Cum să prepari la tine acasă crema frangipane, cea mai delicioasă umplutură pentru tarte

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Frangipane este o cremă de migdale fără gluten folosită pentru a face diverse produse de patiserie, prăjituri și tarte. Se prepară prin baterea făinii de migdale cu unt, zahăr și ou. Se folosește în tarte cu fructe, ca umplutură în foitaje sau plăcinte.

O tartă cu cremă frangipane porționată pe o farfurie albă
Crema frangipane se folosește în special ca umplutură pentru tarte / Shutterstock

Frangipane este o cremă ușor de făcut și nu necesită decât câteva ingrediente. Dacă vrei să o prepari la fel ca în cofetăriile din Italia trebuie să respecți câteva sfaturi. Poți folosi făină de migdale cumpărată din magazin, dar o poți face chiar tu acasă. Este suficient să pui migdale crude într-un robot de bucătărie și să le procesezi până când devin foarte fine și au consistența nisipului umed.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul cu paletă, se amestecă untul și zahărul. Se amestecă la viteză medie până compoziția devine ușoară și pufoasă. Apoi se adaugă ouăle pe rând și se bat până se omogenizează, apoi se adaugă extractul de migdale sau vanilie.

Apoi, se adaugă făina de migdale și se amestecă până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar. Se păstrează într-un recipient ermetic și se lasă la frigider până la utilizare, timp de până la o săptămână. Se lasă crema să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi folosită.

Istoria cremei frangipane

Există mai multe teorii despre cum și când a fost inventată frangipane. Majoritatea surselor atribuie ideea nobilului roman numit marchizul Muzio Frangipani, a cărui familie a servit ca parfumieri regelui Ludovic al XIII-lea al Franței.

Frangipani a introdus mănuși de piele care erau intens parfumate cu migdale amare. Aceste mănuși à la Frangipani au avut un astfel de succes, încât i-au inspirat ulterior pe patiserii francezi să încorporeze parfumul într-o cremă de patiserie. Rețeta a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în secolul al XVII-lea.

Variante ale cremei frangipane

Rețeta are și câteva variațiuni. Poți folosi în loc de făină de migdale, făină de alune sau de fistic.

Există diferite versiuni de frangipane. Versiunea clasică franceză are la bază crème pâtissière—o  cremă de patiserie din ouă, lapte, unt, făină și zahăr, care este apoi amestecată cu migdale măcinate. Dacă vrei să faci frangipane rapid și ușoar, fără gătire, poți pur și simplu să o pregătești folosind unt, zahăr, ouă și făină. Există, de asemenea, opțiunea de a face frangipane vegan fără ouă sau lactate.

Nu este recomandat să faci frangipan folosind pastă de migdale în loc de migdale măcinate. Este nevoie de un echilibru specific între migdale, zahăr, ou și făină. Încearcă și rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.

Cum se folosește crema frangipane

Crema frangipane este folosită în mai multe produse de patiserie europene, în special ca umplutură pentru tarte.

În patiseria franceză este folosită pentru tortul de Bobotează numit Galette des rois. Este copt în mod tradițional pe 6 ianuarie și conține o fasole uscată, iar persoana care o găsește este numit rege sau regina. 

Frangipane este, de asemenea, folosită pentru a umple Pithiviers, o plăcintă similară făcută din aluat foietaj cu un model distinct de spirală sau de flori. O specialitate britanică populară cu frangipane este tarta Bakewell, care este o variantă a budincii Bakewell care își are originea în orașul Bakewell din Derbyshire, Anglia. În Italia este folosită într-o tartă cu pere—Frangipane Crostata.

Află mai multe și despre laptele de migdale.

Frangipane făcut cu ou crud trebuie refrigerat și folosit cât mai curând posibil, în aceeași zi. Cu toate acestea, crema frangipane vegană poate fi preparată înainte și păstrată la frigider până la o săptămână sau congelată până la șase luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Supă finlandeză de somon în bol alb
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
untul de migdale servit într-un borcănaș mic
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Rețeta de lapte de migdale pusă în sticlă cu lapte de migdale
Rețeta de lapte de migdale pe care o poți face rapid la tine acasă
Rețeta de lapte de migdale pe care o poți face rapid la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
închide