Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să surprinzi familia și prietenii cu deserturi delicioase și foarte elegante, trebuie să înveți să prepari acasă pastă de zahăr. Pasta de zahăr, cunoscută și sub numele de fondant, este o pastă elastică, dulce și maleabilă, folosită pentru a acoperi torturi, prăjituri sau pentru a crea diferite decorațiuni comestibile. Este ușor de preparat acasă și poate fi colorată sau modelată după preferințe.

Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
Galerie foto

Galerie foto

Fondantul alb este cel mai elegant, potrivit pentru torturi de nuntă / Shutterstock

Este ideală, mai ales pentru decorarea prăjiturilor festive. Însă poate fi folosită și pentru a crea figurine sau forme diverse, dând un aspect elegant și profesionist prăjiturilor tale. Cele mai elegante deserturi sunt considerate torturile acoperite cu fondant.

Acesta îmbracă perfect torturile oferindu-le o finețe absolută. Tot din fondant se pot modela diferite forme de dantelă, care oferă eleganță torturilor. Se pot colora după preferințe, folosind coloranți artificiali sau chiar naturali.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum a apărut eleganta pastă de zahăr

Fondantul are o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XVI-lea, când a început să fie folosit pentru decorarea deserturilor. Denumirea acestuia provine de la cuvântul francez ”fondre”, care înseamnă “a se topi”. În secolul al XIX-lea, odată cu avansarea tehnologiilor de rafinare a zahărului, a devenit posibilă crearea unui tip de fondant mai fin și mai elastic. Acesta era folosit nu doar pentru decorare, ci și ca bază pentru bomboane și glazuri.

Pasta de zahăr a devenit populară în decorarea torturilor în perioada victoriană. Atunci era folosită pentru acoperirea torturilor de nuntă. Regina Victoria și-a decorat tortul de nuntă din 1840 cu glazură albă din zahăr. Acest fapt a contribuit la popularizarea fondantului alb pentru ocazii speciale. Rețeta de fondant a evoluat în a doua jumătate a secolului XX. Atunci au apărut tehnici moderne de producție a zahărului și ingrediente noi, precum siropul de glucoză. Acesta a ajutat la crearea unei paste mai flexibile și mai ușor de lucrat. În zilele noastre, pata din zahăr este folosită pe scară largă în cofetării.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu pastă de zahăr în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti gelatina. Pune gelatina  la hidratat în apă și o lași timp de 5 minute, până când gelatina absoarbe apa.

Apoi, așază bolul pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până când gelatina se dizolvă complet.

Descoperă și o rețetă de glazură Royal Icing.

Cum prepari pastă din zahăr

Peste gelatina diluată adaugă mierea (sau siropul de glucoză) și amestecă bine până când totul devine omogen. Poți adăuga și untul și extractul de vanilie, dacă dorești.

Într-un bol mare, pune zahărul pudră trecut prin sită. Creează o gaură la mijloc și toarnă amestecul lichid de gelatină și miere. Începe să amesteci cu o lingură sau spatulă până când compoziția devine suficient de tare pentru a fi frământată cu mâna.

Transferă pasta pe o suprafață presărată cu zahăr pudră și frământ-o timp de câteva minute, până când devine netedă și elastică. Dacă este prea lipicioasă, mai adaugă puțin zahăr pudră.

Dacă dorești să colorezi pasta de zahăr, împarte-o în porțiuni și adaugă colorant alimentar în fiecare parte. Frământă bine până când culoarea se distribuie uniform.

Dacă nu folosești imediat pasta de zahăr, învelește-o strâns în folie alimentară și păstreaz-o într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Astfel, își va păstra textura și nu se va întări.

Sfaturi utile

Înainte de a acoperi prăjitura, pudrează ușor suprafața de lucru cu zahăr pudră sau amidon de porumb și întinde pasta de zahăr cu un sucitor până ajunge la grosimea dorită (aproximativ 3-4 mm).

Pasta de zahăr tinde să se întărească atunci când este expusă la aer, așa că lucrează rapid și păstrează restul acoperit.

Dacă preferi un fondant mai moale și mai lucios, adăugarea unei linguri de unt în rețetă poate ajuta la obținerea acestui efect.

Descoperă și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri.

Citește și
Femeie creând figurine din pastă de zahăr
Galerie foto

Galerie foto

Femeie frământând pastă de zahăr
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
+0
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Femeie acoperind un cake pops cu fondant alb
Galerie foto
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Glazura lucioasă pentru eclere pusă pe mai multe eclere
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Glazură lucioasă pentru eclere. Rețeta simplă, gata în 10 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Crăciun 2025: Felicitări cu mesaje Crăciun Fericit de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie
Crăciun 2025: Felicitări cu mesaje „Crăciun Fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie
Crăciun 2025: Felicitări cu mesaje „Crăciun Fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide