Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de preparat și are un gust delicios, perfect pentru micul dejun sau gustarea de după-amiază.
Pentru plăcinta cu brânză la tigaie nu ai nevoie de multe ingrediente. Bunicile noastre o făcea cu ce aveau prin cămară: făină, ouă, ulei sau untură și brânză. Unele rețete mai noi mai cer și diverse condimente sau arome, însă dacă vrei să rămâi la varianta tradițională simplitatea este cheie. De asemenea, prepararea durează destul de puțin. Până la urmă, bunica nu avea timp să stea cu orele în bucătărie pentru că o așteptau treburile din bătătură. În doar 30 de minute este gata.
Plăcinta cu brânză la tigaie se poate servi la oricare dintre mesele zilei sau drept gustare. Este bună caldă sau rece, simplă sau cu un pahar de lapte bătut alături sau chiar și cu o salată de legume.
Ingrediente
Mod de preparare
Se începe prin a pregăti umplutura. Într-un bol mare, se amestecă brânza de vaci, ouăle, zahărul și, dacă se folosește, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie. Se amestecă apoi se adaugă și stafidele, dacă se folosesc.
Cum pregătești aluatul
Într-un alt bol, se pregătește aluatul. Se pun făina și sarea în bol, apoi se adaugă apa caldă, uleiul sau untura și oțetul. Se amestecă până se obține un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, se poate adăuga puțină apă, iar dacă este prea lipicios, se mai poate adăuga puțină făină.
Cum formezi plăcintele
Se împarte aluatul în bile mici, aproximativ de mărimea unei mingi de golf, și se presară făină pe fiecare bucată. Se aplatizează fiecare bucată într-o foaie subțire, de forma unui cerc, cu ajutorul unui sucitor, pe o suprafață presărate cu făină.
Se pune în mijloc o lingură de umplutură și se aduc marginile spre centru, apăsându-se astfel încât să se sigileze complet aluatul și compoziția să nu iasă. Se repetă procesul până se termină tot aluatul și toată umplutura.
Cum prepari plăcintele cu brânză
Se unge o tigaie mare cu puțin ulei sau untură și se încălzește la foc mediu.
Când tigaia este bine încălzită, se așează plăcinta și se se prăjește până devine aurie pe o parte. Apoi, se unge partea superioară cu oțet de mere și se întoarce pentru a prăji și cealaltă parte. Când este gata se scoate pe un prosop de bucătărie de bumbac curat. Se servește caldă sau rece.
Ce fel de brânză poți folosi pentru plăcintă
În România, pentru plăcintele cu brânză se pot folosi mai multe sortimente, în funcție de preferințe. Pentru varianta de plăcinte dulci se folosește brânză proaspătă de vaci pe care o amesteci cu zahăr, esență de vanilie și stafide, dacă vrei. Mai poți pune și o lingură de smântână, dacă îți plac amestecurile dulci -acrișoare.
Pentru plăcintele sărate ai la dispoziție mai multe tipuri de brânzeturi. Telemeaua este prima opțiune, dar la fel de gustoase sunt și brânza de burduf sau urda. În mod tradițional brânza este amestecată cu verdețuri tocate mărunt: mărar, praz, spanac sau ceapă verde. De asemenea, se mai poate adăuga un praf de piper.
Dacă vrei să faci variante mai moderne, poți pune în oricare dintre cele două tipuri de brânză –dulce sau sărată—cașcaval răzuit, mozzarella sau parmezan. De asemenea, poți înlocui brânza dulce cu ricotta. Aceasta se potrivește și la varianta sărată a plăcintei și se combină foarte bine cu oricare dintre verdețurile tocate.