Panzanella. Rețetă de salată italiană de roșii cu pâine
Atunci când te plictisești de clasica salată de roșii cu castraveți, poți încerca rețeta italiană de roșii cu pâine denumită Panzanella.
Galerie foto
Este ideală pe tot parcursul verii, cu roșii proaspete din grădină. Pâinea o transformi în crutoane aromate care se vor răsfăța în sucul roșiilor amestecat cu uleiul de măsline.. Mai adaugi câteva ingrediente și ți-ai asigurat într-un mod simplu și rapid una dintre gustările zilei.
Rețeta este perfectă pentru atunci când nu ai timp suficient de petrecut în bucătărie. Salata poate fi servită și ca gustare în pauza de masă de la birou. O pui într-o caserolă cu capac, dar pui crutoanele separat pentru a nu se înmuia. Vei avea o masă gustoasă și hrănitoare, ce-ți va ține de foame până când ajungi acasă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și salata de roșii din bucătăria italiană.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru rețeta de salată Panzanella ai de preparat două dintre ingredientele necesare. Ceapa necesită un timp de marinare în oțet de vin pentru un gust delicios. Iar crutoanele de pâine necesită preparare pentru a se aromatiza, la tigaie sau la cuptor.
Pași necesari pentru marinarea cepei roșii
Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și tai-o în rondele. Pune rondelele de ceapă într-un bol sau o caserolă cu capac. Presară puțină sare peste ceapă și adaugă oțet atât cât să fie acoperite rondelele de ceapă.
Așază un capac peste bol și agită-l bine pentru a se amesteca ceapa cu oțetul și sarea. Lasă ceapa roșie la marinat în oțetul de vin pentru 10-12 minute. Dacă nu îți place gustul acru al oțetului, poți folosi ceapa crudă, fără a o marina.
Pași necesari preparării crutoanelor pentru salata Panzanella
În intervalul de timp cât ceapa se marinează poți prepara crutoanele de pâine. Taie pâinea în felii de aproximativ 1,5 cm grosime. Așază feliile de pâine pe un tocător, una peste alta și taie-le în cuburi. Pune cuburile de pâine într-un bol încăpător.
Curăță cățeii de usturoi și pune-i într-un mojar. Adaugă sare peste ei și pisează-i până se transformă în pastă. Adaugă ulei de măsline și amestecă usturoiul cu uleiul ca pentru rețeta clasică de mujdei.
Amestecăm cuburile de pâine cu pasta de usturoi. Presară peste ele oregano și busuioc bine mărunțite, dar și puțin chimen măcinat. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și unge-o cu puțin ulei de măsline. Pune crutoanele de pâine în ea și amestecă-le cu o spatulă până când se rumenesc frumos și se usucă. Lasă-le să se răcească înainte de a le adăuga în salata italiană de roșii.
Vezi mai multe imagini cu salata de roșii accesând GALERIA FOTO!
Când crutoanele aromate sunt răcite și ceapa este marinată, poți pregăti salata Panzanella.
Taie roșiile în jumătăți și pune-le într-o salatieră sau într-un bol încăpător. Adaugă rondelele de ceapă și măslinele și amestecă ingredientele. Prepară un dressing simplu prin amestecarea oțetului în care s-a marinat ceapa și ulei de măsline. Poți folosi suc de lămâie în locul oțetului. De asemenea, poți opta pentru rețeta de dressing cu miere și oțet balsamic.
Asezonează-l cu sare și piper și stropește cu acest dressing ingredientele din bol. La final, adaugi crutoanele și frunze proaspete de busuioc.
Lasă salata 10 minute la rece, așa încât o parte din crutoane să absoarbă și sucul roșiilor amestecat cu dressingul. Va fi mai delicioasă, dar și mai răcoroasă.