Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni. Rețeta unui mic dejun sănătos
Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni este un mic dejun hrănitor, cald și reconfortant. Este perfect pentru diminețile răcoroase sau pentru un început de zi energic. Acest preparat este inspirat din bucătăria britanică. Însă a fost reinterpretat în nenumărate feluri în bucătăriile moderne datorită versatilității sale.

Acest porridge combină fulgii de cereale integrale fierți lent în lapte sau apă, până capătă o consistență cremoasă, cu aroma naturală a căpșunilor proaspete.
Dulceața fructelor se îmbină perfect cu textura catifelată a cerealelor. Iar opțional, adăugarea unui strop de miere, sirop de arțar sau vanilie intensifică savoarea fără a o suprasolicita.
Porridge-ul este o mâncare cu origini vechi, consumată de secole în Scoția, Anglia, Irlanda și țările nordice. Acolo cerealele simple fierte în apă sau lapte constituiau baza micului dejun.
Inițial, simplu și sărat, porridge-ul a fost adaptat de-a lungul timpului cu ingrediente dulci. la acestea se pot adăuga fructe proaspete și uscate, condimente și semințe.
În ultimii ani, porridge-ul a devenit un simbol al alimentației sănătoase moderne, fiind bogat în fibre, sățios, echilibrat și personalizabil. Descoperă și ingredientul secret, care poate schimba aroma fulgilor de ovăz. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru porridge cu fulgi de cereale și căpșuni.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea bazei de porridge. Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, pune la fiert laptele împreună cu un praf de sare. Când laptele începe să fiarbă, adaugă fulgii de cereale. Redu intensitatea focului la minim și fierbe cerealele timp de 5–10 minute. Amestecă des, până când porridge-ul devine gros și cremos. La final de fierbere adaugă mierea și vanilia, dacă folosești.
Continuă cu pregătirea căpșunilor
Dacă folosești căpșuni proaspete, mai întâi clătește-le bine cu apă rece. Apoi scurge-le bine și îndepărtează codițele și frunzele. Pot fi adăugate direct în porridge proaspete, tăiate în sferturi sau în felii. Iar dacă vrei un gust mai intens, poți căli ușor căpșunile într-o tigaie cu o linguriță de miere, până când se înmoaie și devin ușor siropoase.
Dacă folosești căpșuni congelate, lasă-le să se decongeleze într-o sită pentru a se scurge bine.
Descoperă și o rețetă de dulceață de căpșuni fără zahăr, pe care o poți folosi la porridge.
Pentru servire toarnă porridge-ul preparat în boluri individuale.
Adaugă căpșunile deasupra și presară topping-urile dorite: nuci tocate, diverse semințe, pudră de scorțișoară, etc.
Sugestii și variații pentru porridge cu fulgi de cereale și căpșuni
Pentru extra fibre și textură, adaugă 1 lingură de semințe de in sau de chia în timpul fierberii.
Poți combina căpșunile cu alte fructe de pădure (afine, zmeură, coacăze).
În sezonul rece, încearcă versiunea cu căpșuni congelate, gătite ușor în tigaie cu un strop de zeamă de lămâie și vanilie.
Dacă preferi un gust mai intens și un efect mai sățios, poți fierbe porridge-ul în lapte cu o parte apă.
Și tot pentru mesele de mic dejun descoperă și cum să consumi fulgii de ovăz, pentru a te bucura de beneficiile lor. Află cum să-i prepari pentru un mic dejun sau o gustare perfectă.