Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Muhlama, kuymak sau mămăligă turcească este un fel de mâncare tradițional de-a lungul coastei de nord a Turciei și în regiunile adiacente din Bulgaria, Georgia și Rusia. Descoperă și tu ingredientele pentru o rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Vezi cum poți să prepari Muhlama sau kuymak.

Muhlama preparată după rețeta tradițională turncească
Muhlama se servește de obicei la micul dejun / Shutterstock

Ingredientele de bază pentru muhlama sunt mălaiul, brânza și untul sau untul clarificat (ghee). De asemenea, se pot adăuga ouă și condimente pentru a completa gustul.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se aduc mai întâi toate ingredientele pe masa de lucru. Apoi se încălzește untul într-o tigaie mare la foc mediu.

Cum prepari rețeta de mămăliga turcească cu brânză

Se adaugă brânza tăiată în bucăți și se amestecă continuu până când începe să se topească și să devină cremoasă. Dacă se adaugă ouă, se pun în acest moment și se amestecă cu brânza până când se încorporează bine.

Apoi se adaugă treptat mălaiul în tigaie, amestecând încontinuu pentru a evita formarea de cocoloașe. Se continuă gătirea și amestecarea până când muhlama devine omogenă și începe să se îngroașe.

Odată ce muhlama are o consistență corespunzătoare și se desprinde ușor de pe tigaie, se oprește focul.

Se servește fierbinte. Se poate presăra puțin piper roșu sau negru măcinat.

Sfaturi pentru a face cea mai bună mai bună muhlama

Pentru că va trebui să amesteci constant în compoziție este bine să folosești o lingură sau o spatulă de cauciuc astfel încât să poți omogeniza bine ingredientele și să răzuiești cu ușurință partea laterală a tigăii.

Când gătești muhlama, răbdarea este o virtute. Amestecă brânza și mălaiul și lăsați-le să se topească încet până când brânza devine gumosă și preparatul de întinde frumos.

Ce este muhlama sau kuymak

Mâncarea este consumată în special în orașul Trabzon, dar și în în provinciile din nord-estul Turciei, Erzurum și Bayburt. Este, de asemenea, cunoscut sub un nume ușor diferit în Rize și Artvin. 

În Giresun și Ordu poate fi găsit în meniurile restaurantelor locale ca yağlaș. De asemenea, este popular în Georgia, Azerbaidjan și unele regiuni din Caucaz.

Brânza folosită și modul de preparare fac din muhlama un preparat diferit de ceea ce numim noi mămăligă cu brânză. În mod tradițional se folosește brânza Golot sau Kolot, care se produce în regiunea de est a Mării Negre, în Turcia.

Este o brânză cu un conținut mediu de grăsimi, aproximativ 5%, dar cu o cantitate mare de proteine—aproximativ 34%.

Ce este brânza golot

Brânza golot se produce prin amestecarea laptelui muls atât dimineața, cât și seara, care apoi se încălzit la 37°C si separat de grasime. La laptele degresat se adaugă o cantitate adecvată de cheag, iaurt și zer și apoi se încălzește până la precipitare, la 65-70°C. 

Cașul este apoi transferat într-o bucată de material curată pentru a se scurge zerul timp de 15 ore. Brânzeturile sunt puse apoi în saci de polipropilenă de 50 kg. Sunt presate în recipiente de lemn cu capac și maturate între 6 luni și 1 an în funcție de perioada de consum.

Pentru un gust cât mai autentic este poți folosi dacă găsești în magazinele de profil smântână turcească nepasteurizată, numită kaymak,  în loc de unt obișnuit.

Dacă nu ai la dispoziție brânza tradițională golot poți folosi orice alt sortiment de brânzeturi tari, maturate de preferat pentru că au un gust mai astringent.

Turcii consumă kuymak sau muhlama la micul dejun, dar și ca un preparat ce ține loc atât primei mese a zilei, cât și prânzului. Mâncarea este gătită în mod tradițional într-un sahan turcesc, o oală sau tigaie de cupru cu două mânere.

De asemenea, poate fi preparat într-o tigaie antiaderentă și apoi servit într-un vas de copt. Se servește cu felii de pâine proaspăt coaptă, care este înmuiată direct în muhlama pentru a culege amestecul de brânză moale. Se mănâncă fierbinte, imediat ce a fost luat de pe foc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mămăligă moldovenească
Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
bulz la cuptor cu mămăligă și brânză
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Mesaje de La mulți ani de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide