Hârtia pergament și hârtia cerată. Când se poate folosi fiecare
Multe rețete cer să folosești hârtie cerată, altele hârtie pergament. Care este diferența dintre cele două și când trebuie folosite. Află mai multe detalii despre hârtia pergament și hârtia cerată, doar așa te poți bucura de beneficiile lor.
Dacă obișnuiești să faci des prăjituri sau să folosești cuptorul pentru tot felul de rețete fie ele dulci sau sărate atunci sigur te-ai lovit de întrebări legate de folosirea hârtie pergament sau a hârtiei cerate. Fiecare dintre ele are rolul ei în bucătărie și una nu o poate substitui pe cealaltă. Iată care sunt diferențele și asemănările dintre hârtia cerată și hârtia pergament.
Asemănările dintre hârtia pergament și hârtia cerată
Confuzia între cele două tipuri de hârtie este mare și nu o ai doar tu. Ea este dată de faptul că, deși se folosesc în circumstanțe diferite, există și asemănări între ele. În primul rând arată aproape la fel, mai ales din cauza substanțelor cu care sunt tratate. Sunt lucioase, într-un grad mai mare sau mai mic și opace.
Ambele tipuri de hârtie au fost tratate cu diverse substanțe astfel încât să își poată îndeplini rolul pentru care au fost create: să împiedice lipirea alimentelor de ele. De aceea, le găsești pe ambele în magazin la același raion. Trebuie doar să fii atentă la ce scrie pe ambalaj.
Avantajele hârtiei cerate
Deși îndeplinesc același rol în final, hârtia cerată este mult mai eficientă din punct de vedere al prețului. De fapt, aceasta este ideală pentru a te ajuta să întinzi aluatul de plăcintă, de prăjituri sau să frămânți aluatul de pâine fără să faci un dezastru în bucătărie.
Dacă o vei folosi, după ce vei termina treaba vei avea suprafețele mult mai curate și vei petrece mai puțin timp făcând curățenie. De asemenea, este ideală pentru a împacheta alimente pe care urmează să le pui la rece sau să le congelezi, împiedicând lipirea de ambalaj, dar și între ele.
Hârtia cerată se poate folosi și pentru a separa alimente care au un grad mai ridicat de umezeală. De exemplu, mezelurile sau brânza. Pentru că este ea însăși rezistentă la umezeală produsele își vor păstra textura și prospețimea. Gustul lor nu va fi alterat de ale altor alimente din frigider.
Și pentru că sigur folosești des și folia de aluminiu, află despre aceste 7 situații în care nu trebuie folosită în bucătărie.
Nu poți folosi hârtie cerată în loc de hârtie pergament
Hârtia pergament este tratată cu substanțe care o fac rezistentă la temperaturi înalte, lichide și grăsimi. Sunt sortimente care au un strat fin de silicon, motiv pentru care niciun fel de aliment pus pe ea nu se va mai lipi.
În schimb, hârtia cerată nu are această calitate. Nu este indicat să o folosești la cuptor sau în contact cu alte surse de căldură. Ea este tratată fie cu ceară de albine, de soia sau parafină. Aceste substanțe sunt sigure pentru a intra în contact cu alimentele, dar nu și cu temperaturi ridicate. Ceara se va topi dacă o vei folosi la copt și poate chiar să ia și foc.
Dacă urmează să coci prăjituri, pâine, carne sau legume folosește doar hârtie pergament sau hârtie de copt. Aceasta rezistă și la 250°C. Este și un bun înlocuitor al foliei de aluminiu. Hârtia cerată păstreaz-o pentru ambalat și pentru a proteja suprafețele pe care lucrezi.