Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura lămâița cu foi este pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. La orice ocazie specială apărea pe masa din sufragerie și umplea camera cu aroma puternică și proaspătă de lămâi. Tăiată în romburi, prăjitura era dovada unei măiestrii în bucătărie.

Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi se poate decora cu felii de lămâie sau de limetă / Shutterstock

Trebuie să fim realiste. Prăjitura lămâița cu foi nu se face ușor, dar merită să petreci din când în când o oră sau ceva mai mult în bucătărie pentru a pune pe un platou frumos o parte din copilărie. Uneori poate nici nu ți-e poftă neapărat de desert, cât îți este dor de cei împreună cu care îl mâncai. La fiecare mușcătură le auzi vocile și revezi amintiri ce-ți sunt atât de dragi în suflet.

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru această prăjitură. De fapt, în mod sigur le ai prin casă. Unt, ouă, făină, lapte, ulei, zahăr și multe lămâi. Ai grijă să citești eticheta de pe săculeț ca să te asiguri că achiziționezi niște fructe netratate cu substanțe chimice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Prăjitura lămâița este potrivită pentru orice anotimp. Vara o poți servi pentru că aroma de lămâie este extrem de răcoritoare. La fel de potrivită este și primăvara pentru că are un gust foarte proaspăt. Toamna și iarna este numai bună pentru te energiza. Încearcă și rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada.

Cum prepari prăjitura lămâița

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare. După ce se formează vârfuri tari se adaugă treptat zahărul şi se mixează continuu până se dizolvă complet. Se continuă până se formează o spuma tare ca pentru bezea. Încearcă și minunatele rulouri de bezea.

Peste gălbenuşuri se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce se mixează. După ce se încorporează complet uleiul se adaugă praful de copt, zeama de lămâie, apa rece, extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează. Peste această compoziție se pune spuma de albuşuri şi se încorporează de jos în sus cu o spatulă până se amestecă bine cele două compoziții.

Apoi se pune făina şi se amestecă, cu mișcări de jos în sus. Compoziţia obținută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt.

Cât timp se bune prăjitura la cuptor

Se preîncălzește cuptorul la 180˚ C. Se pune tava la cuptor și se lasă 25-30 de minute, apoi se scoate și se lasă până când se răcește. După aceea, se se taie pe lungime în trei foi subțiri egale.

Cum prepari crema pentru prăjitura lămâița

Pentru a prepara crema se mixează zahărul cu oul. După ce s-a topit zahărul, se toarnă laptele puțin câte puțin și după ce s-a încorporat se se adaugă făina. Compoziția se pune la foc mic, amestecându-se încontinuu până se îngroaşă.

Apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se adaugă coaja de lămâie și se amestecă bine ca să se încorporeze. Când s-a răcit complet se pun untul care trebuie să fie la temperatura camerei, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi se mixează până se încorporează bine toate ingredientele. Crema se împarte în trei. Se oprește o lingură de cremă pentru decor.

Descoperă și rețeta de prăjitura deșteaptă.

Cum prepari siropul pentru prăjitura lămâița

Pentru sirop se pun la fiert apa apa, zeama de lămâie, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se lasă până când se topește zahărul apoi se dă deoparte pentru a se răci complet.

Pentru glazură se topește ciocolata la baie de aburi. Se amestecă cu uleiul, apoi se pune sucul de portocale și se omogenizează. Se lasă să se răcească.

Cum montezi prăjitura lămâița

Pe un platou se pune prima foaie de blat. Se însiropează, apoi se pune o parte din cremă și se întinde bine cu ajutorul unei spatule. Se pune a doua foaie, se însiropează și se nivelează și ea. Deasupra ei se așează ultima bucată de blat peste care se întinde crema rămasă. Prăjitura se dă la congelator pentru 10-15 minute.

Se scoate și se întinde peste ea glazura, se dă la rece până se întărește apoi se porționează.

Rețeta de prăjitură lămâița cu foi cumpărate

Dacă nu ai timp să faci foile pentru prăjitura lămâița le poți cumpăra de la magazin. Nu îți mai rămâne decât să faci crema, siropul și glazura. Pe oricare dintre ele le poți face și cu 1-2 zile înainte. Trebuie să le păstrezi în niște recipiente închise ermetic, la rece.

CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide