Cum să prepari la tine acasă crema frangipane, cea mai delicioasă umplutură pentru tarte
Frangipane este o cremă de migdale fără gluten folosită pentru a face diverse produse de patiserie, prăjituri și tarte. Se prepară prin baterea făinii de migdale cu unt, zahăr și ou. Se folosește în tarte cu fructe, ca umplutură în foitaje sau plăcinte.
Frangipane este o cremă ușor de făcut și nu necesită decât câteva ingrediente. Dacă vrei să o prepari la fel ca în cofetăriile din Italia trebuie să respecți câteva sfaturi. Poți folosi făină de migdale cumpărată din magazin, dar o poți face chiar tu acasă. Este suficient să pui migdale crude într-un robot de bucătărie și să le procesezi până când devin foarte fine și au consistența nisipului umed.
Ingrediente
Mod de preparare
În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul cu paletă, se amestecă untul și zahărul. Se amestecă la viteză medie până compoziția devine ușoară și pufoasă. Apoi se adaugă ouăle pe rând și se bat până se omogenizează, apoi se adaugă extractul de migdale sau vanilie.
Apoi, se adaugă făina de migdale și se amestecă până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar. Se păstrează într-un recipient ermetic și se lasă la frigider până la utilizare, timp de până la o săptămână. Se lasă crema să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi folosită.
Istoria cremei frangipane
Există mai multe teorii despre cum și când a fost inventată frangipane. Majoritatea surselor atribuie ideea nobilului roman numit marchizul Muzio Frangipani, a cărui familie a servit ca parfumieri regelui Ludovic al XIII-lea al Franței.
Frangipani a introdus mănuși de piele care erau intens parfumate cu migdale amare. Aceste mănuși à la Frangipani au avut un astfel de succes, încât i-au inspirat ulterior pe patiserii francezi să încorporeze parfumul într-o cremă de patiserie. Rețeta a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în secolul al XVII-lea.
Variante ale cremei frangipane
Rețeta are și câteva variațiuni. Poți folosi în loc de făină de migdale, făină de alune sau de fistic.
Există diferite versiuni de frangipane. Versiunea clasică franceză are la bază crème pâtissière—o cremă de patiserie din ouă, lapte, unt, făină și zahăr, care este apoi amestecată cu migdale măcinate. Dacă vrei să faci frangipane rapid și ușoar, fără gătire, poți pur și simplu să o pregătești folosind unt, zahăr, ouă și făină. Există, de asemenea, opțiunea de a face frangipane vegan fără ouă sau lactate.
Nu este recomandat să faci frangipan folosind pastă de migdale în loc de migdale măcinate. Este nevoie de un echilibru specific între migdale, zahăr, ou și făină. Încearcă și rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.
Cum se folosește crema frangipane
Crema frangipane este folosită în mai multe produse de patiserie europene, în special ca umplutură pentru tarte.
În patiseria franceză este folosită pentru tortul de Bobotează numit Galette des rois. Este copt în mod tradițional pe 6 ianuarie și conține o fasole uscată, iar persoana care o găsește este numit rege sau regina.
Frangipane este, de asemenea, folosită pentru a umple Pithiviers, o plăcintă similară făcută din aluat foietaj cu un model distinct de spirală sau de flori. O specialitate britanică populară cu frangipane este tarta Bakewell, care este o variantă a budincii Bakewell care își are originea în orașul Bakewell din Derbyshire, Anglia. În Italia este folosită într-o tartă cu pere—Frangipane Crostata.
Află mai multe și despre laptele de migdale.
Frangipane făcut cu ou crud trebuie refrigerat și folosit cât mai curând posibil, în aceeași zi. Cu toate acestea, crema frangipane vegană poate fi preparată înainte și păstrată la frigider până la o săptămână sau congelată până la șase luni.