Iaurt de casă. Rețeta simplă și sfaturi utile

Dacă nu ai încercat până acum iaurt de casă este momentul să o faci. Nu ai niciun motiv să nu experimentezi la tine în bucătărie procesul de preparare a iaurtului. Se face foarte ușor, nu necesită ustensile speciale și vei avea un produs natural, fără aditivi alimentari.

Borcane cu iaurt de casă puse pe o tavă albă
Iaurtul de casă se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Poți face iaurt de casă din lapte de vacă, de capră, de oaie, chiar și din cel vegetal sau fără lactoză. Important este ca atunci când folosești lapte de origine animală să alegi variantele cu conținut integral de grăsime pentru a obține un iaurt cu gust bogat și cu o consistență mai groasă. Dacă alegi laptele degresat vei avea un produs mai subțire.

Iaurtul de casă poate fi mai sănătos decât cel din comerț pentru că vei fi sigură că nu conține niciun fel de substanțe artificiale, conservanți sau alți aditivi alimentari. Alege un starter de calitate, chiar și cu probiotice, dacă vrei să ai un preparat cu un profil nutrițional mai valoros.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se poate face rețeta de iaurt de casă

Iaurtul de casă poate fi preparat și fără un aparat special, fără să fie foarte complicat. Ai nevoie de doar câteva ingrediente de bază și timp. Practic, trebuie să ai lapte de calitate și un iaurt bun care va funcționa drept starter și va începe procesul de fermentare.

Practic, după cum vei vedea în rețeta de mai jos, procesul de preparare a iaurtului de casă este unul foarte simplu. Nici nu ai nevoie de foarte multe ustensile. Cu o oală, o lingură de lemn, un termometru de bucătărie și o geantă termică.

Avantajul de a face iaurt în casă este că vei avea mereu un produs proaspăt în casă și vei fi sigură de ingredientele folosite. După ce îl vei prepara o dată cu siguranță vei continua acest proces pentru că vei redescoperi gustul autentic al iaurtului. Poți să folosești ca starter câteva linguri din iaurtul făcut de tine.

Rețeta de iaurt de casă din lapte fiert

Iaurtul de casă poate fi făcut din orice tip de lapte de origine animală, chiar și vegetal. Procesul de preparare durează câteva minute și nu necesită aptitudini culinare speciale.

Ingrediente

  • 1 l lapte (de preferință integral)
  • 2-3 linguri de iaurt natural cu culturi active
  • Echipament
  • 1 oală mare
  • 1 geantă termică
  • 1 termometru pentru bucătărie
  • 1 lingură de lemn sau plastic
  • sticle sau borcane curate cu capac

Mod de preparare

Se pune laptele într-o oală mare și se încălzește la temperatura de fierbere, aproximativ 85-90°C. se verifică temperatura cu un termometru pentru bucătărie. Este important să vă asigurați că laptele a atins această temperatură pentru a distruge orice bacterii nedorite.

După ce laptele a fost încălzit la temperatura de fierbere, se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 43-46°C. Se poate accelera procesul de răcire plasând oala într-un vas cu apă rece.

Încearcă și rețeta de prăjitură cu iaurt și afine. Este ideală pentru momentele în familie.

Într-un castron separat, se amestecă iaurtul cu culturi active cu o cantitate mică din laptele răcit, aproximativ 100 ml pentru a-l subția. Apoi, se adaugă compoziția în laptele răcit și se amestecă bine pentru a distribui culturile de iaurt.

Se toarnă amestecul de lapte și iaurt în sticle sau borcane curate. Se acoperă cu capace și se pun într-o geantă termică pentru a menține căldura.

Se lasă să fermenteze timp de 6-8 ore sau până când devine gros și are un gust ușor acrișor. După ce iaurtul a fermentat, se scoate din geanta termică și se pune la frigider pentru a-l răci și a opri procesul de fermentare.

Diferența dintre iaurt și laptele prins

Deși par identice, iaurtul și laptele prins sunt două produse diferite, obținute prin procese diferite de fermentare a laptelui. Iaurtul este produs prin fermentarea laptelui cu culturi active de bacterii lactice, precum Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Aceste bacterii transformă lactoza—zahărul din lapte, în acid lactic, ceea ce contribuie la gustul și textura iaurtului.

Pe de altă parte, laptele prins este obținut prin acțiunea enzimelor, cum ar fi renina sau enzimele de coagulare, care sunt adăugate în lapte pentru a-l transforma într-o masă solidă și lichidul din lapte. Din lapte prins se pot face apoi apoi brânzeturi sau alte produse lactate solide.

Chiar dacă la o primă vedre, par similare la aspect, iaurtul și laptele prins diferă și la consistență și textură. Iaurtul are o textură semilichidă sau ușor gelatinoasă, iar consistența sa variază în funcție de tipul de iaurt. Laptele prins are o consistență mai groasă și este mai aerat.

În plus, cele două au și utilizări diferite. Iaurtul este consumat în principal ca aliment individual sau ca ingredient în smoothie-uri, cereale sau alte rețete culinare.

Poate fi servit cu fructe, miere, nuci sau muesli. Laptele prins se consumă și ca atare, dar este utilizat și drept ingredient principal în producția de brânzeturi. De asemenea, poate fi folosit și în alte preparate culinare.

Nici în ceea ce privește termenul de valabilitate nu sunt similare. Iaurtul are o durată de depozitare relativ scurtă în comparație cu laptele prins. Trebuie păstrat la frigider și consumat în termen de câteva săptămâni pentru a-și menține prospețimea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
închide