Fondant. Rețetă de glazură fondantă pentru deserturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă îți plac prăjiturile sau torturile acoperite cu glazură fondantă, îți oferim mai jos rețeta clasică pentru fondant. Este o rețetă simplă ce conține ingrediente puține și foarte accesibile.

Femeie acoperind un cake pops cu fondant alb
Galerie foto

Galerie foto

Fondantul poate fi folosit alb sau colorat cu cacao sau cu diferiți coloranți alimentari / Shutterstock

Fondantul este o glazură lichidă care se toarnă peste torturi sau prăjituri, îmbrăcându-le într-un strat uniform și elegant. Se prepară doar din trei ingrediente de bază: apă, zahăr și glucoză lichidă sau miere. La aceste ingrediente se mai pot adăuga arome, pudră de cacao și diferiți coloranți alimentari. Glucoza este un compus organic obținut din hidroliza amidonului. Este folosită ca îndulcitor în cofetării și patiserii, dar mai cu seamă la prepararea fondantului. Are rolul de a preveni cristalizarea zahărului și a oferi luciu fondantului, dar și elasticitate.

Citește și

În lipsa glucozei se poate folosi miere de albine, cu condiția să fie naturală. Cu cât ingredientele folosite într-o rețetă sunt mai naturale, mai calitative, cu atât reușita rețetei este mai sigură. Iar pe lângă alegerea ingredientelor de calitate, este necesar să respecți cu exactitate etapele de preparare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre cele mai populare rețete de prăjituri la care se folosește fondantul de cacao, este rețeta de amandină. Chiar dacă mai nou această prăjitură se prepară cu glazură de ciocolată, este mai delicioasă acoperită cu fondant și are gustul copilăriei. Îți oferim mai jos rețeta fondantului pentru a-ți fi de folos la diferite deserturi delicioase.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește o crăticioară în care vei fierbe fondantul și un bol pe care îl vei ține la frigider până în momentul folosirii. Mai ai nevoie de o pensulă de patiserie, de un termometru de bucătărie, un mixer, o spumieră și o lingură.

Cum prepari fondant pentru deserturi

Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă. Pune zahărul și apa în crăticioară și lasă siropul să fiarbă curățând pereții crăticioarei cu pensula umezită. Înlătură și spuma care se formează la suprafață, cu o spumieră.

Din când în când măsoară temperatura siropului până când atinge 110-112 grade Celsius. Dacă nu ai un termometru, poți testa siropul cu ajutorul degetelor.

Introdu lingura în sirop și ia sirop de pe aceasta între două degete. Apoi, depărtează încet și ușor degetele, unul față de celălalt. Siropul dintre degete trebuie să formeze un fir de 1,5 – 2 cm care să nu se rupă.

În acest moment adaugă glucoza sau mierea și mai lasă siropul să fiarbă pentru 2-3 clocote.

Apoi transferă imediat siropul în bolul rece și amestecă în el cu o lingură până când se mai temperează ușor. Apoi introdu mixerul în sirop și amestecă până când compoziția se albește și devine consistentă.

Dacă dorești să decorezi amandinele sau eclerele cu fondant, adaugă și 2 linguri de cacao trecută prin sită. Amestecă intens până la omogenizare.  Și pentru ca fondantul devine ferm într-un timp scurt, va trebui să-l reîncălzești pe baie de aburi, pentru a-l putea folosi.

Descoperă și o rețetă de glazură lucioasă pentru eclere, gata în 10 minute.

Citește și
Fondant în lingură deasupra unui vas de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Bol cu fondant și un tel
Fir de sirop între două degete
Femeie acoperind un cake pops cu fondant alb
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
Galerie foto
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Telenovelă în Timişoara. O soţie înşelată, filmată în timp ce o bate şi o păruieşte pe rivala sa în dragoste
Telenovelă în Timişoara. O soţie înşelată, filmată în timp ce o bate şi o păruieşte pe rivala sa în dragoste
Telenovelă în Timişoara. O soţie înşelată, filmată în timp ce o bate şi o păruieşte pe rivala sa în dragoste
Ce a putut scrie pe TikTok monumentalul Claudiu Răducanu după ce şi-a dus soţia în Raiul Milionarilor
Ce a putut scrie pe TikTok monumentalul Claudiu Răducanu după ce şi-a dus soţia în Raiul Milionarilor
Ce a putut scrie pe TikTok monumentalul Claudiu Răducanu după ce şi-a dus soţia în Raiul Milionarilor
Chat-ul zilei la Mireasa, 19 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din Marea Finală a sezonului 12
Chat-ul zilei la Mireasa, 19 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din Marea Finală a sezonului 12
Chat-ul zilei la Mireasa, 19 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din Marea Finală a sezonului 12
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
închide