Lapte de pasăre ca în copilărie, după rețeta bunicii

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Unul dintre deserturile clasice de care te-ai bucurat cu siguranță în copilărie este lapte de pasăre. Este o prăjitură clasică, preparată din puține ingrediente, într-un timp scurt, dar foarte gustoasă.

Lapte de pasăre servit într-o farfurie albă care se aglă pe o masă albastră
Lapte de pasăre este un desert cu origini franțuzești / Shutterstock

Laptele de pasăre este asociat deseori cu deserturile de casă, dar puțini sunt cei care știu că este inventat de un celebru cofetar francez Auguste Escoffier, cel care a pus bazele gastronomiei franceze clasice la începutul secolului XX. A fost creat ca desert fin, fiind la începuturi servit în bistrouri și restaurante elegante din Paris sau alte orașe ale Franței.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile cu 50 g zahăr până când se transformă în spumă, iar zahărul este topit în integritate. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, se lasă focul mic şi se adaugă cu o lingură spumă de albușuri astfel încât să se formeze găluști. Se lasă 2-3 minute după care se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Apoi se scot într-un castron. Laptele se lasă deoparte.

Într-un alt castron se bat gălbenușurile cu 150 g zahăr şi linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia are o consistență cremoasă. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și laptele rămas.

Într-o cratiță se pune apă la fiert. Când începe să clocotească se pune deasupra vasul cu gălbenușuri și se amestecă continuu până se îngroașă. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească. După aceea se pun deasupra găluștile de albuș și se servesc.

Istoria rețetei de lapte de pasăre

Chiar și Escoffier s-a inspirat atunci când a creat acest desert devenit universal. Prima mențiune istorică a unei prăjituri asemănătoare cu laptele de pasăre apare într-o carte de bucate în limba engleză din anul 1747 –”The art of cookery made plainand easy”, scrisă de Hannah Glasse.

Preparatul de aici pornea de la aceeași idee, însă avea la bază smântână îndulcită, vin alb și coajă de lămâie bătute bine și așezate apoi pe un strat de fructe.

De atunci și până la rețeta lui Escoffier mai există și alte mențiuni chiar și în cărți de bucate americane, însă francezii sunt cei creditați pentru descoperirea desertului, pentru că această variantă este cea care a rămas în istorie.

Denumiri sub care vei găsi lapte de pasăre

Denumirea originală a desertului lapte de pasăre este ” œufs à la neige” (”ouă de zăpadă”) sau ”île flottante” (”insule plutitoare”). Aceaste denumiri sunt cele sub care îl regăsim în majoritatea altor limbi. Italienii au preferat varianta cu ”ouă de zăpadă” –”uova di neve”, spaniolii și engelezii îi spun ”floating island”, respectiv ”isla flotante”.

Doar în România și Ungaria s-a preferat o denumire care nu are nimic de-a face cu numele dat de bucătarul francez. Ungurii îi spun ”madártej”, care se traduce chiar prin ”lapte de pasăre”.

Rețeta lui Escoffier a suferit și ea modificări de-a lungul timpului, însă nu substanțiale. În unele zone se adaugă un praf de sare, în altele se folosește zahăr vanilat sau esență de vanilie în loc de extract de vanilie. Descoperă care sunt cele mai bune deserturi din România.

Trucuri pentru un lapte de pasăre delicios

Dacă vrei ca gustul de vanilie să fie mai intens poți să folosești păstaie de vanilie pe care să o fierbi în lapte. După ce crema este gata, trebuie strecurată pentru a fi cât mai fină.

Poți folosi o sită cu găuri foarte mici în care pui crema. Apoi apeși ușor cu spatele unei linguri de lemn. În felul acesta vei elimina și posibilele resturi de la găluștile de bezea care au rămas atunci când au fierte în lapte. Încearcă și cele două rețete de lapte condensat.

După ce este gata laptele de pasăre se pune într-un platou mai adânc și se dă la frigider până este gata să fie servit. De asemenea, se poate pune și în castroane de ceramică mici, în cantități potrivite pentru o porție.

Laptele de pasăre se poate servi cu sos de caramel deasupra, dar mai poți pune și stafide sau ciocolată răzuită.

Cum poți face lapte de pasăre dietetic

Poți adapta rețeta clasică de lapte de pasăre pentru ca acest desert să fie potrivit și pentru cei care țin diete de slăbit.

Zahărul se poate înlocui cu îndulcitor fie praf sau lichid. Respectă dozele menționate de producător pe etichetă pentru ca desertul să nu fie la final mult prea dulce.

Citește și
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Galerie foto
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chec cu mere
06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rosalía a anunțat turneul internațional Lux după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. Am auzit bliţul de 2-3 ori
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori"
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori"
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
închide