Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele

Chapati și tortilla sunt două tipuri de pâine fără drojdie. Specialiștii spun că de multe ori este greu să le deosebești. Amândouă sunt rotunde și foarte subțiri, dar asemănările se opresc aici. Care sunt diferențele dintre tortilla și chapati?

diferența dintre tortilla și chapati ilustrată cu ajutorul unui colaj
Ambele pâini se fac fără drojdie și sunt foarte subțiri / Shutterstock

Principala diferență dintre tortilla și chapati ține de modul de preparare. Tortilla se face de obicei din făină de porumb, uneori amestecată și cu făină de grâu, în timp ce chapati are un aluat din făină integrală de grâu, numită atta. În plus, tortilla se servește umplută cu diverse combinații de carne și de legume, iar chapati însoțește preparate din categoria curry sau chutney.  

În țările lor de origine celor două tipuri de pâine sunt alimente de bază. Nu există masă în Mexic fără tortilla, la fel cum în India nu ai să găsești om care să mănânce fără chapati.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de pâine fără drojdie: diferența dintre tortilla și chapati

Cea mai mare diferență dintre tortilla și chapati este legată de ingredientele folosite pentru preparare. Pentru varianta mexicană de pâine subțire se folosește făina de porumb, în schimb ce pentru cea indiană este utilizată cea integrală de grâu.

În plus, tortilla este ingredient pentru alte feluri de mâncare cum sunt tacos, burrito sau quesadilla. Pâinea indiană are mai multe variante care se servesc cu feluri diferite de mâncare, în schimb ce tortilla este preparată aproape la fel peste tot în lume.

Ce este tortilla

Tortilla este o pâine foarte subțire, rotundă, preparată în mod tradițional doar din făină de porumb. Totuși, se mai folosește și făina de grâu pentru anumite sortimente, mai ales în afara Mexicului.

Primii care au preparat tortilla au fost triburile mezoamericane. Potrivit legendei, tortilla a fost inventată de un țăran mayaș pentru regele său înfometat. 

Prima utilizare înregistrată a tortilla datează de aproximativ 10.000 î.Hr. și se menționează faptul că a fost făcută din porumb. 

Spaniolii au fost cei care au dat acestei pâini numele actual, tortilla , din cuvântul spaniol care înseamnă „mică prăjitură”. 

Ei le-au asemănat cu un fel de mâncare din sudul Spaniei, unde aveau un preparat cu origini arabe, niște chipsuri subțiri, rotunde, făcute din năut măcinat.

În mod tradițional tortilla se mănâncă cu umpluturi din combinații de diverse legume și/sau carne și sosuri. P

entru că a ajuns să fie celebră în toată lumea au apărut și mai multe variante ale rețetei și mai multe moduri de a fi consumată. Oricum, cel mai des o întâlnim în Spania și în Mexic, unde este folosită pentru feluri de mâncare tradiționale cum sunt burrito, quessadilla sau taco.

Ce este chapati

Chapati este tot o pâine subțire și rotundă făcută doar din făină de grâu, sare, ulei și apă. Aluatul este întins foarte bine cu un sucitor care poartă denumirea de parat.

Originile ei sunt în India subcontinentală și este un aliment de bază nu doar în India, ci și în Nepal, Maldive, Bangladesh și Pakistan.

Chapati este preparată și în alte zone ale lumii, însă diferă modul de gătire care se reflectă în textura aluatului. Se folosesc și diferite tipuri de făinuri, astfel încât dacă vei mânca acest tip de pâine în mai multe țări vei constata că nu este la fel ca cea originală din India.

Chiar și în această țară, în anumite regiuni se face altfel. Vei găsi panner chapati, radish chapati, aloo chapati sau chapati umplută cu legume. De obicei se mănâncă cu chutney, curry sau cu cu alte mâncăruri cu sos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Crutoane aromate și crocante, într-un bol alb cu coadă
Galerie foto
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide