Lapte de pasăre ca în copilărie, după rețeta bunicii

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Unul dintre deserturile clasice de care te-ai bucurat cu siguranță în copilărie este lapte de pasăre. Este o prăjitură clasică, preparată din puține ingrediente, într-un timp scurt, dar foarte gustoasă.

Lapte de pasăre servit într-o farfurie albă care se aglă pe o masă albastră
Lapte de pasăre este un desert cu origini franțuzești / Shutterstock

Laptele de pasăre este asociat deseori cu deserturile de casă, dar puțini sunt cei care știu că este inventat de un celebru cofetar francez Auguste Escoffier, cel care a pus bazele gastronomiei franceze clasice la începutul secolului XX. A fost creat ca desert fin, fiind la începuturi servit în bistrouri și restaurante elegante din Paris sau alte orașe ale Franței.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile cu 50 g zahăr până când se transformă în spumă, iar zahărul este topit în integritate. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, se lasă focul mic şi se adaugă cu o lingură spumă de albușuri astfel încât să se formeze găluști. Se lasă 2-3 minute după care se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Apoi se scot într-un castron. Laptele se lasă deoparte.

Într-un alt castron se bat gălbenușurile cu 150 g zahăr şi linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia are o consistență cremoasă. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și laptele rămas.

Într-o cratiță se pune apă la fiert. Când începe să clocotească se pune deasupra vasul cu gălbenușuri și se amestecă continuu până se îngroașă. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească. După aceea se pun deasupra găluștile de albuș și se servesc.

Istoria rețetei de lapte de pasăre

Chiar și Escoffier s-a inspirat atunci când a creat acest desert devenit universal. Prima mențiune istorică a unei prăjituri asemănătoare cu laptele de pasăre apare într-o carte de bucate în limba engleză din anul 1747 –”The art of cookery made plainand easy”, scrisă de Hannah Glasse.

Preparatul de aici pornea de la aceeași idee, însă avea la bază smântână îndulcită, vin alb și coajă de lămâie bătute bine și așezate apoi pe un strat de fructe.

De atunci și până la rețeta lui Escoffier mai există și alte mențiuni chiar și în cărți de bucate americane, însă francezii sunt cei creditați pentru descoperirea desertului, pentru că această variantă este cea care a rămas în istorie.

Denumiri sub care vei găsi lapte de pasăre

Denumirea originală a desertului lapte de pasăre este ” œufs à la neige” (”ouă de zăpadă”) sau ”île flottante” (”insule plutitoare”). Aceaste denumiri sunt cele sub care îl regăsim în majoritatea altor limbi. Italienii au preferat varianta cu ”ouă de zăpadă” –”uova di neve”, spaniolii și engelezii îi spun ”floating island”, respectiv ”isla flotante”.

Doar în România și Ungaria s-a preferat o denumire care nu are nimic de-a face cu numele dat de bucătarul francez. Ungurii îi spun ”madártej”, care se traduce chiar prin ”lapte de pasăre”.

Rețeta lui Escoffier a suferit și ea modificări de-a lungul timpului, însă nu substanțiale. În unele zone se adaugă un praf de sare, în altele se folosește zahăr vanilat sau esență de vanilie în loc de extract de vanilie. Descoperă care sunt cele mai bune deserturi din România.

Trucuri pentru un lapte de pasăre delicios

Dacă vrei ca gustul de vanilie să fie mai intens poți să folosești păstaie de vanilie pe care să o fierbi în lapte. După ce crema este gata, trebuie strecurată pentru a fi cât mai fină.

Poți folosi o sită cu găuri foarte mici în care pui crema. Apoi apeși ușor cu spatele unei linguri de lemn. În felul acesta vei elimina și posibilele resturi de la găluștile de bezea care au rămas atunci când au fierte în lapte. Încearcă și cele două rețete de lapte condensat.

După ce este gata laptele de pasăre se pune într-un platou mai adânc și se dă la frigider până este gata să fie servit. De asemenea, se poate pune și în castroane de ceramică mici, în cantități potrivite pentru o porție.

Laptele de pasăre se poate servi cu sos de caramel deasupra, dar mai poți pune și stafide sau ciocolată răzuită.

Cum poți face lapte de pasăre dietetic

Poți adapta rețeta clasică de lapte de pasăre pentru ca acest desert să fie potrivit și pentru cei care țin diete de slăbit.

Zahărul se poate înlocui cu îndulcitor fie praf sau lichid. Respectă dozele menționate de producător pe etichetă pentru ca desertul să nu fie la final mult prea dulce.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
Galerie foto
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
gyros de pui pe un tocător de lemn
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Tartă cu pere și ciocolată, pe un suport de lemn
03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și...
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Ciara este extrem de recunoscătoare pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
fresh
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
închide