Melitzanopita, plăcinta cu vinete a grecilor. Află rețeta
Melitzanopita este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare grecești. Este o plăcintă cu vinete pe care o vei găsi în aproape toate patiseriile. Poate fi un aperitiv sau chiar o masă principală, dacă ești pe fugă și vrei să savurezi ceva gustos și sățios.
Plăcinta cu vinete se face în special în Grecia. Nu mai există în alte culturi acest mod de a găti vinetele sau poate sunt preparate gătite izolat în comunități mici. Rețeta originală de melitzanopita conține vinete, ardei gras și brânză anthotyros.
Aceasta este un tip tradițional de brânză produsă din lapte nepasteurizat de oaie sau de capră sau dintr-un amestec din cele două. În unele zone din Grecia este folosită doar brânză feta. Persoanele vegane pot folosi brânză tofu, simplă sau afumată.
Plăcinta cu vinete melitzanopita se poate servi în orice moment al zilei pentru că este foarte sățioasă. Se poate mânca rece sau caldă, oricum este la fel de bună. Alături de ea poți bea un pahar de iaurt sau, dacă vrei să fie și mai sățioasă, poți pune o lingură de smântână alături. Partea și mai bună este că poți face o cantitate mai mare pe care o poți congela pentru a o folosi atunci când ai nevoie.
Rețeta poate fi adaptată după gustul tău. Poți pune morcovi, roșii sau alte legume sau nuci pisate mărunt pentru a-i da o textură mai crocantă.
Cum se prepară melitzanopita
Vinetele sunt ingredientele principale ale plăcintei grecești melitzanopita. Ele trebuie să fie mari, fără pete sau urme de lovituri. Înainte de a le pune la cuptor, înțeapă-le bine cu o furculiță. Dacă ai posibilitatea, coace-le direct pe grătar.
Un alt ingredient important este aluatul. Poți folosi foi de plăcintă subțiri, congelate. Înainte de a le utiliza, lasă-le să se decongeleze perfect, astfel încât să se dezlipească ușor una de alta, fără să se rupă.
Descoperă ingredientele și modul de preparare pentru a savura și tu această rețetă delicioasă de plăcintă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pornește cuptorul deschizând partea de sus a acestuia. Se așază grătarul cuptorului cât mai aproape de elementul de căldură.
Cum se prepară umplutura pentru plăcintă
Se tapetează o tavă de copt cu folie de aluminiu. Se înțeapă vinetele cu o furculiță și se freacă cu puțin ulei, apoi se pun în tavă și se dau la cuptor. Se lasă 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului. Apoi se lasă să se răcească.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
În timp ce vinetele se gătesc la cuptor, se pune la călit ceapa tăiată felii cu 1/3 din cantitatea de ulei de măsline. Se gătește la foc mediu aproximativ 5 minute până când se înmoaie.
Când vinetele s-au răcit, li se îndepărtează, iar pulpa se pune într-un castron mare. Se toacă mărunt menta, pătrunjelul și rozmarinul și se pun în tigaia cu ceapa. Se lasă 1 minut cât să se întrepătrundă aromele. Apoi, compoziția se pune peste vinete. Se adaugă pesmetul, parmezanul, sarea și piperul. Se amestecă până se omogenizează.
Cele două ouă se bat ușor și apoi se pun peste compoziția de vinete. Se amestecă bine.
Cum se montează foile de plăcintă în tava de copt
Se unge cu unt sau ulei o tavă adâncă pentru plăcintă, cu diametrul de 25 cm.
Se pun 4 foi de plăcintă în tavă. Partea interioară a tăvii trebuie să fie acoperită, iar restul atârnă peste marginea tăvii. Se stropesc foile cu puțin ulei, apoi se pun alte 4 foi care se ung și ele cu unt sau ulei. Se repetă procesul de încă două ori. Apoi, se pune toată umplutura de vinete deasupra foilor întinzând-o uniform. Se îndoaie foile de plăcintă care atârnă peste părțile laterale deasupra umpluturii, stropindu-le cu ulei.
Deasupra se pun patru foi de plăcintă, se ung cu ulei și se repetă pasul până se termină foile. Se stropește cu apă și se presară semințele de susan. Se dă la cuptor pentru 1 oră. Se lasă să se răcească minimum 20 de minute înainte de servire.