Lipii integrale de post. Lipii subțiri preparate în casă
Atunci când rămâi fără pâine sau când ai timp de frământat aluaturi, poți prepara rețeta de lipii integrale de post. Lipiile pot fi preparate și pentru micul dejun, dar și pentru a le folosi la sandvișuri și a le servi în pauza de masă de la serviciu.
Galerie foto
Rețeta lipiilor integrale este inspirată din bucătăria italiană, după rețeta piadinei romangole. Piadina romagnola este un tip de pâine foarte subțire ce se prepară cel mai mult în regiunea Emilia Romagna, în Nordul Italiei. Se prepară, de obicei, din făină albă, untură sau ulei de măsline, sare și apă. În mod tradițional, pâinile erau coapte pe un vas de teracotă, dar în zilele noastre putem folosi tigăi plate sau grătare electrice.
Făina integrală adăugată în aluat, aduce un aport de gust lipiilor, dar și un plus de sănătate. Lipiile sunt ideale de folosit și la rețetele de tortillas, în locul celebrelor lipii libaneze. Le poți servi cu hummus, ca în bucătăriile orientale, dar le poți umple și cu salate sau ce dorești tu.
Descoperă aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume. Mai jos descoperă rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii de urmat, pentru lipiile integrale.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare rețetă de aluat preparat în casă, adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă, pentru prepararea lipiilor. Este important ca acestea să nu fie foarte reci atunci când începi frământarea aluatului. În principal, făina este ingredientul de bază care necesită un timp de odihnă la temperatura camerei.
Cum prepari lipii integrale de post
După ce ai făcut inventarul ingredientelor și te-ai asigurat că le ai pe toate la îndemână, trece făina prin sită în bolul de frământare. Adaugă peste ea sarea și bicarbonatul de sodiu. Acest aluat nu necesită dospire, dar bicarbonatul îl ajută să fie mai aerat după coacere și să se poată modela frumos.
Descoperă și o rețetă de aluat franțuzesc de croissante.
Amestecă bine făina cu bicarbonatul și sarea, apoi pune apa într-un ibric, la încălzit. Încălzește ușor și uleiul de măsline.
Începe să torni din apa caldă peste amestecul de ingrediente din vas, alternând cu uleiul de măsline. Amestecă intens ingredientele în timp ce torni lichidele.
Apoi frământă puțin aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină. După frământare lasă-l la odihnit 30 de minute, acoperit cu un ștergar.
Împarte-l în 10-12 bucăți pe care le modelezi sub formă de biluțe. Întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi.
Apoi, pune o tigaie antiaderentă la încins, pe flacăra aragazului. Opțional, poți unge tigaia la prima lipie cu puțin ulei.
Coace minunatele lipii integrale de post pentru 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când se rumenesc ușor. Înțeapă-le din loc in loc cu furculița pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
După coacere așază-le una peste alta și acoperă-le cu un prosop de bucătărie, pentru a se menține moi. Dacă dorești să le umpli cu alte ingrediente, îndoaie-le sau rulează-le de la început și acoperă-le pentru a-și păstra forma. După răcire le poți depozita într-o pungă de plastic și păstra la rece până în momentul servirii.
Sunt perfecte indiferent de modul în care dorești să le servești. Iar dacă mai dorești astfel de aluaturi preparate în casă, poți încerca și rețeta de lipii grecești pentru gyros.
Galerie foto