Iahnie de fasole în varianta de post. Rețetă din bucătăria românească
Dacă ești în căutarea unei rețete de mâncare românească, simplă, dar foarte gustoasă, poți prepara iahnie de fasole în varianta de post. Este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale.
Galerie foto
Fasolea boabe este unul dintre alimentele de bază ale românilor, mai ales pentru perioadele de post. Există o mulțime de rețete cu fasole boabe, de la supe și ciorbe, la salate sau mâncăruri scăzute. Toate sunt delicioase și oferă organismului un plus de sănătate.
Consumul regulat de fasole albă este foarte recomandat de specialiștii în nutriție. Aceasta reprezintă o sursă importantă de fibre și proteine și este bogată în antioxidanți. În plus, are un număr mic de calorii și un indice glicemic scăzut. Descoperă aici și o rețetă de ciorbă de fasole, simplă și cu ingrediente puține. În cele ce urmează, descoperă rețeta pas cu pas pentru iahnia din boabe de fasole.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea boabelor de fasole pe care le separi de eventualele impurități, apoi le clătești în 2-3 ape reci. Peste boabele de fasole adăugate într-o cratiță mai mare adăugă apă rece în proporție de 3:1 față de volumul acestora. Lasă-le la hidratat în apa rece, de seara până dimineața, la frigider.
Cum prepari rețeta de iahnie de fasole în varianta de post
A doua zi scurge boabele de fasole din apa în care au stat. Mai clătește-le cu apă rece, apoi pune-le la fiert în apă cât să fie acoperite. Fierbe boabele de fasole până când apa clocotește de 2-3 ori. Scurge-le, clătește-le cu apă caldă și pune-le din nou la fiert. Mai repetă procedeul încă odată, pentru a ajuta boabele de fasole să elimine o bună parte din substanțele care provoacă balonarea.
Descoperă și o rețetă de curry de năut și conopidă.
Apoi, lasă boabele de fasole să fiarbă în apă mai multă. Iar când încep să se pătrundă, adaugă o ceapă tocată mărunt, dar și un morcov, de asemeni, tocat. Mai adaugă și 1-2 crenguțe de cimbru și 1-2 foi de dafin.
Toacă mărunt o ceapă și un morcov sau dă-le pe răzătoare. Apoi călește-le ușor în ulei încins. Presară și puțină sare peste ele pentru a se înmuia mai rapid și a evita arderea lor. Când sunt bine pătrunse adaugă și un ardei tocat mărunt. Amestecă-l bine cu ingredientele călite, apoi adaugă bulionul sau pasta de roșii și o ceașcă din supa de la fasole. apoi sosul concentrat de roșii.
Fierbe sosul de roșii până când devine mai consistent. Adaugă sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor. mai adaugă și puțin măghiran uscat pentru un plus de aromă.
Când boabele de fasole sunt bine fierte, scurge-le de zeamă și adaugă-le peste sosul de roșii din tigaie.
Mai fierbe delicioasa iahnie de fasole în varianta de post pentru aproximativ 10 minute. În acest interval de timp adaugă usturoiul răzuit și mai potrivește-i gustul cu sare și piper. După stingerea focului adaugă și verdeața tocată. Și dacă mai dorești o altă rețetă cu boabe de fasole, poți încerca rețeta de fasole bătută cu sos de ceapă călită.
Galerie foto