Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să surprinzi familia și prietenii cu deserturi delicioase și foarte elegante, trebuie să înveți să prepari acasă pastă de zahăr. Pasta de zahăr, cunoscută și sub numele de fondant, este o pastă elastică, dulce și maleabilă, folosită pentru a acoperi torturi, prăjituri sau pentru a crea diferite decorațiuni comestibile. Este ușor de preparat acasă și poate fi colorată sau modelată după preferințe.

Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
Galerie foto

Galerie foto

Fondantul alb este cel mai elegant, potrivit pentru torturi de nuntă / Shutterstock

Este ideală, mai ales pentru decorarea prăjiturilor festive. Însă poate fi folosită și pentru a crea figurine sau forme diverse, dând un aspect elegant și profesionist prăjiturilor tale. Cele mai elegante deserturi sunt considerate torturile acoperite cu fondant.

Acesta îmbracă perfect torturile oferindu-le o finețe absolută. Tot din fondant se pot modela diferite forme de dantelă, care oferă eleganță torturilor. Se pot colora după preferințe, folosind coloranți artificiali sau chiar naturali.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum a apărut eleganta pastă de zahăr

Fondantul are o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XVI-lea, când a început să fie folosit pentru decorarea deserturilor. Denumirea acestuia provine de la cuvântul francez ”fondre”, care înseamnă “a se topi”. În secolul al XIX-lea, odată cu avansarea tehnologiilor de rafinare a zahărului, a devenit posibilă crearea unui tip de fondant mai fin și mai elastic. Acesta era folosit nu doar pentru decorare, ci și ca bază pentru bomboane și glazuri.

Pasta de zahăr a devenit populară în decorarea torturilor în perioada victoriană. Atunci era folosită pentru acoperirea torturilor de nuntă. Regina Victoria și-a decorat tortul de nuntă din 1840 cu glazură albă din zahăr. Acest fapt a contribuit la popularizarea fondantului alb pentru ocazii speciale. Rețeta de fondant a evoluat în a doua jumătate a secolului XX. Atunci au apărut tehnici moderne de producție a zahărului și ingrediente noi, precum siropul de glucoză. Acesta a ajutat la crearea unei paste mai flexibile și mai ușor de lucrat. În zilele noastre, pata din zahăr este folosită pe scară largă în cofetării.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu pastă de zahăr în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti gelatina. Pune gelatina  la hidratat în apă și o lași timp de 5 minute, până când gelatina absoarbe apa.

Apoi, așază bolul pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până când gelatina se dizolvă complet.

Descoperă și o rețetă de glazură Royal Icing.

Cum prepari pastă din zahăr

Peste gelatina diluată adaugă mierea (sau siropul de glucoză) și amestecă bine până când totul devine omogen. Poți adăuga și untul și extractul de vanilie, dacă dorești.

Într-un bol mare, pune zahărul pudră trecut prin sită. Creează o gaură la mijloc și toarnă amestecul lichid de gelatină și miere. Începe să amesteci cu o lingură sau spatulă până când compoziția devine suficient de tare pentru a fi frământată cu mâna.

Transferă pasta pe o suprafață presărată cu zahăr pudră și frământ-o timp de câteva minute, până când devine netedă și elastică. Dacă este prea lipicioasă, mai adaugă puțin zahăr pudră.

Dacă dorești să colorezi pasta de zahăr, împarte-o în porțiuni și adaugă colorant alimentar în fiecare parte. Frământă bine până când culoarea se distribuie uniform.

Dacă nu folosești imediat pasta de zahăr, învelește-o strâns în folie alimentară și păstreaz-o într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Astfel, își va păstra textura și nu se va întări.

Sfaturi utile

Înainte de a acoperi prăjitura, pudrează ușor suprafața de lucru cu zahăr pudră sau amidon de porumb și întinde pasta de zahăr cu un sucitor până ajunge la grosimea dorită (aproximativ 3-4 mm).

Pasta de zahăr tinde să se întărească atunci când este expusă la aer, așa că lucrează rapid și păstrează restul acoperit.

Dacă preferi un fondant mai moale și mai lucios, adăugarea unei linguri de unt în rețetă poate ajuta la obținerea acestui efect.

Descoperă și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri.

Citește și
Femeie creând figurine din pastă de zahăr
Galerie foto

Galerie foto

Femeie frământând pastă de zahăr
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
+0
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Femeie acoperind un cake pops cu fondant alb
Galerie foto
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide