Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi
Dacă îți plac prăjiturile sau torturile acoperite cu glazură fondantă, îți oferim mai jos rețeta clasică pentru fondant. Este o rețetă simplă ce conține ingrediente puține și foarte accesibile.
Galerie foto
Fondantul este o glazură lichidă care se toarnă peste torturi sau prăjituri, îmbrăcându-le într-un strat uniform și elegant. Se prepară doar din trei ingrediente de bază: apă, zahăr și glucoză lichidă sau miere. La aceste ingrediente se mai pot adăuga arome, pudră de cacao și diferiți coloranți alimentari. Glucoza este un compus organic obținut din hidroliza amidonului. Este folosită ca îndulcitor în cofetării și patiserii, dar mai cu seamă la prepararea fondantului. Are rolul de a preveni cristalizarea zahărului și a oferi luciu fondantului, dar și elasticitate.
În lipsa glucozei se poate folosi miere de albine, cu condiția să fie naturală. Cu cât ingredientele folosite într-o rețetă sunt mai naturale, mai calitative, cu atât reușita rețetei este mai sigură. Iar pe lângă alegerea ingredientelor de calitate, este necesar să respecți cu exactitate etapele de preparare.
Una dintre cele mai populare rețete de prăjituri la care se folosește fondantul de cacao, este rețeta de amandină. Chiar dacă mai nou această prăjitură se prepară cu glazură de ciocolată, este mai delicioasă acoperită cu fondant și are gustul copilăriei. Îți oferim mai jos rețeta fondantului pentru a-ți fi de folos la diferite deserturi delicioase.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi pregătește o crăticioară în care vei fierbe fondantul și un bol pe care îl vei ține la frigider până în momentul folosirii. Mai ai nevoie de o pensulă de patiserie, de un termometru de bucătărie, un mixer, o spumieră și o lingură.
Cum prepari fondant pentru deserturi
Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă. Pune zahărul și apa în crăticioară și lasă siropul să fiarbă curățând pereții crăticioarei cu pensula umezită. Înlătură și spuma care se formează la suprafață, cu o spumieră.
Din când în când măsoară temperatura siropului până când atinge 110-112 grade Celsius. Dacă nu ai un termometru, poți testa siropul cu ajutorul degetelor.
Introdu lingura în sirop și ia sirop de pe aceasta între două degete. Apoi, depărtează încet și ușor degetele, unul față de celălalt. Siropul dintre degete trebuie să formeze un fir de 1,5 – 2 cm care să nu se rupă.
În acest moment adaugă glucoza sau mierea și mai lasă siropul să fiarbă pentru 2-3 clocote.
Apoi transferă imediat siropul în bolul rece și amestecă în el cu o lingură până când se mai temperează ușor. Apoi introdu mixerul în sirop și amestecă până când compoziția se albește și devine consistentă.
Dacă dorești să decorezi amandinele sau eclerele cu fondant, adaugă și 2 linguri de cacao trecută prin sită. Amestecă intens până la omogenizare. Și pentru ca fondantul devine ferm într-un timp scurt, va trebui să-l reîncălzești pe baie de aburi, pentru a-l putea folosi.
Descoperă și o rețetă de glazură lucioasă pentru eclere, gata în 10 minute.
Galerie foto