Melitzanopita, plăcinta cu vinete a grecilor. Află rețeta

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Melitzanopita este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare grecești. Este o plăcintă cu vinete pe care o vei găsi în aproape toate patiseriile. Poate fi un aperitiv sau chiar o masă principală, dacă ești pe fugă și vrei să savurezi ceva gustos și sățios.

Melitzanopita
Melitzanopita se poate rula și sub formă de rulou / Shutterstock

Plăcinta cu vinete se face în special în Grecia. Nu mai există în alte culturi acest mod de a găti vinetele sau poate sunt preparate gătite izolat în comunități mici. Rețeta originală de melitzanopita conține vinete, ardei gras și brânză anthotyros.

Aceasta este un tip tradițional de brânză produsă din lapte nepasteurizat de oaie sau de capră sau dintr-un amestec din cele două. În unele zone din Grecia este folosită doar brânză feta. Persoanele vegane pot folosi brânză tofu, simplă sau afumată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta cu vinete melitzanopita se poate servi în orice moment al zilei pentru că este foarte sățioasă. Se poate mânca rece sau caldă, oricum este la fel de bună. Alături de ea poți bea un pahar de iaurt sau, dacă vrei să fie și mai sățioasă, poți pune o lingură de smântână alături. Partea și mai bună este că poți face o cantitate mai mare pe care o poți congela pentru a o folosi atunci când ai nevoie.

Rețeta poate fi adaptată după gustul tău. Poți pune morcovi, roșii sau alte legume sau nuci pisate mărunt pentru a-i da o textură mai crocantă.

Cum se prepară melitzanopita

Vinetele sunt ingredientele principale ale plăcintei grecești melitzanopita. Ele trebuie să fie mari, fără pete sau urme de lovituri. Înainte de a le pune la cuptor, înțeapă-le bine cu o furculiță. Dacă ai posibilitatea, coace-le direct pe grătar.

Un alt ingredient important este aluatul. Poți folosi foi de plăcintă subțiri, congelate. Înainte de a le utiliza, lasă-le să se decongeleze perfect, astfel încât să se dezlipească ușor una de alta, fără să se rupă.

Descoperă ingredientele și modul de preparare pentru a savura și tu această rețetă delicioasă de plăcintă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pornește cuptorul deschizând partea de sus a acestuia. Se așază grătarul cuptorului cât mai aproape de elementul de căldură.

Cum se prepară umplutura pentru plăcintă

Se tapetează o tavă de copt cu folie de aluminiu. Se înțeapă vinetele cu o furculiță și se freacă cu puțin ulei, apoi se pun în tavă și se dau la cuptor. Se lasă 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului. Apoi se lasă să se răcească.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C.

În timp ce vinetele se gătesc la cuptor, se pune la călit ceapa tăiată felii cu 1/3 din cantitatea de ulei de măsline. Se gătește la foc mediu aproximativ 5 minute până când se înmoaie.

Când vinetele s-au răcit, li se îndepărtează, iar pulpa se pune într-un castron mare. Se toacă mărunt menta, pătrunjelul și rozmarinul și se pun în tigaia cu ceapa. Se lasă 1 minut cât să se întrepătrundă aromele. Apoi, compoziția se pune peste vinete. Se adaugă pesmetul, parmezanul, sarea și piperul. Se amestecă până se omogenizează.

Cele două ouă se bat ușor și apoi se pun peste compoziția de vinete. Se amestecă bine.

Cum se montează foile de plăcintă în tava de copt

Se unge cu unt sau ulei o tavă adâncă pentru plăcintă, cu diametrul de 25 cm.

Se pun 4 foi de plăcintă în tavă. Partea interioară a tăvii trebuie să fie acoperită, iar restul atârnă peste marginea tăvii. Se stropesc foile cu puțin ulei, apoi se pun alte 4 foi care se ung și ele cu unt sau ulei. Se repetă procesul de încă două ori. Apoi, se pune toată umplutura de vinete deasupra foilor întinzând-o uniform. Se îndoaie foile de plăcintă care atârnă peste părțile laterale deasupra umpluturii, stropindu-le cu ulei.

Deasupra se pun patru foi de plăcintă, se ung cu ulei și se repetă pasul până se termină foile. Se stropește cu apă și se presară semințele de susan. Se dă la cuptor pentru 1 oră. Se lasă să se răcească minimum 20 de minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Manakish cu za'atar
06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
13 decembrie, 05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Rodicăi Stănoiu. Iubitul cu 50 de ani mai tânăr, în vizorul Parchetului
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
închide