Cum să prepari la tine acasă crema frangipane, cea mai delicioasă umplutură pentru tarte

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Frangipane este o cremă de migdale fără gluten folosită pentru a face diverse produse de patiserie, prăjituri și tarte. Se prepară prin baterea făinii de migdale cu unt, zahăr și ou. Se folosește în tarte cu fructe, ca umplutură în foitaje sau plăcinte.

O tartă cu cremă frangipane porționată pe o farfurie albă
Crema frangipane se folosește în special ca umplutură pentru tarte / Shutterstock

Frangipane este o cremă ușor de făcut și nu necesită decât câteva ingrediente. Dacă vrei să o prepari la fel ca în cofetăriile din Italia trebuie să respecți câteva sfaturi. Poți folosi făină de migdale cumpărată din magazin, dar o poți face chiar tu acasă. Este suficient să pui migdale crude într-un robot de bucătărie și să le procesezi până când devin foarte fine și au consistența nisipului umed.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul cu paletă, se amestecă untul și zahărul. Se amestecă la viteză medie până compoziția devine ușoară și pufoasă. Apoi se adaugă ouăle pe rând și se bat până se omogenizează, apoi se adaugă extractul de migdale sau vanilie.

Apoi, se adaugă făina de migdale și se amestecă până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar. Se păstrează într-un recipient ermetic și se lasă la frigider până la utilizare, timp de până la o săptămână. Se lasă crema să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi folosită.

Istoria cremei frangipane

Există mai multe teorii despre cum și când a fost inventată frangipane. Majoritatea surselor atribuie ideea nobilului roman numit marchizul Muzio Frangipani, a cărui familie a servit ca parfumieri regelui Ludovic al XIII-lea al Franței.

Frangipani a introdus mănuși de piele care erau intens parfumate cu migdale amare. Aceste mănuși à la Frangipani au avut un astfel de succes, încât i-au inspirat ulterior pe patiserii francezi să încorporeze parfumul într-o cremă de patiserie. Rețeta a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate în secolul al XVII-lea.

Variante ale cremei frangipane

Rețeta are și câteva variațiuni. Poți folosi în loc de făină de migdale, făină de alune sau de fistic.

Există diferite versiuni de frangipane. Versiunea clasică franceză are la bază crème pâtissière—o  cremă de patiserie din ouă, lapte, unt, făină și zahăr, care este apoi amestecată cu migdale măcinate. Dacă vrei să faci frangipane rapid și ușoar, fără gătire, poți pur și simplu să o pregătești folosind unt, zahăr, ouă și făină. Există, de asemenea, opțiunea de a face frangipane vegan fără ouă sau lactate.

Nu este recomandat să faci frangipan folosind pastă de migdale în loc de migdale măcinate. Este nevoie de un echilibru specific între migdale, zahăr, ou și făină. Încearcă și rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.

Cum se folosește crema frangipane

Crema frangipane este folosită în mai multe produse de patiserie europene, în special ca umplutură pentru tarte.

În patiseria franceză este folosită pentru tortul de Bobotează numit Galette des rois. Este copt în mod tradițional pe 6 ianuarie și conține o fasole uscată, iar persoana care o găsește este numit rege sau regina. 

Frangipane este, de asemenea, folosită pentru a umple Pithiviers, o plăcintă similară făcută din aluat foietaj cu un model distinct de spirală sau de flori. O specialitate britanică populară cu frangipane este tarta Bakewell, care este o variantă a budincii Bakewell care își are originea în orașul Bakewell din Derbyshire, Anglia. În Italia este folosită într-o tartă cu pere—Frangipane Crostata.

Află mai multe și despre laptele de migdale.

Frangipane făcut cu ou crud trebuie refrigerat și folosit cât mai curând posibil, în aceeași zi. Cu toate acestea, crema frangipane vegană poate fi preparată înainte și păstrată la frigider până la o săptămână sau congelată până la șase luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
tiramisu din terci de ovăz
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
lipie din albușuri de ou
Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii
Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
untul de migdale servit într-un borcănaș mic
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Rețeta de lapte de migdale pusă în sticlă cu lapte de migdale
Rețeta de lapte de migdale pe care o poți face rapid la tine acasă
Rețeta de lapte de migdale pe care o poți face rapid la tine acasă
Gem de caise cu migdale în două borcane și caise proaspete
Galerie foto
Gem de caise cu migdale, mai gustos și mai aromat
Gem de caise cu migdale, mai gustos și mai aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
07:13
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
diferite tipuri de cereale expuse pe o masă mare
06:53
De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
05:59
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Risotto cu creveți
05:52
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
24 februarie, 03:42
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
o masă plină cu alimente sărace în carbohidrați
24 februarie, 02:47
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
24 februarie, 02:42
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
24 februarie, 02:04
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: Ai călcat-o pe suflet
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
fresh
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun

Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun

Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun

Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase

Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
închide