Iaurt de casă. Rețeta simplă și sfaturi utile

Dacă nu ai încercat până acum iaurt de casă este momentul să o faci. Nu ai niciun motiv să nu experimentezi la tine în bucătărie procesul de preparare a iaurtului. Se face foarte ușor, nu necesită ustensile speciale și vei avea un produs natural, fără aditivi alimentari.

Borcane cu iaurt de casă puse pe o tavă albă
Iaurtul de casă se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Poți face iaurt de casă din lapte de vacă, de capră, de oaie, chiar și din cel vegetal sau fără lactoză. Important este ca atunci când folosești lapte de origine animală să alegi variantele cu conținut integral de grăsime pentru a obține un iaurt cu gust bogat și cu o consistență mai groasă. Dacă alegi laptele degresat vei avea un produs mai subțire.

Iaurtul de casă poate fi mai sănătos decât cel din comerț pentru că vei fi sigură că nu conține niciun fel de substanțe artificiale, conservanți sau alți aditivi alimentari. Alege un starter de calitate, chiar și cu probiotice, dacă vrei să ai un preparat cu un profil nutrițional mai valoros.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se poate face rețeta de iaurt de casă

Iaurtul de casă poate fi preparat și fără un aparat special, fără să fie foarte complicat. Ai nevoie de doar câteva ingrediente de bază și timp. Practic, trebuie să ai lapte de calitate și un iaurt bun care va funcționa drept starter și va începe procesul de fermentare.

Practic, după cum vei vedea în rețeta de mai jos, procesul de preparare a iaurtului de casă este unul foarte simplu. Nici nu ai nevoie de foarte multe ustensile. Cu o oală, o lingură de lemn, un termometru de bucătărie și o geantă termică.

Avantajul de a face iaurt în casă este că vei avea mereu un produs proaspăt în casă și vei fi sigură de ingredientele folosite. După ce îl vei prepara o dată cu siguranță vei continua acest proces pentru că vei redescoperi gustul autentic al iaurtului. Poți să folosești ca starter câteva linguri din iaurtul făcut de tine.

Rețeta de iaurt de casă din lapte fiert

Iaurtul de casă poate fi făcut din orice tip de lapte de origine animală, chiar și vegetal. Procesul de preparare durează câteva minute și nu necesită aptitudini culinare speciale.

Ingrediente

  • 1 l lapte (de preferință integral)
  • 2-3 linguri de iaurt natural cu culturi active
  • Echipament
  • 1 oală mare
  • 1 geantă termică
  • 1 termometru pentru bucătărie
  • 1 lingură de lemn sau plastic
  • sticle sau borcane curate cu capac

Mod de preparare

Se pune laptele într-o oală mare și se încălzește la temperatura de fierbere, aproximativ 85-90°C. se verifică temperatura cu un termometru pentru bucătărie. Este important să vă asigurați că laptele a atins această temperatură pentru a distruge orice bacterii nedorite.

După ce laptele a fost încălzit la temperatura de fierbere, se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 43-46°C. Se poate accelera procesul de răcire plasând oala într-un vas cu apă rece.

Încearcă și rețeta de prăjitură cu iaurt și afine. Este ideală pentru momentele în familie.

Într-un castron separat, se amestecă iaurtul cu culturi active cu o cantitate mică din laptele răcit, aproximativ 100 ml pentru a-l subția. Apoi, se adaugă compoziția în laptele răcit și se amestecă bine pentru a distribui culturile de iaurt.

Se toarnă amestecul de lapte și iaurt în sticle sau borcane curate. Se acoperă cu capace și se pun într-o geantă termică pentru a menține căldura.

Se lasă să fermenteze timp de 6-8 ore sau până când devine gros și are un gust ușor acrișor. După ce iaurtul a fermentat, se scoate din geanta termică și se pune la frigider pentru a-l răci și a opri procesul de fermentare.

