Mai întâi vei aduce făina pe masa de lucru, apoi o treci prin sită în bolul de frământare și o lași la temperature camerei timp de 20-30 de minute. Apoi vei pregăti drojdia.

Sfărâmă drojdia într-un bol, amestec-o cu zahărul și aproximativ 50 ml apă caldă. Acoperă bolul cu o folie alimentară și lasă-l deoparte până când compușii din drojdie se activează și compoziția își dublează volumul. Se vor forma mici bule de aer la suprafață atunci când maiaua de drojdie este bine activată.

Cum pregătești aluatul pentru pâine de casă

Adaugă sarea peste făina din bol, amestec-o bine și mai trece odată torni și câte puțin din apa caldă. După ce ai terminat de adăugat apa, adaugă și uleiul, tot puțin câte puțin, în timp ce frămânți aluatul.

Descoperă și rețeta de pâine cu cartofi, din bucătăria ardelenească.

Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi mai frământă-l puțin și pe un plan de lucru presărat cu făină. După frământare, pune aluatul înapoi în bol, așază un ștergar deasupra lui și lasă-l la dospit 50-60 de minute, la loc cald. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul. Presară puțină făină peste aluat și modelează-l în forma de pâine alungită. Pune aluatul modelat în tavă și mai lasă-l la dospit timp de 30-40 de minute.

Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Presară făină peste aluatul din tavă și crestează-l deasupra în 3-4 locuri, oblic. Sunt necesare aceste crestături pentru a se coace pâinea uniform și a nu-i da posibilitatea de a se crăpa singură și inestetic.

Pune tava în cuptor și coace pâinea pentru aproximativ 45-50 de minute la 175 de grade Celsius. După coacere transferă pâinea pe un grătar de răcire. Las-o să se tempereze bine, înainte de a o felia, pentru a nu se deforma miezul.

Dacă dorești să-ți sporești colecția de rețete de pâine, îți recomandăm să treci pe listă și rețeta de pâine albă și pufoasă, preparată cu lapte. Este ideală pentru sandvișuri.