Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie
Extractul de vanilie nu lipsește din aproape nicio rețetă de desert. Vanilia are darul de a completa o varietate de arome, motiv pentru care e nelipsită din prăjituri. Descoperă și tu cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Iată ce spun cofetarii profesioniști.
Dacă te-ai apucat de pregătit un desert și constați că nu ai extract de vanilie poți să folosești alte ingrediente pentru a-l înlocui. Deși nimic nu va replica exact gustul vaniliei, s-ar putea să descoperi un înlocuitor de extract de vanilie care să îți placă la fel de mult.
Poți face experimente cu fiecare dintre acești înlocuitori de extract de vanilie, ca la final să îl alegi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine.
Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie
Extractul de vanilie este obținut prin înmuierea boabelor de vanilie într-o soluție de alcool și apă, cu scopul de a extrage cât mai multă aromă din acestea.
Dacă vrei un înlocuitor de lux pentru extractul de vanilie, poți merge direct la sursă. Boabele de vanilie din păstaia întreagă de vanilie și micile semințe de vanilie pe interior pot fi folosite la fel de bine în orice rețetă de desert cu vanilie și lămâie.
Păstăile de vanilie se găsesc în aproape orice magazin mai mare. Semințele pot fi răzuite și adăugate direct în preparat. Păstaia rămasă poate fi fiartă în lapte sau pusă într-un borcan cu zahăr pentru a-i da aromă de vanilie.
O linguriță de extract de vanilie este egală cu cantitatea de semințe de pe o bucată de 5 cm de păstaie de vanilie.
Pastă de boabe de vanilie
Pasta de boabe de vanilie este preparată din semințele mici din interiorul păstăii. Aceasta este desfăcută, astfel încât semințele negre să poată fi răzuite și colectate. După aceea sunt transformate în pastă. Aceasta este vândută în mod obișnuit în borcane mici și este mult mai scumpă decât extractul de vanilie.
Pasta de boabe de vanilie poate fi folosită ca înlocuitor pentru extractul de vanilie în preparatele în care vanilia este aroma principală, cum ar fi înghețata de vanilie de casă.
În plus, vei avea un desert cu mici inserții negre de semințe de vanilie. Pentru a înlocui extractul de vanilie cu pasta de boabe de vanilie, verifică eticheta de pe borcan. Concentrațiile pot varia de la o marcă la alta.
Sirop de arțar
Siropul de arțar cu siguranță nu este doar pentru clătite, ci este și un înlocuitor bun al extractului de vanilie. Siropul de arțar adevărat aduce preparatelor o aromă încântătoare, asemănătoare caramelului.
Dacă îl adaugi în rețete de prăjituri care urmează să fie coapte, pune aceeași cantitate ca cea menționată pentru extractul de vanilie.
În cazul în care ți se pare că nu este suficient de aromat desertul mai poți pune sirop de arțar. Totuși, ține cont de faptul că siropul de arțar este foarte dulce. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de zahăr.
Miere
Mierea poate adăuga o aromă mai bogată, mai ales în cazul produselor de patiserie. Pentru a folosi mierea ca înlocuitor pentru extractul de vanilie, începe cu un raport de 1:1. Dacă constați că mai este nevoie, mai poți adăuga, scăzând în cantitatea de zahăr.
Coajă de portocală
Cu aroma sa dulce, coaja de portocale este un substitut excelent pentru vanilie atunci când dorești să adăugi o aromă mai profundă prăjiturilor.
Începe prin a utiliza aproximativ 1/2 linguriță de coajă de portocală ca înlocuitor pentru o linguriță de extract de vanilie. În mod evident, coaja de portocală nu are gust de vanilie, dar va aduce o aromă atât de puternică încât deserturile vor fi delicioase.
Nucşoară
Deși nucșoara este asociată în mod obișnuit cu deserturile preparate iarna, nu trebuie să aștepți să fie frig afară pentru a o folosi. Nucșoara se numără pe lista de condimente pentru cafea. Este ideală pentru a oferi o aromă aparte.
Notele sale calde și dulci o pot face un bun înlocuitor pentru vanilie în prăjituri cu aluaturi consistente. Încearcă să utilizezi aproximativ 1/4 de linguriță de nucșoară în loc de 1 linguriță de extract de vanilie și mai adaugă treptat dacă dorești un preparat mai aromat.
Rom negru, bourbon, whisky, coniac sau vodcă cu vanilie
Extractul de vanilie este produs prin înmuierea păstăilor de vanilie în alcool pentru a extrage aroma. Deserturile în care este folosit au o notă ușor alcoolică, mai ales dacă nu sunt preparate prin tratament termic.
Băuturile alcoolice precum romul, bourbonul, whiskyul și vodca aduc o aromă specială atunci când sunt folosite în produse de patiserie și deserturi. În plus, butoaiele de stejar în care sunt învechite, cum este cazul bourbonului, pot da băuturilor spirtoase o aromă asemănătoare vaniliei.
Dacă se întâmplă să ai vodcă cu vanilie la îndemână, o poți folosi pentru a da o aromă apropiată de cea a extractului de vanilie. Este recomandat să folosești băuturile alcoolice într-un raport de 1:1. Încearcă băuturi spirtoase în deserturi precum plăcinta pecan sau brownies .
Extract de migdale
Extractul de migdale are o aromă puternică, ușor florală. Este mult mai puternic decât cel de vanilie, așa că va trebui să folosești o cantitate mai mică. Începe prin a utiliza un sfert până la jumătate din cantitatea de extract de vanilie cerută în rețetă.