Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată. Rețetă tradițională
Dacă nu ai încercat până acum rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată, o poți face acum, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Galerie foto
Plăcinta dobrogeană este una dintre cele mai populare plăcinte tradiționale românești. Se prepară din foi subțiri de plăcintă umplute cu brânză. Poate fi preparată atât în varianta sărată cât și în cea dulce. Pentru această rețetă România a câștigat recunoașterea europeană cu IGP.
Ingredientele din care se prepară tradiționala plăcintă sunt dintre cele mai comune și sunt ușor de găsit în orice magazin alimentar. Este vorba despre telemea de oaie sau de vacă, opțional brânză proaspătă de vaci, ouă, iaurt, ulei și făină. Nu se adaugă arome sau mirodenii și nici zahăr. Tehnica preparării este destul de simplă. Se prepară un aluat clasic pentru foi subțiri de plăcintă. Foile se umplu cu brânză și se așază în tavă. Metoda de umplere e și ea simplă: se fac foi de plăcintă, se pune o umplutură, se împachetează, se pun în tavă, apoi se toarnă deasupra un amestec de ouă și iaurt sau smântână.
Combinația ingredientelor de la final face ca această plăcintă să fie mai specială decât o plăcintă clasică. Descoperă în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a prepara plăcinta dobrogeană, mai întâi vei pregăti aluatul pentru foile subțiri de plăcintă. Acesta este foarte simplu de preparat, dar necesită mai multă atenție la întinderea foilor să iasă cât mai subțiri.
Cum prepari aluatul pentru plăcintă dobrogeană cu brânză sărată
Trece făina prin sită într-un bol încăpător, apoi adaugă sarea și amestecă-le bine.
Pune apa, uleiul și oțetul într-un vas, pe foc și încălzește ușor amestecul de lichide, fără a ajunge la punctul de fierbere.
Toarnă treptat amestecul de lichide cald, în vasul cu făină, în timp ce amesteci energic cu o spatulă sau cu telul. Amestecă până când făina absoarbe tot lichidul. Apoi frământă aluatul format, pentru 10-15 minute, așa încât să devină compact și elastic. Aluatul nu va avea o textură foarte fermă, va fi ușor moale, dar nelipicios.
Modelează aluatul sub formă de bilă și așază-l pe un platou. Acoperă-l cu un bol de sticlă, dar introdu muchia unei furculițe sub bol, pentru a lăsa umiditatea care se formează să se evapore. Lasă aluatul la relaxat la temperatura camerei timp de o oră.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparată în casă.
Cum modelezi foile subțiri și formezi plăcinta
Scoate aluatul de sub bolul de sticlă și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât mai subțire. După ce le-ai întins pe toate, unge-le cu unt moale și așază-le una peste alta. Peste ultima foaie nu mai adăuga unt.
Amestecă într-un bol cele două tipuri de brânzeturi cu 3 ouă și 3 linguri de smântână.
Întinde compoziția obținută peste pachetul de foi, apoi rulează strâns. Modelează ruloul format sub formă de spirală și așază spirala într-o tavă rotundă. Înțeapă plăcinta cu o furculiță din loc în loc.
Amestecă în bolul în care ai pregătit brânzeturile 3 ouă cu un praf de sare și restul de smântână. Întinde acest amestec deasupra plăcintei cu brânză.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu brânză sărată pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit, în prealabil.
Las-o să se răcească în tavă, apoi o poți porționa și savura cu poftă.
Tot din categoria deserturilor tradiționale, pe care le preparau bunicile în copilărie, mai poți încerca și rețeta de brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești..
Galerie foto