Iaurt de casă. Rețeta simplă și sfaturi utile

Dacă nu ai încercat până acum iaurt de casă este momentul să o faci. Nu ai niciun motiv să nu experimentezi la tine în bucătărie procesul de preparare a iaurtului. Se face foarte ușor, nu necesită ustensile speciale și vei avea un produs natural, fără aditivi alimentari.

Borcane cu iaurt de casă puse pe o tavă albă
Iaurtul de casă se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Poți face iaurt de casă din lapte de vacă, de capră, de oaie, chiar și din cel vegetal sau fără lactoză. Important este ca atunci când folosești lapte de origine animală să alegi variantele cu conținut integral de grăsime pentru a obține un iaurt cu gust bogat și cu o consistență mai groasă. Dacă alegi laptele degresat vei avea un produs mai subțire.

Iaurtul de casă poate fi mai sănătos decât cel din comerț pentru că vei fi sigură că nu conține niciun fel de substanțe artificiale, conservanți sau alți aditivi alimentari. Alege un starter de calitate, chiar și cu probiotice, dacă vrei să ai un preparat cu un profil nutrițional mai valoros.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se poate face rețeta de iaurt de casă

Iaurtul de casă poate fi preparat și fără un aparat special, fără să fie foarte complicat. Ai nevoie de doar câteva ingrediente de bază și timp. Practic, trebuie să ai lapte de calitate și un iaurt bun care va funcționa drept starter și va începe procesul de fermentare.

Practic, după cum vei vedea în rețeta de mai jos, procesul de preparare a iaurtului de casă este unul foarte simplu. Nici nu ai nevoie de foarte multe ustensile. Cu o oală, o lingură de lemn, un termometru de bucătărie și o geantă termică.

Avantajul de a face iaurt în casă este că vei avea mereu un produs proaspăt în casă și vei fi sigură de ingredientele folosite. După ce îl vei prepara o dată cu siguranță vei continua acest proces pentru că vei redescoperi gustul autentic al iaurtului. Poți să folosești ca starter câteva linguri din iaurtul făcut de tine.

Rețeta de iaurt de casă din lapte fiert

Iaurtul de casă poate fi făcut din orice tip de lapte de origine animală, chiar și vegetal. Procesul de preparare durează câteva minute și nu necesită aptitudini culinare speciale.

Ingrediente

  • 1 l lapte (de preferință integral)
  • 2-3 linguri de iaurt natural cu culturi active
  • Echipament
  • 1 oală mare
  • 1 geantă termică
  • 1 termometru pentru bucătărie
  • 1 lingură de lemn sau plastic
  • sticle sau borcane curate cu capac

Mod de preparare

Se pune laptele într-o oală mare și se încălzește la temperatura de fierbere, aproximativ 85-90°C. se verifică temperatura cu un termometru pentru bucătărie. Este important să vă asigurați că laptele a atins această temperatură pentru a distruge orice bacterii nedorite.

După ce laptele a fost încălzit la temperatura de fierbere, se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 43-46°C. Se poate accelera procesul de răcire plasând oala într-un vas cu apă rece.

Încearcă și rețeta de prăjitură cu iaurt și afine. Este ideală pentru momentele în familie.

Într-un castron separat, se amestecă iaurtul cu culturi active cu o cantitate mică din laptele răcit, aproximativ 100 ml pentru a-l subția. Apoi, se adaugă compoziția în laptele răcit și se amestecă bine pentru a distribui culturile de iaurt.

Se toarnă amestecul de lapte și iaurt în sticle sau borcane curate. Se acoperă cu capace și se pun într-o geantă termică pentru a menține căldura.

Se lasă să fermenteze timp de 6-8 ore sau până când devine gros și are un gust ușor acrișor. După ce iaurtul a fermentat, se scoate din geanta termică și se pune la frigider pentru a-l răci și a opri procesul de fermentare.

Diferența dintre iaurt și laptele prins

Deși par identice, iaurtul și laptele prins sunt două produse diferite, obținute prin procese diferite de fermentare a laptelui. Iaurtul este produs prin fermentarea laptelui cu culturi active de bacterii lactice, precum Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Aceste bacterii transformă lactoza—zahărul din lapte, în acid lactic, ceea ce contribuie la gustul și textura iaurtului.

Pe de altă parte, laptele prins este obținut prin acțiunea enzimelor, cum ar fi renina sau enzimele de coagulare, care sunt adăugate în lapte pentru a-l transforma într-o masă solidă și lichidul din lapte. Din lapte prins se pot face apoi apoi brânzeturi sau alte produse lactate solide.

Chiar dacă la o primă vedre, par similare la aspect, iaurtul și laptele prins diferă și la consistență și textură. Iaurtul are o textură semilichidă sau ușor gelatinoasă, iar consistența sa variază în funcție de tipul de iaurt. Laptele prins are o consistență mai groasă și este mai aerat.

În plus, cele două au și utilizări diferite. Iaurtul este consumat în principal ca aliment individual sau ca ingredient în smoothie-uri, cereale sau alte rețete culinare.

Poate fi servit cu fructe, miere, nuci sau muesli. Laptele prins se consumă și ca atare, dar este utilizat și drept ingredient principal în producția de brânzeturi. De asemenea, poate fi folosit și în alte preparate culinare.

Nici în ceea ce privește termenul de valabilitate nu sunt similare. Iaurtul are o durată de depozitare relativ scurtă în comparație cu laptele prins. Trebuie păstrat la frigider și consumat în termen de câteva săptămâni pentru a-și menține prospețimea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Galerie foto
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: Bine ai venit în familie. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
închide