Prăjitură cu afine și foi de pandișpan, aromată și plăcut colorată
Dacă îți plac deserturile cu fructe, simple și delicioase, avem pentru tine o rețetă de prăjitură cu afine și foi de pandișpan. Te vei bucura de un desert foarte aromat cu un contrast de culori ce cucerește toate privirile. Ai nevoie de câteva ingrediente simple și mereu la îndemână pentru prepararea foilor de pandișpan. Și mai ai nevoie de alte câteva ingrediente comune rețetelor de deserturi, pentru prepararea cremei.
Galerie foto
Foile de pandișpan se pot prepara în tăvi separate sau se poate prepara un singur blat care se va secționa transversal, pe jumătate. Crema se prepară mult mai simplu, la rece, din mascarpone cu frișcă și afine. Aceasta va avea un aspect spectaculos fiind frumos colorată de la afinele transformate în sos delicios. În plus, afinele proaspete adăugate în cremă, vor desăvârși atât aspectul cât și gustul delicios al prăjiturii.
Poți prepara o astfel de prăjitură atât pentru deliciul de zi cu zi al celor dragi, cât și pentru un platou de prăjituri festive. Prăjitura poate fi preparată atât cu afine proaspete, cât și cu afine congelate.
Tot din categoria prăjiturilor cu fructe îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu brânză și fructe de pădure. Iar mai jos poți urmări lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de prăjitură cu afine și foi de pandișpan, aromată și plăcut colorată.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea foilor de pandișpan. Iar în timp ce acestea se coc și se răcesc, poți prepara crema de mascarpone cu afine.
Cum prepari blatul pentru prăjitură cu afine și foi de pandișpan
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de pandișpan, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi unge tava cu unt moale și presară făină sau poți folosi hârtie de copt. Dacă ai două tăvi de aceeași dimensiune( aproximativ 23/36 cm), poți coace foile de pandișpan în același timp.
După ce ai pregătit cuptorul și tava separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Peste albușuri adaugă un praf de sare și mixează-le energic până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic și te oprești din amestecat când bezeaua devine fermă.
Gălbenușurile amestecă-le cu esența și încorporează-le în bezeaua de albușuri. Îndepărtează mixerul și cu ajutorul unei spatule de silicon încorporează în compoziție făina trecută prin sită și adăugată treptat.
Întinde uniform compoziția de pandișpan în tăvile de copt. Pune tăvile în cuptor și coace foile de pandișpan pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Între timp, poți prepara crema
Cum prepari crema
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului adaugă 100 gr de afine și 50 gr de zahăr. Fierbe ingredientele până când siropul devine consistent, iar afinele se înmoaie. Trece sosul de afine prin blender apoi prin sită și lasă-l să se răcească.
Într-un bol amestecă brânza mascarpone cu restul de zahăr folosind mixerul. Adaugă și un praf de sare, iar când compoziția devine omogenă adaugă sosul de afine.
În alt bol bate frișca lichidă până când capătă consistență. Încorporeaz-o treptat în crema de mascarpone și afine. Adaugă și afinele proaspete și amestecă ușor pentru omogenizare.
Pentru a monta prăjitura întinde crema de mascarpone cu afine între foile de pandișpan. Pune prăjitura în frigider și las-o acolo timp de 2-3 ore.
Înainte de a porționa delicioasa prăjitură cu afine și foi de pandișpan decoreaz-o cu zahăr pudră.
Ulterior, când mai dorești să prepari o astfel de prăjitură mai poți încerca rețeta de prăjitură cu iaurt și afine, fără coacere.
Galerie foto