Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul verzei de toamnă avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu varză călită, delicioasă și ușor de preparat. Este sățioasă, aromată și foarte potrivită atât ca gustare, cât și ca fel principal.

Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta cu varză călită este genul de preparat care îmbină simplitatea cu gustul autentic de acasă / Shutterstock

Această plăcintă este genul de preparat care îmbină simplitatea cu gustul autentic de acasă. Blatul pufos, cu o crustă aurie și ușor crocantă, ascunde o umplutură aromată și consistentă. Varza călită capătă o dulceață subtilă prin gătire. Iar morcovul o completează cu o notă fină, în timp ce ceapa aduce un plus de savoare. Dacă se adaugă mărar, plăcinta capătă o prospețime aparte. Iar boiaua dulce dă o culoare apetisantă și o aromă discret condimentată.

Citește și

Textura este foarte plăcută. Foile de aluat sunt moi și aerate, iar umplutura suculentă contrastează minunat cu acestea. Fiecare mușcătură oferă un echilibru între dulceața legumelor și savoarea ușor sărată a aluatului. Este delicioasă servită caldă, alături de un pahar de iaurt de casă sau o salată de roșii, dar este la fel de bună și rece, fiind ușor de luat la pachet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Această plăcintă reprezintă perfect bucatele de inspirație țărănească. Este hrănitoare, aromată și simplă, dar cu o eleganță aparte atunci când este porționată frumos. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu delicioasa plăcintă cu varză călită.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pregătirea aluatului dospit se dizolvă drojdia cu zahărul în laptele călduț. Apoi se adaugă făina, sarea și uleiul, frământând până se obține un aluat elastic. Aluatul se lasă la dospit 1 oră, acoperit.

Cum prepari umplutura și coci plăcintă cu varză călită

Mai întâi se curăță varza de primele foi și se toacă fideluță. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoare, iar ceapa se curăță și se toacă mărunt.

Într-o tigaie mare așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie se încinge uleiul. Se adaugă ceapa și se călește până când devine sticloasă.

Descoperă și cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată.

Peste ceapa călită se adaugă varza și morcovul, apoi se condimentează cu sare, piper și, dacă dorești, boia dulce.

Se gătește 20-25 de minute, amestecând, până când varza devine moale și ușor rumenită. Se lasă la răcit.

Pentru asamblarea plăcintei aluatul se împarte în două. Prima foaie se întinde și se așază în tava unsă cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Se întinde umplutura uniform, apoi se acoperă cu a doua foaie.

Cu furculița se înțeapă ușor suprafața foii de aluat. Apoi se unge cu ou bătut și se lasă 15 minute să se odihnească.

Între timp se încălzește cuptorul la 180°C. Delicioasa plăcintă cu varză călită se coace timp de 35-40 de minute, până când devine aurie și frumos rumenită la suprafață.

Se lasă să se răcorească bine înainte de a fi porționată și servită la una dintre mesele zilei.

Dacă vrei să mai prepari și alte plăcinte aperitiv, îți recomandăm să încerci rețeta de plăcintă umplută cu cartofi și șuncă.

Citește și
Trei porții de plăcintă cu varză călită
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă sărată cu varză
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
+0
CELE MAI CITITE
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Brioșe cu mere, nuci și scorțișoară, alături de o ceașcă cu ceai
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, pe o hârtie de copt
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Galerie foto
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Tarte Flambée cu dovleac și smochine porționată pe un tocător, alături de un pahar cu vin, un dovleac secționat și o smochină
23 septembrie, 06:55
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
23 septembrie, 05:00
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Cum se dezosează puiul
22 septembrie, 05:29
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Pasta alla gricia
22 septembrie, 05:19
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
sarmale în bol
21 septembrie, 05:18
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
21 septembrie, 05:09
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Momentul în care un bulevard întreg este înghiţit de o gaură neagră într-un oraş cu 10 milioane de locuitori
Momentul în care un bulevard întreg este înghiţit de o "gaură neagră" într-un oraş cu 10 milioane de locuitori
Momentul în care un bulevard întreg este înghiţit de o "gaură neagră" într-un oraş cu 10 milioane de locuitori
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
2 supercontinente se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
2 „supercontinente” se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
2 „supercontinente” se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din Dirrty, la 23 de ani de la lansarea piesei
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din „Dirrty”, la 23 de ani de la lansarea piesei
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din „Dirrty”, la 23 de ani de la lansarea piesei
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
fresh
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor

Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor

Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară

Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară

Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană

Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană

Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene

Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
închide