Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți va asigura sățietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Galerie foto
Plăcintele sărate sunt ideale de preparat și pentru atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți prepara în multe moduri, adăugând în interiorul lor absolut tot ce dorești. Poți adăuga diferite preparate din carne sau chiar carne tocată amestecată cu legume. Poți adăuga pește sau doar legume combinate după propriul gust, dar și diferite brânzeturi, ouă fierte, combinate cu verdețuri proaspete.
Plăcintele pot fi preparate atât la cuptor cât și la tigaie. Și aluatul pentru acestea se poate prepara în mai multe feluri. Poți prepara aluat fragede, aluat dospit, aluat foietaj sau chiar foi subțiri, speciale pentru plăcinte. Descoperă și rețeta de aluat pentru foi de plăcintă. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta completă pentru plăcintă cu cartofi și șuncă.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de dospire. În intervalul de timp cât acesta se dospește, poți pregăti ingredientele pentru umplutură.
Cum prepari aluatul pentru plăcintă cu cartofi și șuncă
Mai întâi vei pregăti maiaua de drojdie într-un bol, prin amestecarea acesteia cu zahărul, apa caldă și 50 gr de făină. După omogenizare lasă maiaua de drojdie la activat timp de 7-8 minute. În alt bol mai mare trece prin sită restul de făină și formează puțin loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo uleiul și maiaua de drojdie.
Amestecă bine ingredientele din bol și frământă aluatul până când devine compact și ușor moale. Acoperă bolul cu un ștergar de bucătărie și lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute la loc cald.
Între timp pregătește ingredientele pentru umplutură
Fierbe cartofii fără a-i descoji, apoi curăță-i și toacă-i în cuburi. Toacă și șunca presată tot în cuburi, iar cașcavalul dă-l pe răzătoare și amestecă-l cu brânza cremoasă și smântâna. Adaugă și puțin piper și busuioc uscat. Toacă firele de ceapă în rondele.
Când ai toate ingredientele pentru umplutură pregătite, iar aluatul s-a dospit, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum formezi și coci plăcinta cu cartofi și șuncă
Împarte aluatul în două părți, dar lasă o parte mai mare. Pe aceasta o vei așeza la baza tăvii.
Întinde partea mai mare de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 30-32 cm. Așaz-o într-o tavă mare de cuptor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt. Peste foaia de aluat adaugă cuburile de cartofi, la mijloc, lăsând cam 1 cm de aluat liber de jur împrejur, pe margini.
Adaugă amestecul de brânzeturi cu smântână și condimente peste cartofi. Presară pe deasupra rondelele de ceapă verde și cuburile de șuncă presată. Mai adaugă un strat subțire din compoziția de brânzeturi și acoper-o cu a doua foaie de aluat. Unge marginile aluatului cu puțină apă rece și lipește-le bine între ele.
Unge plăcinta pe deasupra cu ou bătut și introdu tava în cuptor. Coace delicioasa plăcintă cu cartofi și șuncă pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, las-o să se răcorească 10-12 minute, apoi o poți porționa și savura cu poftă.
Tot din categoria plăcintelor sărate îți mai recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă cu lobodă și brânză, la cuptor.
Galerie foto