Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie

Extractul de vanilie nu lipsește din aproape nicio rețetă de desert. Vanilia are darul de a completa o varietate de arome, motiv pentru care e nelipsită din prăjituri. Descoperă și tu cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Iată ce spun cofetarii profesioniști.

Extract de vanilie pus într-o sticluță
Poți folosi în loc de extract de vanilie alte ingrediente cu arome puternice pentru a da gust prăjiturilor / Shutterstock

Dacă te-ai apucat de pregătit un desert și constați că nu ai extract de vanilie poți să folosești alte ingrediente pentru a-l înlocui. Deși nimic nu va replica exact gustul vaniliei, s-ar putea să descoperi un înlocuitor de extract de vanilie care să îți placă la fel de mult. 

Poți face experimente cu fiecare dintre acești înlocuitori de extract de vanilie, ca la final să îl alegi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie

Extractul de vanilie este obținut prin înmuierea boabelor de vanilie într-o soluție de alcool și apă, cu scopul de a extrage cât mai multă aromă din acestea.

Dacă vrei un înlocuitor de lux pentru extractul de vanilie, poți merge direct la sursă. Boabele de vanilie din păstaia întreagă de vanilie și micile semințe de vanilie pe interior pot fi folosite la fel de bine în orice rețetă de desert cu vanilie și lămâie.

Păstăile de vanilie se găsesc în aproape orice magazin mai mare. Semințele pot fi răzuite și adăugate direct în preparat. Păstaia rămasă poate fi fiartă în lapte sau pusă într-un borcan cu zahăr pentru a-i da aromă de vanilie. 

O linguriță de extract de vanilie este egală cu cantitatea de semințe de pe o bucată de 5 cm de păstaie de vanilie.

Pastă de boabe de vanilie

Pasta de boabe de vanilie este preparată din semințele mici din interiorul păstăii. Aceasta este desfăcută, astfel încât semințele negre să poată fi răzuite și colectate. După aceea sunt transformate în pastă. Aceasta este vândută în mod obișnuit în borcane mici și este mult mai scumpă decât extractul de vanilie.

Pasta de boabe de vanilie poate fi folosită ca înlocuitor pentru extractul de vanilie în preparatele în care vanilia este aroma principală, cum ar fi înghețata de vanilie de casă. 

În plus, vei avea un desert cu mici inserții negre de semințe de vanilie. Pentru a înlocui extractul de vanilie cu pasta de boabe de vanilie, verifică eticheta de pe borcan. Concentrațiile pot varia de la o marcă la alta. 

Sirop de arțar

Siropul de arțar cu siguranță nu este doar pentru clătite, ci este și un înlocuitor bun al extractului de vanilie. Siropul de arțar adevărat aduce preparatelor o aromă încântătoare, asemănătoare caramelului.

Dacă îl adaugi în rețete de prăjituri care urmează să fie coapte, pune aceeași cantitate ca cea menționată pentru extractul de vanilie.

În cazul în care ți se pare că nu este suficient de aromat desertul mai poți pune sirop de arțar. Totuși, ține cont de faptul că siropul de arțar este foarte dulce. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de zahăr. 

Miere

Mierea poate adăuga o aromă mai bogată, mai ales în cazul produselor de patiserie. Pentru a folosi mierea ca înlocuitor pentru extractul de vanilie, începe cu un raport de 1:1. Dacă constați că mai este nevoie, mai poți adăuga, scăzând în cantitatea de zahăr.

Coajă de portocală

Cu aroma sa dulce, coaja de portocale este un substitut excelent pentru vanilie atunci când dorești să adăugi o aromă mai profundă prăjiturilor.

Începe prin a utiliza aproximativ 1/2 linguriță de coajă de portocală ca înlocuitor pentru o linguriță de extract de vanilie. În mod evident, coaja de portocală nu are gust de vanilie, dar va aduce o aromă atât de puternică încât deserturile vor fi delicioase.

Nucşoară

Deși nucșoara este asociată în mod obișnuit cu deserturile preparate iarna, nu trebuie să aștepți să fie frig afară pentru a o folosi. Nucșoara se numără pe lista de condimente pentru cafea. Este ideală pentru a oferi o aromă aparte.

Notele sale calde și dulci o pot face un bun înlocuitor pentru vanilie în prăjituri cu aluaturi consistente. Încearcă să utilizezi aproximativ 1/4 de linguriță de nucșoară în loc de 1 linguriță de extract de vanilie și mai adaugă treptat dacă dorești un preparat mai aromat.

Rom negru, bourbon, whisky, coniac sau vodcă cu vanilie

Extractul de vanilie este produs prin înmuierea păstăilor de vanilie în alcool pentru a extrage aroma. Deserturile în care este folosit au o notă ușor alcoolică, mai ales dacă nu sunt preparate prin tratament termic.

Băuturile alcoolice precum romul, bourbonul, whiskyul și vodca aduc o aromă specială atunci când sunt folosite în produse de patiserie și deserturi. În plus, butoaiele de stejar în care sunt învechite, cum este cazul bourbonului, pot da băuturilor spirtoase o aromă asemănătoare vaniliei. 

Dacă se întâmplă să ai vodcă cu vanilie la îndemână, o poți folosi pentru a da o aromă apropiată de cea a extractului de vanilie. Este recomandat să folosești băuturile alcoolice într-un raport de 1:1. Încearcă băuturi spirtoase în deserturi precum plăcinta pecan sau brownies .

Extract de migdale

Extractul de migdale are o aromă puternică, ușor florală. Este mult mai puternic decât cel de vanilie, așa că va trebui să folosești o cantitate mai mică. Începe prin a utiliza un sfert până la jumătate din cantitatea de extract de vanilie cerută în rețetă. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
A plecat la marea armată de îngeri din cer. Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
"A plecat la marea armată de îngeri din cer". Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
"A plecat la marea armată de îngeri din cer". Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Ce este și cum se manifestă bigorexia. E boala ultimilor ani, mai ales la băieți și bărbați
Ce este și cum se manifestă bigorexia. E boala ultimilor ani, mai ales la băieți și bărbați
Ce este și cum se manifestă bigorexia. E boala ultimilor ani, mai ales la băieți și bărbați
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide