Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Pentru atunci când poftești la un desert delicios, dar nu vrei să aprinzi cuptorul, avem pentru tine o rețetă de prăjitură cu iaurt și afine. Este rețeta unui desert simplu și ușor de preparat, fără coacere. Desertul are ca bază pișcoturile și o cremă preparată pe bază de iaurt și topping de afine.
Deserturile fără coacere, mai ales cele cu cremă de iaurt și fructe, sunt printre cele mai adorate vara. Pe lângă simplitatea și rapiditatea cu care se prepară, sunt delicioase, aspectuoase, dar și răcoroase. Iaurtul este ingredientul principal care le oferă aceste calități. Însă reușita unei creme perfecte, depinde de calitatea iaurtului. Iar pentru proprietatea de stabilizare a cremei se folosește și puțină gelatină.
Rețetele de deserturi fără coacere sunt foarte versatile, adaptându-se după propriile gusturi. În crema de iaurt se pot adăuga fructe de sezon, fructe congelate sau diferite toppinguri de fructe. Un alt exemplu de desert delicios fără coacere îl poți descoperi la rețeta de prăjitură cu kiwi și blat din biscuiți cu fulgi de ovăz.
Iar în rândurile de mai jos poți descoperi lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de prăjitură cu iaurt și afine. Prepar-o și tu și delectează-ți familia cu un desert de vară, delicios și aromat.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea unui topping din afine. Adaugă afinele, zahărul și o lingură de apă într-o crăticioară și fierbe-le la foc de intensitate mică. Amestecă cu o spatulă până când zahărul se topește și rezultă sirop. Apoi fierbe afinele în sirop timp de 7-8 minute, înlăturând spuma care se formează.
Amestecă amidonul cu o lingură de apă și adaugă-l peste afine. Amestecă intens pentru omogenizare și mai lasă ingredientele să fiarbă până când amidonul se hidratează și sosul devine consistent.
Cum prepari crema pentru prăjitură cu iaurt și afine
Mai întâi pune gelatina într-un bol și acoper-o cu apă. Las-o să se hidrateze.
Mixează smântâna pentru frișcă până când capătă volum. Adaugă zahărul și mai amestecă ingredientele până când compoziția devine mai fermă. Adaugă iaurtul și omogenizează.
Dizolvă gelatina hidratată pe baie de aburi, las-o să se tempereze și o încorporeaz-o în crema de iaurt.
Pentru a monta prăjitura pregătește o tavă clasică de chec pe care o căptușești cu folie alimentară. Trece pișcoturile prin lapte doar pentru o fracțiune de secundă și așază-le în interiorul tăvii, de jur împrejur. Dacă este necesar, decupează-le atât cât să încapă în tavă.
Adaugă 1-2 linguri din toppingul de afine în crema de iaurt și amestecă ușor pentru a o marmora puțin. Întinde crema de iaurt în tava cu pișcoturi. Niveleaz-o uniform la suprafață. Pune deoparte din cremă pentru a decora prăjitura cu ea. Deasupra cremei din tavă așază un rând de pișcoturi, trecute prin lapte. Apoi poți pune tava cu prăjitură cu iaurt și afine la rece pentru cel puțin 5-6 ore.
Înainte de servire răstoarn-o pe platou și decoreaz-o după propria imaginație.
Și tot din categoria deserturilor fără coacere mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie.
Galerie foto