Cum să depozitezi condimentele pentru a rămâne proaspete mai mult timp

Condimentele nu lipsesc din nicio bucătărie. Ele aduc savoare bucatelor, dar trebuie să ai mare grijă cum le depozitezi ca să își păstreze calitățile cât mai mult timp și să nu își schimbe gustul sau textura. Îți oferim câteva sfaturi utile despre cum să depozitezi condimentele pentru a te bucura de beneficiile lor atunci când gătești.

cum să depozitezi condimentele în borcane
Condimentele se păstrează cel mai bine în recipiente de sticlă / Shutterstock

Ai nevoie de condimente atât la preparatele sărate, cât și la cele dulci, dar și la ceaiuri, cafea sau limonade. Uneori, acestea pot transforma niște preparate fade în adevărate delicatese. Păstrate în condiții corecte, pot fi de-a dreptul salvatoare. În caz contrar, își pierd toate calitățile olfactive, dar se pot și deteriora și deveni periculoase pentru consum.

Cum să depozitezi condimentele ca să rămână proaspete mai mult timp

Din fericite, păstrarea corectă a condimentelor nu presupune prea mare efort. Iată tot ceea ce trebuie să știi ca să poți să te bucuri de aroma condimentelor tale preferate pentru cât mai mult timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cele mai bune locuri pentru a păstra condimentelor

Cel mai bun loc pentru a păstra condimentele este într-o cămară întunecoasă și rece, în cutii care se închid ermetic. Mai poți folosi sertare sau dulapuri în care să ții recipientele, însă trebuie să te asiguri că acolo nu există umiditate.

Aerul, lumina, umiditatea și căldura sunt cele patru elemente care pot distruge rapid aromele condimentelor. Dacă le ții departe de acestea, le vei prelungi viața și prospețimea pentru un timp foarte lung. Este recomandat să cumperi condimente în cantități mici, mai ales pe cele pe care nu le utilizezi des și în cantități mari.  

Investește în recipiente de sticlă de culoare închisă, care pot fi închise ermetic. Pe fiecare dintre ele pune etichete cu numele condimentului și cu data la care l-ai achiziționat sau la care l-ai măcinat. În felul acesta vei știi mereu în ce ordine să le folosești și de ce mai ai nevoie. Poate chiar vei gândi meniul în funcție de aceste detalii pentru a evita risipa alimentară.

Unde nu trebuie să depozitezi condimentele

De cele mai multe ori alegi ca locul pentru depozitarea condimentelor un dulap cât mai aproape de aragaz sau de cuptor pentru a-ți fi la îndemână. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că acolo este mult prea cald și acest lucru poate duce la deteriorarea lor. Același lucru se întâmplă dacă le ții într-un sertar apropiat de mașina de spălat vase. Aceasta emană căldură în timpul folosirii, iar condimentele tale vor avea de suferit.

Un alt loc în care nu ar trebui să ții condimentele este pe blatul de la bucătărie. Lumina poate să altereze aromele și vei constata după un timp că ierburile tale aromatice nu mai miros a nimic. Dacă totuși vrei să le ții la vedere alege recipiente din sticlă închisă la culoare.

Frigiderul și congelatorul nu sunt nici ele locuri potrivite pentru condimente. Aici există o umiditate suficient de mare încât să le deterioreze în mod rapid.

Cât se mențin proaspete condimentele

Ierburile uscate și condimentele pudră își păstrează prospețimea până la șase luni. Dacă le cumperi întregi rezistă în stare bună chiar și un an sau doi dacă sunt păstrate în condiții bune.

Contează destul de mult locul de unde cumperi condimentele. Cele mai potrivite magazine sunt cele specializate pentru că acolo rulajul este mare și există toate șansele să fie păstrate în condiții corecte. În supermarketuri sau alt tip de magazine riscul ca recipientele cu condimente să fi stat pe raft perioade lungi de timp este mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
baharat
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
De ce unii oameni cred că văd extratereștri de Crăciun. Experții au dezvăluit ce cauzează fenomenul neobișnuit
De ce unii oameni cred că văd extratereștri de Crăciun. Experții au dezvăluit ce cauzează fenomenul neobișnuit
De ce unii oameni cred că văd extratereștri de Crăciun. Experții au dezvăluit ce cauzează fenomenul neobișnuit
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide