Lipie cu iaurt. Rețetă din 5 ingrediente
Iaurtul nu este doar un mic dejun sănătos, ci și un ingredient valoros pentru preparate mai complexe. Îl poți adăuga în smoothie, budinci, chiar și pâine. Pentru aceasta din urmă nu ai nevoie decât de făină cu agent de creștere pentru cea mai simplă rețetă de lipie cu iaurt.
Pentru a face lipii cu iaurt ai nevoie de iaurt grecesc și făină cu agent de creștere, în părți egale. La fel de bine funcționează și într-un raport de 3 până la 2 de făină la iaurt. În oricare caz, vei obține niște lipii fragede, fie că sunt prăjite într-o tigaie sau coapte în cuptor.
Iaurtul va face pâinea mai pufoasă și mai umedă, aducând și o aromă cu note acrișoare. Folosirea în pâine a iaurturilor naturale groase, cum ar fi iaurtul grecesc sau skyr islandez, nu este o idee nouă. În India există multe rețete de naan în care folosit în loc de apă sau ulei. De asemenea, se poate folosi în pita sau pita la tortilla.
Iaurtul funcționează deoarece creează un mediu grozav pentru ca drojdia să crească rapid. Acolo unde nu se folosește drojdie, aciditatea iaurtului interacționează cu bicarbonatul de sodiu sau cu praful de copt. Pâinea va fi pufoasă și moale. Indiferent de tipul de pâine pe care îl prepari, iaurtul te poate ajuta.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un bol mare, se amestecă făina, sarea și praful de copt. Apoi se adaugă iaurtul și uleiul în amestecul de făină și se amestecă cu o lingură de lemn sau cu mâinile până se formează un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, se poate adăuga puțină apă.
Cum prepari rețeta de lipii cu iaurt
Se frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de câteva minute. Se continuă până când devine elastic și nu mai este lipicios. Se împarte aluatul în bile mici, de aproximativ mărimea unei mingi de ping-pong. Se întinde fiecare bilă de aluat într-o formă rotundă și subțire, cu ajutorul unui sucitor. Se continuă până se obține o lipie cu grosimea dorită.
Se încinge o tigaie antiaderentă sau un grătar. Se coace fiecare lipie pe ambele părți timp de aproximativ 1-2 minute sau până când apar bălțile mici pe suprafața lipiei. Se repetă procesul cu restul de bile de aluat. După ce sunt coapte, se pot păstra într-un prosop de bucătărie pentru a se menține calde și moi până la servire.
Cum se folosește iaurtul pentru a face pâine
Pentru a adăuga iaurt la rețeta preferată de pâine, poți înlocui apa, laptele sau uleiul cu iaurt simplu. Dacă folosești iaurt grecesc, un raport bun pentru început este să înlocuiești fiecare cană de ulei cu 1¼ cană de iaurt. Nu folosi iaurt aromat sau cu fructe. Pâinea va avea un gust prea dulce sau gusturi diferite de ceea ce ești obișnuită.
Dacă suferi de boala celiacă sau de sensibilitate la gluten, atunci știi că găsirea unei pâini bune fără gluten poate fi o provocare.
Cu toate acestea, iaurtul poate ajuta. Potrivit unui studiu științific publicat de Biblioteca Națională de Medicină, adăugarea de iaurt proaspăt la rețetele tipice de pâine fără gluten nu numai că a sporit beneficiile pentru sănătate ale pâinii, ci i-a crescut și calitatea.