Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată. Rețetă tradițională

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu ai încercat până acum rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată, o poți face acum, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.

Două porții de Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta dobrogeană este delicioasă atât caldă cât și rece / Shutterstock

Plăcinta dobrogeană este una dintre cele mai populare plăcinte tradiționale românești. Se prepară din foi subțiri de plăcintă umplute cu brânză. Poate fi preparată atât în varianta sărată cât și în cea dulce. Pentru această rețetă România a câștigat recunoașterea europeană cu IGP.

Citește și

Ingredientele din care se prepară tradiționala plăcintă sunt dintre cele mai comune și sunt ușor de găsit în orice magazin alimentar. Este vorba despre telemea de oaie sau de vacă, opțional brânză proaspătă de vaci, ouă, iaurt, ulei și făină. Nu se adaugă arome sau mirodenii și nici zahăr. Tehnica preparării este destul de simplă. Se prepară un aluat clasic pentru foi subțiri de plăcintă. Foile se umplu cu brânză și se așază în tavă. Metoda de umplere e și ea simplă: se fac foi de plăcintă, se pune o umplutură, se împachetează, se pun în tavă, apoi se toarnă deasupra un amestec de ouă și iaurt sau smântână.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Combinația ingredientelor de la final face ca această plăcintă să fie mai specială decât o plăcintă clasică. Descoperă în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara plăcinta dobrogeană, mai întâi vei pregăti aluatul pentru foile subțiri de plăcintă. Acesta este foarte simplu de preparat, dar necesită mai multă atenție la întinderea foilor să iasă cât mai subțiri.

Cum prepari aluatul pentru plăcintă dobrogeană cu brânză sărată

Trece făina prin sită într-un bol încăpător, apoi adaugă sarea și amestecă-le bine.

Pune apa, uleiul și oțetul într-un vas, pe foc și încălzește ușor amestecul de lichide, fără a ajunge la punctul de fierbere.

Toarnă treptat amestecul de lichide cald, în vasul cu făină, în timp ce amesteci energic cu o spatulă sau cu telul. Amestecă până când făina absoarbe tot lichidul. Apoi frământă aluatul format, pentru 10-15 minute, așa încât să devină compact și elastic. Aluatul nu va avea o textură foarte fermă, va fi ușor moale, dar nelipicios.

Modelează aluatul sub formă de bilă și așază-l pe un platou. Acoperă-l cu un bol de sticlă, dar introdu muchia unei furculițe sub bol, pentru a lăsa umiditatea care se formează să se evapore. Lasă aluatul la relaxat la temperatura camerei timp de  o oră.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparată în casă.

Cum modelezi foile subțiri și formezi plăcinta

Scoate aluatul de sub bolul de sticlă și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât mai subțire. După ce le-ai întins pe toate, unge-le cu unt moale și așază-le una peste alta. Peste ultima foaie nu mai adăuga unt.

Amestecă într-un bol cele două tipuri de brânzeturi cu 3 ouă și 3 linguri de smântână.

Întinde compoziția obținută peste pachetul de foi, apoi rulează strâns. Modelează ruloul format sub formă de spirală și așază spirala într-o tavă rotundă. Înțeapă plăcinta cu o furculiță din loc în loc.

Amestecă în bolul în care ai pregătit brânzeturile 3 ouă cu un praf de sare și restul de smântână. Întinde acest amestec deasupra plăcintei cu brânză.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu brânză sărată pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit, în prealabil.

Las-o să se răcească în tavă, apoi o poți porționa și savura cu poftă.

Tot din categoria deserturilor tradiționale, pe care le preparau bunicile în copilărie, mai poți încerca și rețeta de brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești..

Citește și
Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată porționată pe hârtie de cpăt
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă cu brânză secționată pe hârtie de copt, alături de cuburi de brânză sărată
Porții de plăcintă cu brânză pe o farfurie, alături de o farfurie cu bucăți de brânză
Două porții de Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată pe un tocător de lemn
+21
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu lobodă și brânză porționată pe un tocător de lemn, cu spatulă de lemn
Galerie foto
Plăcintă cu lobodă și brânză. Rețetă preparată la cuptor
Plăcintă cu lobodă și brânză. Rețetă preparată la cuptor
Ciulama de pipote cu ciuperci în vas alb, dreptunghiular
Galerie foto
Ciulama de pipote cu ciuperci. Cea mai bună rețetă pentru un prânz în familie
Ciulama de pipote cu ciuperci. Cea mai bună rețetă pentru un prânz în familie
Iahnie de fasole cu ciolan servită pe o farfurie albă
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide