Rețeta de ciabatta, pâinea specială a Italiei

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Ciabatta este o pâine italiană cunoscută pentru crusta sa crocantă, miezul său aerat și aroma specială. Datorită acestor caracteristici și-a câștigat popularitatea și o poți găsi aproape în orice colț al lumii la micul dejun sau în sandvișuri delicioase. Descoperă rețeta de ciabatta. Se prepară rapid și nu ai nevoie de ingrediente complexe.

Ciabatta feliată pe un ștergar alături de un cuțit special pentru pâine
Ciabatta este delicioasă simplă, dar și în sandviciuri / Shutterstock

Pâinea ciabatta are origini relativ recente în istoria culinară italiană, fiind creată în anii 1980 de un pastor și un brutar din regiunea Veneto, din nordul Italiei. Cu toate acestea, a devenit rapid populară și a câștigat recunoaștere în întreaga lume pentru textura sa care o distinge de alte tipuri de pâine și gustul său minunat. Numele „ciabatta" se traduce în limba italiană ca „pantof" sau „șlapi" și i-a fost dat datorită formei sale alungite și aplatizate.

Citește și

Pâinea Ciabatta este cunoscută pentru compoziția sa simplă, care include doar câteva ingrediente de bază. Făina pentru pâine –tip 650 sau făină de grâu dur—este ingredientul principal al pâinii ciabatta. Această făină are o cantitate mai mare de gluten, ceea ce conferă pâinii textura sa aerată și elastică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Cu o seară înainte de a prepara ciabatta se face maiaua. Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia și apa cu o spatulă de silicon până se omogenizează bine. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să stea la loc răcoros timp de 12 ore. Dacă temperatura ambiantă a camerei este mai mare de 45°C, se lasă să crească la temperatura camerei timp de 6 ore, apoi la frigider pentru alte 6 ore.

Cum prepari ciabatta

Pentru a prepara ciabatta se amestecă făina, drojdia și sarea într-un castron mare. Apoi se pun apa și maiaua și se amestecă cu o spatulă de silicon până când se formează o bilă. Se continuă amestecarea cu spatula până când aluatul dezvoltă o structură de gluten și pare mai neted, 4 până la 5 minute. Aluatul va fi foarte lipicios.

Se transferă aluatul într-un castron uns cu ulei și se acoperă cu folie de plastic și se lasă până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.

Cu mâinile unse cu ulei, se frământă aluatul, îndoindu-l peste el însuși de 3-5 ori. Se acoperă și se mai lasă acoperit 1 oră si 15 minute, până când se umflă în mod vizibil.

Se pune o sită peste un bol, se umple cu câteva linguri de făină și se cerne pe suprafața de lucru. Se pune aluatul pe suprafața cu făină și se cerne făina cu generozitate peste el. Aluatul va fi destul de umed. Se întinde ușor aluatul pe suprafața de lucru, formând o formă dreptunghiulară de aproximativ 23 x 30 cm. Se taie în 8 pătrate egale, de aproximativ 8 x 10 cm fiecare.

Cum coci rețeta de ciabatta

Se pune hârtie de copt pe două tăvi și se pudrează ușor cu făină de gris sau mălai. Se transferă bucățile de aluat în tavă. Se strâng ușor, astfel încât să formeze o formă pătrată puțin mai mică. Se mai pudrează cu puțină făină. Se acoperă cu un prosop de bucătărie curat și se la lasă într-un loc cald 45-60 minute.

Se preîncălzește cuptorul la 230°C cu rafturile în treimea superioară și inferioară. Chiar înainte de a fi gata de coacere, se umple o tavă de copt de 23 x 33 cm cu cuburi de gheață. Se pune pe grătarul de jos al cuptorului. Pe grătarul de sus se pune una dintre tăvile cu ciabatta.

Se coc 18-22 de minute, până când temperatura internă este de cel puțin 96°C și au o culoare uniformă maro-auriu. Se lasă tava cu cuburi de gheață 23 x 33 cm pe grătarul inferior pentru a doua rundă de coacere și se mai completează cu cuburi de gheață. Se dă și cea de-a doua tavă la cuptor. Se lasă să se răcească cu cel puțin 15 minute înainte de servire.

Cum se consumă ciabatta

Cel mai des vei găsi ciabatta în rețete de bruschete. Este tăiată în felii groase, prăjită și apoi acoperită cu roșii, usturoi, busuioc proaspăt și ulei de măsline. De asemenea, este potrivită pentru diverse tipuri de sandvișuri, de la cele cu brânzeturi și legume la cele cu carne sau preparate vegetariene.

Ciabatta este frecvent folosită pentru a prepara panini, în care este umplută cu diferite ingrediente și presată pentru a crea un sandwich cald și crocant. Din ciabatta se fac crutoane pentru supa de tomate sau alte supe.

Tipuri de ciabatta

Ciabatta clasică este delicioasă, dar trebuie să încerci și alte sortimente care sunt la fel de speciale. Unul dintre ele este ciabatta cu măsline, de obicei negre sau verzi. Un alt tip este ciabatta cu ierburi aromatice—oregano, rozmarin sau cimbru sau cu roșii uscate.

Încearcă și pâinea indiană Naan. Rețeta este simplă și rapidă.

În unele părți ale Italiei vei găsi chiar și ciabatta cu brânză. Parmezanul sau mozzarella sunt folosite cel mai adesea.  Pentru o textură mai bogată și o aromă mai puternică, în aluat se pun unt sau untură.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
piadina pusă pe un blat negru
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată, aranjată pe un tocător de lemn
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
pâine mucegăită pusă pe masă
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: Nevasta e sfântă
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
închide