Lapte condensat preparat în casă, perfect pentru creme de torturi și prăjituri
Dacă adori cremele de torturi și prăjituri pe bază de lapte condensat, îți recomandăm să încerci și tu rețeta de lapte condensat preparat în casă. Se prepară ușor, din puține ingrediente, însă necesită timp mai îndelungat de preparare și puțină răbdare pentru amestecarea continuă a compoziției.
Galerie foto
Condensarea laptelui reprezintă o metodă foarte eficientă de conservare a acestuia. Aceasta se realizează printr-o reducție consistentă a laptelui proaspăt. Acesta se fierbe timp mai îndelungat până la eliminarea parțială a apei din conținutul laptelui. Iar prin eliminarea totală a apei se va obține laptele praf. Laptele condensat se folosește la diferite creme de torturi și prăjituri, dar se poate adăuga și în cafea. Cafeaua vietnameză este preparată dintr-o combinație de cafea măcinata cu lapte condensat. Foarte gustoase sunt și clătitele americane glazurate cu laptele condensat.
Laptele condensat a apărut pentru prima dată în timpul războiului civil din SUA. A fost folosit pentru a hrăni soldații pentru că era consistent și energizant. În plus, se putea transporta conservat în cutii metalice timp îndelungat, fără a se altera. Descoperă aici mai multe detalii despre ce este laptele condensat și cum poți să-l folosești în bucătărie. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de lapte condensat preparat în casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Importantă pentru reușita preparării laptelui condensat este alegerea tipului de lapte. Optează pentru un lapte proaspăt cu minim 3,5% grăsime. Nu opta pentru lapte UHT! Acesta mai este trecut printr-un tratament termic la temperaturi înalte.
Pașii necesari pentru lapte condensat preparat în casă
Pune laptele într-o cratiță de inox cu baza stratificată și diametrul mai mare. Este important acest diametru pentru scurtarea timpului de fierbere. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât laptele se va încălzi mai rapid, iar evaporarea apei se va produce într-un timp mai scurt. Un al doilea avantaj este acela că flacăra aragazului nu va atinge marginile cratiței, care s-ar colora, iar laptele ar putea căpăta o culoare brun închisă.
Mai descoperă aici și alte două rețete de lapte condensat.
Adaugă și zahărul pudră și așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Amestecă constant până la topirea zahărului și ai grijă că laptele se va umfla la atingerea punctului de fierbere. Când observi că laptele este gata să dea pe dinafară, ridică cratița de pe foc și lasă laptele să se liniștească puțin. Apoi continuă fierberea laptelui până când se reduce puțin sub jumătatea cantității inițiale.
Adaugă și un praf de sare pentru accentuarea gustului și, opțional, poți adăuga și 2 batoane de vanilie. Dacă știi că vei consuma laptele condensat într-un timp scurt, poți adăuga și puțin unt pentru un plus de cremozitate. Dacă dorești să îl conservi pentru mai târziu, exclude untul.
După fierbere, depozitează deliciosul lapte condensat preparat în casă, în borcane sterilizate cu capace. Îl poți păstra la frigider timp de aproximativ 3 luni.
Dacă nu ai idee în ce deserturi să folosești laptele condensat, îți oferim o rețetă de prăjitură Kinder felie de lapte sau Milchschnitte.
Galerie foto