Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Pentru că este sezonul verzei de toamnă avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu varză călită, delicioasă și ușor de preparat. Este sățioasă, aromată și foarte potrivită atât ca gustare, cât și ca fel principal.

Galerie foto
Această plăcintă este genul de preparat care îmbină simplitatea cu gustul autentic de acasă. Blatul pufos, cu o crustă aurie și ușor crocantă, ascunde o umplutură aromată și consistentă. Varza călită capătă o dulceață subtilă prin gătire. Iar morcovul o completează cu o notă fină, în timp ce ceapa aduce un plus de savoare. Dacă se adaugă mărar, plăcinta capătă o prospețime aparte. Iar boiaua dulce dă o culoare apetisantă și o aromă discret condimentată.
Textura este foarte plăcută. Foile de aluat sunt moi și aerate, iar umplutura suculentă contrastează minunat cu acestea. Fiecare mușcătură oferă un echilibru între dulceața legumelor și savoarea ușor sărată a aluatului. Este delicioasă servită caldă, alături de un pahar de iaurt de casă sau o salată de roșii, dar este la fel de bună și rece, fiind ușor de luat la pachet.
Această plăcintă reprezintă perfect bucatele de inspirație țărănească. Este hrănitoare, aromată și simplă, dar cu o eleganță aparte atunci când este porționată frumos. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu delicioasa plăcintă cu varză călită.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului dospit se dizolvă drojdia cu zahărul în laptele călduț. Apoi se adaugă făina, sarea și uleiul, frământând până se obține un aluat elastic. Aluatul se lasă la dospit 1 oră, acoperit.
Cum prepari umplutura și coci plăcintă cu varză călită
Mai întâi se curăță varza de primele foi și se toacă fideluță. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoare, iar ceapa se curăță și se toacă mărunt.
Într-o tigaie mare așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie se încinge uleiul. Se adaugă ceapa și se călește până când devine sticloasă.
Descoperă și cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată.
Peste ceapa călită se adaugă varza și morcovul, apoi se condimentează cu sare, piper și, dacă dorești, boia dulce.
Se gătește 20-25 de minute, amestecând, până când varza devine moale și ușor rumenită. Se lasă la răcit.
Pentru asamblarea plăcintei aluatul se împarte în două. Prima foaie se întinde și se așază în tava unsă cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Se întinde umplutura uniform, apoi se acoperă cu a doua foaie.
Cu furculița se înțeapă ușor suprafața foii de aluat. Apoi se unge cu ou bătut și se lasă 15 minute să se odihnească.
Între timp se încălzește cuptorul la 180°C. Delicioasa plăcintă cu varză călită se coace timp de 35-40 de minute, până când devine aurie și frumos rumenită la suprafață.
Se lasă să se răcorească bine înainte de a fi porționată și servită la una dintre mesele zilei.
Dacă vrei să mai prepari și alte plăcinte aperitiv, îți recomandăm să încerci rețeta de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă.

Galerie foto

