Lapte de pasăre ca în copilărie, după rețeta bunicii
Unul dintre deserturile clasice de care te-ai bucurat cu siguranță în copilărie este lapte de pasăre. Este o prăjitură clasică, preparată din puține ingrediente, într-un timp scurt, dar foarte gustoasă.
Laptele de pasăre este asociat deseori cu deserturile de casă, dar puțini sunt cei care știu că este inventat de un celebru cofetar francez Auguste Escoffier, cel care a pus bazele gastronomiei franceze clasice la începutul secolului XX. A fost creat ca desert fin, fiind la începuturi servit în bistrouri și restaurante elegante din Paris sau alte orașe ale Franței.
Ingrediente
Mod de preparare
Laptele se pune la fiert. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile cu 50 g zahăr până când se transformă în spumă, iar zahărul este topit în integritate. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, se lasă focul mic şi se adaugă cu o lingură spumă de albușuri astfel încât să se formeze găluști. Se lasă 2-3 minute după care se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Apoi se scot într-un castron. Laptele se lasă deoparte.
Într-un alt castron se bat gălbenușurile cu 150 g zahăr şi linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia are o consistență cremoasă. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și laptele rămas.
Într-o cratiță se pune apă la fiert. Când începe să clocotească se pune deasupra vasul cu gălbenușuri și se amestecă continuu până se îngroașă. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească. După aceea se pun deasupra găluștile de albuș și se servesc.
Istoria rețetei de lapte de pasăre
Chiar și Escoffier s-a inspirat atunci când a creat acest desert devenit universal. Prima mențiune istorică a unei prăjituri asemănătoare cu laptele de pasăre apare într-o carte de bucate în limba engleză din anul 1747 –”The art of cookery made plainand easy”, scrisă de Hannah Glasse.
Preparatul de aici pornea de la aceeași idee, însă avea la bază smântână îndulcită, vin alb și coajă de lămâie bătute bine și așezate apoi pe un strat de fructe.
De atunci și până la rețeta lui Escoffier mai există și alte mențiuni chiar și în cărți de bucate americane, însă francezii sunt cei creditați pentru descoperirea desertului, pentru că această variantă este cea care a rămas în istorie.
Denumiri sub care vei găsi lapte de pasăre
Denumirea originală a desertului lapte de pasăre este ” œufs à la neige” (”ouă de zăpadă”) sau ”île flottante” (”insule plutitoare”). Aceaste denumiri sunt cele sub care îl regăsim în majoritatea altor limbi. Italienii au preferat varianta cu ”ouă de zăpadă” –”uova di neve”, spaniolii și engelezii îi spun ”floating island”, respectiv ”isla flotante”.
Doar în România și Ungaria s-a preferat o denumire care nu are nimic de-a face cu numele dat de bucătarul francez. Ungurii îi spun ”madártej”, care se traduce chiar prin ”lapte de pasăre”.
Rețeta lui Escoffier a suferit și ea modificări de-a lungul timpului, însă nu substanțiale. În unele zone se adaugă un praf de sare, în altele se folosește zahăr vanilat sau esență de vanilie în loc de extract de vanilie. Descoperă care sunt cele mai bune deserturi din România.
Trucuri pentru un lapte de pasăre delicios
Dacă vrei ca gustul de vanilie să fie mai intens poți să folosești păstaie de vanilie pe care să o fierbi în lapte. După ce crema este gata, trebuie strecurată pentru a fi cât mai fină.
Poți folosi o sită cu găuri foarte mici în care pui crema. Apoi apeși ușor cu spatele unei linguri de lemn. În felul acesta vei elimina și posibilele resturi de la găluștile de bezea care au rămas atunci când au fierte în lapte. Încearcă și cele două rețete de lapte condensat.
După ce este gata laptele de pasăre se pune într-un platou mai adânc și se dă la frigider până este gata să fie servit. De asemenea, se poate pune și în castroane de ceramică mici, în cantități potrivite pentru o porție.
Laptele de pasăre se poate servi cu sos de caramel deasupra, dar mai poți pune și stafide sau ciocolată răzuită.
Cum poți face lapte de pasăre dietetic
Poți adapta rețeta clasică de lapte de pasăre pentru ca acest desert să fie potrivit și pentru cei care țin diete de slăbit.
Zahărul se poate înlocui cu îndulcitor fie praf sau lichid. Respectă dozele menționate de producător pe etichetă pentru ca desertul să nu fie la final mult prea dulce.