Fasole bătută cu sos de ceapă călită. Rețetă tradițională românească
Una dintre mâncărurile mult adorate din bucătăria tradițională românească este mâncarea de fasole bătută cu sos de ceapă călită. Este gustoasă și ușor de preparat, din ingrediente simple și puține.
Galerie foto
Rețeta se mai găsește și sub denumirea de icre de fasole, fasole frecată sau fasole făcăluită, în funcție de zonele țării. Este o mâncare delicioasă, de post, pe care nimeni nu o refuză, mai ales servită alături de murăturile preferate.
Fasolea bătută este una dintre acele mâncăruri de care nu ai cum să nu îți aduci aminte din copilărie. Era nelipsită din meniurile de post și se servea atât caldă cât și rece, întinsă pe felii de pâine. În Ardeal, ceapa călită se prepară simplă, aromată cu boia de ardei. În Moldova, și în Muntenia se adaugă și sos de roșii.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de dulceață de ceapă roșie. Pentru cei care nu preferă ceapa călită sau au restricții medicale la consumul acesteia, fasolea bătută se poate servi și simplă. Este delicioasă în toate variantele. Prepar-o și tu pentru a te convinge, urmărind rețeta prezentată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea boabelor de fasole care necesită un timp de hidratare în apă rece. Clătește-le cu apă rece, după ce le-ai sortat de impurități. Pune-le într-o oală, toarnă multă apă rece peste ele și lasă-le la hidratat de seara până dimineața.
Cum prepari fasole bătută cu sos de ceapă călită
După ce s-au hidratat bine boabele de fasole scurge-le de apa în care au stat și mai clătește-le într-o apă curată. Apoi, pune-le înapoi în oală, adaugă apă peste ele cât dublul volumului lor. Lasă-le la fiert până când sunt bine pătrunse și se pot pasa. Adaugă pe parcursul fierberii și o ceapă, un morcov și o rădăcină de pătrunjel sau de țelină, toate tocate.
Mai adaugă și o linguriță de sare și o crenguță de cimbru. Când boabele de fasole sunt bine fierte, scurge-le de apă, dar nu arunca apa. Vei mai folosi din ea pentru a potrivi textura mâncării.
Cu ajutorul unui mixer vertical transformă boabele de fasole împreună cu legumele fierte într-o pastă omogenă. Curăță usturoiul și pisează-l în mojar, apoi amestecă-l cu uleiul ca la rețeta de mujdei. Adaugă-l treptat în pasta de fasole în timp ce amesteci cu o lingură. Dacă pasta de fasole este foarte consistentă, mai dilueaz-o cu puțin din supa în care au fiert boabele de fasole. Adaugă sare și piper după gust.
Cum prepari sosul de ceapă
Curăță ceapa și toac-o în fâșii sau în cuburi. pune uleiul într-o tigaie la încins și adaugă ceapa tocată. Presară și puțină sare pentru a se deshidrata ceapa ușor și a nu se arde. Lasă ceapa să se călească doar până când devine sticloasă, apoi adaugă pasta de roșii sau bulionul. Dacă optezi pentru bulion, adaugă și 2-3 linguri de apă pentru a-l dilua.
Adaugă zahărul pentru a regla aciditatea roșiilor. Fierbe sosul de ceapă călită cu roșii pentru maxim 10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Nu îl fierbe în exces, ceapa este mai gustoasă ușor crocantă.
Servește delicioasa fasole bătută cu sos de ceapă călită decorată cu verdeață, pentru un plus de prospețime. Poți chiar amesteca fasolea bătută cu sosul de ceapă, dacă nu ești chiar fan al cepei călite.
Dacă îți plac mâncărurile pe bază de fasole, îți recomandăm să încerci și rețeta de hummus de fasole roșie.
Galerie foto