Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să surprinzi familia și prietenii cu deserturi delicioase și foarte elegante, trebuie să înveți să prepari acasă pastă de zahăr. Pasta de zahăr, cunoscută și sub numele de fondant, este o pastă elastică, dulce și maleabilă, folosită pentru a acoperi torturi, prăjituri sau pentru a crea diferite decorațiuni comestibile. Este ușor de preparat acasă și poate fi colorată sau modelată după preferințe.

Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
Galerie foto

Galerie foto

Fondantul alb este cel mai elegant, potrivit pentru torturi de nuntă / Shutterstock

Este ideală, mai ales pentru decorarea prăjiturilor festive. Însă poate fi folosită și pentru a crea figurine sau forme diverse, dând un aspect elegant și profesionist prăjiturilor tale. Cele mai elegante deserturi sunt considerate torturile acoperite cu fondant.

Acesta îmbracă perfect torturile oferindu-le o finețe absolută. Tot din fondant se pot modela diferite forme de dantelă, care oferă eleganță torturilor. Se pot colora după preferințe, folosind coloranți artificiali sau chiar naturali.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum a apărut eleganta pastă de zahăr

Fondantul are o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XVI-lea, când a început să fie folosit pentru decorarea deserturilor. Denumirea acestuia provine de la cuvântul francez ”fondre”, care înseamnă „a se topi”. În secolul al XIX-lea, odată cu avansarea tehnologiilor de rafinare a zahărului, a devenit posibilă crearea unui tip de fondant mai fin și mai elastic. Acesta era folosit nu doar pentru decorare, ci și ca bază pentru bomboane și glazuri.

Pasta de zahăr a devenit populară în decorarea torturilor în perioada victoriană. Atunci era folosită pentru acoperirea torturilor de nuntă. Regina Victoria și-a decorat tortul de nuntă din 1840 cu glazură albă din zahăr. Acest fapt a contribuit la popularizarea fondantului alb pentru ocazii speciale. Rețeta de fondant a evoluat în a doua jumătate a secolului XX. Atunci au apărut tehnici moderne de producție a zahărului și ingrediente noi, precum siropul de glucoză. Acesta a ajutat la crearea unei paste mai flexibile și mai ușor de lucrat. În zilele noastre, pata din zahăr este folosită pe scară largă în cofetării.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu pastă de zahăr în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti gelatina. Pune gelatina  la hidratat în apă și o lași timp de 5 minute, până când gelatina absoarbe apa.

Apoi, așază bolul pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până când gelatina se dizolvă complet.

Descoperă și o rețetă de glazură Royal Icing.

Cum prepari pastă din zahăr

Peste gelatina diluată adaugă mierea (sau siropul de glucoză) și amestecă bine până când totul devine omogen. Poți adăuga și untul și extractul de vanilie, dacă dorești.

Într-un bol mare, pune zahărul pudră trecut prin sită. Creează o gaură la mijloc și toarnă amestecul lichid de gelatină și miere. Începe să amesteci cu o lingură sau spatulă până când compoziția devine suficient de tare pentru a fi frământată cu mâna.

Transferă pasta pe o suprafață presărată cu zahăr pudră și frământ-o timp de câteva minute, până când devine netedă și elastică. Dacă este prea lipicioasă, mai adaugă puțin zahăr pudră.

Dacă dorești să colorezi pasta de zahăr, împarte-o în porțiuni și adaugă colorant alimentar în fiecare parte. Frământă bine până când culoarea se distribuie uniform.

Dacă nu folosești imediat pasta de zahăr, învelește-o strâns în folie alimentară și păstreaz-o într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Astfel, își va păstra textura și nu se va întări.

Sfaturi utile

Înainte de a acoperi prăjitura, pudrează ușor suprafața de lucru cu zahăr pudră sau amidon de porumb și întinde pasta de zahăr cu un sucitor până ajunge la grosimea dorită (aproximativ 3-4 mm).

Pasta de zahăr tinde să se întărească atunci când este expusă la aer, așa că lucrează rapid și păstrează restul acoperit.

Dacă preferi un fondant mai moale și mai lucios, adăugarea unei linguri de unt în rețetă poate ajuta la obținerea acestui efect.

Descoperă și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri.

Citește și
Femeie creând figurine din pastă de zahăr
Galerie foto

Galerie foto

Femeie frământând pastă de zahăr
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
+21
CELE MAI CITITE
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Femeie acoperind un cake pops cu fondant alb
Galerie foto
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Ce este o mamă ursuleț gumat: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
fresh
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
închide