Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Dacă îți plac prăjiturile cu foi fragede, coapte pe dosul tăvii, îți oferim și o rețetă de prăjitură cu foi și mere caramelizate. Este delicioasă, aromată și are un aspect cuceritor.
Galerie foto
Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii sunt foarte apreciate pentru aspectul simetric pe care îl au în secțiune. Cuceresc instant atât prin gustul delicios, cât și prin contrastul de texturi dintre foi și creme. Avantajul acestor prăjituri în fața celor cu blaturi clasice este acela că se porționează perfect, după ce foile se frăgezesc.
Aluatul pentru foile fragede se prepară din cele mai simple ingrediente. Și modul de preparare este la fel de simplu, însă necesită puțină atenție realizarea foilor. Dacă te întrebi de ce foile sunt coapte pe dosul tăvii, poți afla că această opțiune este ideală pentru a nu se rupe foile. După coacere foile vor fi ușor crocante și greu de scos din interiorul tăvii. De pe dosul tăvii acestea se transferă pe un platou prin alunecare.
Descoperă și o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Mai jos poți urmări rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas pentru prăjitură cu foi și mere caramelizate.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni elastic.
Cum prepari foile de aluat pentru prăjitură cu foi și mere caramelizate
Pune untul moale într-un bol și adaugă gălbenușurile și ambele tipuri de zahăr peste el. Amestecă-le cu mixerul sau cu un tel până când obții o compoziție, iar granulele de zahăr sunt dizolvate. Adaugă smântâna și sarea și omogenizează compoziția. Apoi, încorporează în compoziție făina trecută prin sită și amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Aluatul obținut va fi compact, dar nu foarte ferm. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la rece timp de 30 de minute, acoperit.
După acest interval de timp, împarte aluatul în patru părți egale. Presară făină pe masa de lucru și cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând bucățile de aluat în patru foi de dimensiunea tăvii de copt. Decupează marginile inestetice ale aluatului, dar nu le îndepărta de pe tavă. Le vei coace și pe acestea odată cu foaia de copt, pentru a le folosi la decor.
Coace foile fragede pe rând, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. După coacere așază-le una peste alta și lasă-le să se răcească.
Cum prepari merele caramelizate
Umplutura pentru delicioasa prăjitură cu foi și mere caramelizate se prepară simplu.
Curăță merele de coajă și de cotoare și le dă-le pe răzătoare. Pune-le într-o crăticioară împreună cu zahărul și caramelizează-le la foc de intensitate minimă. Amestecă-le periodic, pentru o caramelizare uniformă.
Când se formează sirop, iar merele devin aurii, presară pudra de scorțișoară și adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă până când untul se topește. Adaugă amidonul și amestecă-l bine cu merele caramelizate, până când tot siropul este absorbit de amidon.
Stinge focul și lasă compoziția de mere să se răcească. Apoi o întinzi în strat uniform între foi și deasupra.
Peste partea de deasupra presară firimituri din colțurile neuniforme ale foilor coapte pe dosul tăvii.
Pune delicioasa prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate la rece pentru 5-6 ore, acoperită cu o folie de prospețime.
O altă rețetă de prăjitură cu foi pe care ți-o recomandăm s-o testezi este rețeta de prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone cu ciocolată albă.
Galerie foto