Diferența dintre iaurt și laptele prins

Deși par identice, iaurtul și laptele prins sunt două produse diferite, obținute prin procese diferite de fermentare a laptelui. Iaurtul este produs prin fermentarea laptelui cu culturi active de bacterii lactice, precum Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Aceste bacterii transformă lactoza—zahărul din lapte, în acid lactic, ceea ce contribuie la gustul și textura iaurtului.

Pe de altă parte, laptele prins este obținut prin acțiunea enzimelor, cum ar fi renina sau enzimele de coagulare, care sunt adăugate în lapte pentru a-l transforma într-o masă solidă și lichidul din lapte. Din lapte prins se pot face apoi apoi brânzeturi sau alte produse lactate solide.

Chiar dacă la o primă vedre, par similare la aspect, iaurtul și laptele prins diferă și la consistență și textură. Iaurtul are o textură semilichidă sau ușor gelatinoasă, iar consistența sa variază în funcție de tipul de iaurt. Laptele prins are o consistență mai groasă și este mai aerat.

În plus, cele două au și utilizări diferite. Iaurtul este consumat în principal ca aliment individual sau ca ingredient în smoothie-uri, cereale sau alte rețete culinare.

Poate fi servit cu fructe, miere, nuci sau muesli. Laptele prins se consumă și ca atare, dar este utilizat și drept ingredient principal în producția de brânzeturi. De asemenea, poate fi folosit și în alte preparate culinare.

Nici în ceea ce privește termenul de valabilitate nu sunt similare. Iaurtul are o durată de depozitare relativ scurtă în comparație cu laptele prins. Trebuie păstrat la frigider și consumat în termen de câteva săptămâni pentru a-și menține prospețimea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
covoraș de silicon pe care se află prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
sticlă de alcool deschisă în fața a două persoane ciocnind pahare
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
08:00
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Chec de post cu vișine pe o farfurie albă
07:00
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
07:00
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
06:00
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Chec de post cu apă minerală servit pe un blat de lemn
7 decembrie, 09:00
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Turtă cu ceapă verde ruptă în mâini
7 decembrie, 08:00
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post în bol alb
7 decembrie, 07:00
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni
Un castron plin cu guacamole oxidat
7 decembrie, 06:00
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tort egiptean porționat
1
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Pentru o aniversare, o sărbătoare sau pentru un eveniment deosebit, rețeta orientală de tort egiptean poate fi opțiunea ideală. Tortul iese absolut delicios, dar și foarte aspectuos. Rețeta nu este foarte...
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
2
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Dacă te întrebi cu ce fursecuri să umpli platoul pentru Moș Nicolae sau pentru alte ocazii deosebite, poți prepara rețeta de nuci și alte forme de fursecuri umplute. Fursecurile sunt de...
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
3
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Deserturile de post nu trebuie să fie fade. Încearcă acestă rețetă de chec de post cu mere și te vei bucura de o prăjitură pufoasă, dulce și aromată. Este perfect pentru...
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
4
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Este de preferat să consumi alimentele proaspete, însă uneori se întâmplă să fii nevoită să le cumperi congelate. Iată 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi....
O femeie care curăță de coajă un morcov
5
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
De cele mai multe ori arunci coaja legumelor. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru pentru că sunt pline de fibre, antioxidanți și vitamine....
Parteneri
4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii
Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024

Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024

Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024
Schimbarea radicală făcută de Sarah Dumitrescu. Fiica Anamariei Prodan a uimit pe toată lumea: „Regina României!”

Schimbarea radicală făcută de Sarah Dumitrescu. Fiica Anamariei Prodan a uimit pe toată lumea: „Regina României!”

Schimbarea radicală făcută de Sarah Dumitrescu. Fiica Anamariei Prodan a uimit pe toată lumea: „Regina României!”
Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic

Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic

Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic
Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor
Sindromul bradului de Crăciun e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători

„Sindromul bradului de Crăciun” e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători

„Sindromul bradului de Crăciun” e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York
Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește
fresh
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
închide