vor deveni mai aromate. De asemenea, sucul de portocale se poate utiliza în dressinguri pentru salate.
Poți să substitui 1:1 sucul de portocale cu cel de lămâie, dar ține cont de faptul că portocalele conțin mai mult zahăr. Încearcă rețeta delicioasă de rață întreagă la cuptor cu mere și portocale.
Oțet alb
Poți înlocui sucul de lămâie cu oțet doar dacă rețeta cere o cantitate mică, mai ales în produsele de patiserie sau brutărie. Are un gust și un miros puternic așa încât poate modifica preparatul final. Rata de înlocuire este de ½: 1
Extract de lămâie
Extractul de lămâie este mult mai concentrat decât sucul proaspăt stors așa că trebuie să folosești jumătate din cantitatea cerută în rețetă. Îl poți amesteca și cu apă dacă ți se pare că este mult prea puternic.
Poate fi folosit în tarte cu lămâie, plăcinte cu lămâie sau în orice alt preparat în care lămâia este vedetă.
Suc de grapefruit
Sucul de grapefruit poate înlocui sucul de lămâie într-un raport de 1:1. Grapefruitul are mai mult suc decât o lămâie așa că dacă rețeta cere sucul de la o lămâie este bine să pui mai puțin. O lămâie de mărime medie are aproximativ 4 linguri de suc.
Dacă folosești sucul de grapefruit pentru a-l înlocui pe cel de lămâie trebuie să ții cont că anumite tratamente cu medicamente interzic consumul acestei citrice.
Suc de țelină
Sucul de țelină are o mulțime de antioxidanți, reduce inflamațiile și ajută digestia așa că ai toate motivele să îl folosești ca înlocuitor pentru sucul de lămâie. Este mai puțin amar, dar aduce aceeași prospețime ca lămâia. Substituția se face într-un raport de 1:1.
Coaja de lămâie
Se poate întâmpla să ai doar coajă de lămâie la congelator așa că o poți folosi în loc de suc. Totuși, fiind mult mai aromată este bine să pui mai puțină. Dacă rețeta cere o linguriță de suc de lămâie ar trebui să folosești doar jumătate din cantitatea de coajă.
Poți utiliza coaja de lămâie în preparate care cer o aromă puternică de citrice. Poți face chiar și limonadă.
Oțet de mere
Oțetul de mere este foarte potrivit pentru a înlocui sucul de lămâie dacă vrei să scapi de mirosurile nedorite din bucătărie sau să cureți anumite obiecte.
În preparate, se substituie în raport de 1:1 și este potrivit în marinade, rissotto sau tocănițe.
Cremă tartar
Crema de tartar sau acid tartrat de potasiu este destul de des folosit de cofetari și patiseri. Nu va aduce un aroma de lămâie, dar poate reacționa cu praful de copt la fel cum ar face-o sucul de lămâie.