Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Rețeta de tocăniță de post cu legume este simplă și rapidă. Tocănița este unul dintre cele mai bune pentru o masă sățioasă. Se poate face cu ce legume ai prin casă și poți schimba rețeta în funcție de preferințe. Vei avea de fiecare dată o mâncare nouă, la fel de delicioasă.
Imaginează-ți o farfurie cu tocăniță de legume aburindă, cu un sos cald în care s-au strâns toate aromele legumelor folosite. Ai alături o felie de pâine densă, iei miezul și îl înmoi în mâncare. Muști apoi din murăturile ce le ai alături și continui așa până când termini tot din farfurie. Ce poate fi mai bun?
Tocănița de legume de post nu se potrivește doar cu pâine, ci și cu mămăligă sau orez. Murăturile pot fi înlocuite cu o salată de ardei copt, o salată verde cu ridichi și ceapă verde sau cu o salată de roșii și castraveți. Ai atât de multe opțiuni încât nu ai nicio scuză să nu prepari chiar azi această mâncare delicioasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o oală sau tigaie cu perete înalt se încinge uleiul vegetal la foc mediu.
Cum prepari rețeta de tocăniță de post cu legume
Apoi se adaugă ceapa și se călește până devine moale și ușor aurie. După aceea, se pun morcovii, cartofii și ardeiul gras și se lasă 5-7 minute, până când încep să se înmoaie ușor.
Apoi se pun și ciupercile tăiate și se amestecă cu celelalte legume. Se lasă să se călească împreună timp de aproximativ 5 minute, până când încep să elibereze puțină apă și să se înmoaie.
Se adaugă cățeii de usturoi, pasta de roșii, boiaua de ardei și cimbrul. Se amestecă bine pentru a se combina toate ingredientele. Se toarnă conținutul conservei de roșii sau cuburile de roșii proaspete peste legume și se amestecă ușor.
Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi toate ingredientele din oală. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum, se acoperă oala cu un capac și se lasă tocănița să fiarbă încet până legumele sunt moi și se formează un sos delicios, aproximativ 20-25 de minute.
Se gustă și se ajustează cu sare și piper, după preferințe. Odată ce tocănița este gata, se oprește focul și se lasă să se răcească câteva minute înainte de servire.
Ce legume poți folosi pentru tocănița de post cu legume
Pentru a pregăti o tocăniță de post cu legume gustoasă și sănătoasă, poți folosi o varietate de legume în funcție de preferințe și de sezon.
În principiu, poți adapta rețeta în funcție de gusturile tale. Poți să pui atât legume proaspete, cât și congelate, dar este de preferat să utilizezi prima variantă.
Ceapa este un ingredient de bază în rețetele de tocăniță, adăugând aroma și savoarea caracteristică. Poți folosi ceapă albă, roșie sau chiar ceapă verde pentru un gust mai răcoritor.
Morcovii adaugă dulceață și culoare tocăniței, fiind și o sursă importantă de vitamine și fibre. La fel și ardeiul gras, care poate fi orice culoare îți place.
Cartofii sunt potriviți pentru a îngroșa sosul și pentru a adăuga substanță tocăniței. Poți folosi cartofi albi, roșii sau dulci, în funcție de preferințe.
Pentru o textură mai interesantă poți pune și câteva ciuperci, mai ales că sunt bogate în proteine și sunt un excelent înlocuitor pentru carne. Fasolea verde sau mazărea pot adăuga o textură crocantă și un gust proaspăt tocăniței.
Dovleceii sunt o alegere excelentă pentru tocănița de legume, adăugând o textură delicată și un gust proaspăt. Dacă vrei o aromă mai bogată poți adăuga vinete prăjite sau prefierte.
Din tocănițele de legume nu trebuie să lipsească roșiile proaspete sau conservate. Ele sunt baza sosului în tocăniță și aduc un plus de savoare preparatului.