Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce
Prăjitura cu mălai sau Mălai dulce face parte din colecția de prăjituri tradiționale, din caietul bunicii. Rețeta este una ușoară, care se prepară cu ingrediente simple și la îndemâna oricui.
Galerie foto
Prăjitura cucerește, atât prin gust cât și prin aspectul frumos colorat și textura densă și ușor umedă, dar cel mai mult cucerește prin simplitatea preparării. Rețetele vechi cu gust de copilărie sunt mereu la mare căutare, mai ales în preajma sărbătorilor. Sărbătorile aduc cu ele multă bucurie, dar și nostalgie după anii copilăriei. Este minunat să ai pe mesele festive preparate tradiționale, de la aperitive, la feluri principale și deserturi.
Una dintre cele mai populare rețete de desert tradițional de sărbători este rețeta de cozonac. Pe lângă aceasta își fac loc, cu mare succes, și câteva rețete de fursecuri și de prăjituri. Prăjitura Albă ca zăpada era nelipsită în trecut de pe platoul cu prăjituri festive – descoperă aici rețeta. Mai jos, descoperă rețeta prăjiturii Mălai dulce, așa cum o prepara bunica.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru a tuturor ingredientelor necesare preparării prăjiturii, dar și a ustensilelor de lucru. Pregătește o tavă cu dimensiunile aproximative de 20/25 cm, pe care o ungi cu ulei și o presari cu făină. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari prăjitura cu mălai sau Mălai dulce
Ia un bol mare și sparge cele patru ouă în el. Adaugă un praf de sare și zahărul. Cu ajutorul mixerului sau cu un tel, amestecă bine ingredientele până când ai obținut o compoziție cu textură cremoasă. Urmează să picuri câte puțin din ulei, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea compoziției.
Apoi adaugă coaja de lămâie și iaurtul. Omogenizează din nou compoziția și încorporează în ea mălaiul adăugat treptat. Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită deasupra compoziției pentru prăjitură. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a încorpora și făina.
Întinde compoziția obținută în tava pregătită și presară coajă de lămâie confiată pe deasupra. Dacă îți lipsește coaja confiată, poți presăra coajă de lămâie proaspătă, răzuită mai mare. Punem tava în cuptor și coace prăjitura pentru 35-40 de minute sau până când se rumenește frumos la suprafață.
Descoperă și o rețetă de chec cu nucă, poate cel mai simplu desert care-ți amintește de copilărie.
Lasă prăjitura cu mălai sau Mălai dulce să se răcească în tavă, apoi o poți transfera pe un platou și porționa frumos.
Este delicioasă și servită simplă, dar poate fi glazurată și cu frișcă, sau cu smântână acră. Dacă o dorești mai bogată în ingrediente, poți adăuga în compoziție și stafide, sau alte fructe uscate.
Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu gust de copilărie, îți mai recomandăm să prepari și rețeta de prăjitură semilună cu nucă.
Galerie foto