Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura lămâița cu foi este pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. La orice ocazie specială apărea pe masa din sufragerie și umplea camera cu aroma puternică și proaspătă de lămâi. Tăiată în romburi, prăjitura era dovada unei măiestrii în bucătărie.

Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi se poate decora cu felii de lămâie sau de limetă / Shutterstock

Trebuie să fim realiste. Prăjitura lămâița cu foi nu se face ușor, dar merită să petreci din când în când o oră sau ceva mai mult în bucătărie pentru a pune pe un platou frumos o parte din copilărie. Uneori poate nici nu ți-e poftă neapărat de desert, cât îți este dor de cei împreună cu care îl mâncai. La fiecare mușcătură le auzi vocile și revezi amintiri ce-ți sunt atât de dragi în suflet.

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru această prăjitură. De fapt, în mod sigur le ai prin casă. Unt, ouă, făină, lapte, ulei, zahăr și multe lămâi. Ai grijă să citești eticheta de pe săculeț ca să te asiguri că achiziționezi niște fructe netratate cu substanțe chimice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Prăjitura lămâița este potrivită pentru orice anotimp. Vara o poți servi pentru că aroma de lămâie este extrem de răcoritoare. La fel de potrivită este și primăvara pentru că are un gust foarte proaspăt. Toamna și iarna este numai bună pentru te energiza. Încearcă și rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada.

Cum prepari prăjitura lămâița

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare. După ce se formează vârfuri tari se adaugă treptat zahărul şi se mixează continuu până se dizolvă complet. Se continuă până se formează o spuma tare ca pentru bezea. Încearcă și minunatele rulouri de bezea.

Peste gălbenuşuri se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce se mixează. După ce se încorporează complet uleiul se adaugă praful de copt, zeama de lămâie, apa rece, extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează. Peste această compoziție se pune spuma de albuşuri şi se încorporează de jos în sus cu o spatulă până se amestecă bine cele două compoziții.

Apoi se pune făina şi se amestecă, cu mișcări de jos în sus. Compoziţia obținută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt.

Cât timp se bune prăjitura la cuptor

Se preîncălzește cuptorul la 180˚ C. Se pune tava la cuptor și se lasă 25-30 de minute, apoi se scoate și se lasă până când se răcește. După aceea, se se taie pe lungime în trei foi subțiri egale.

Cum prepari crema pentru prăjitura lămâița

Pentru a prepara crema se mixează zahărul cu oul. După ce s-a topit zahărul, se toarnă laptele puțin câte puțin și după ce s-a încorporat se se adaugă făina. Compoziția se pune la foc mic, amestecându-se încontinuu până se îngroaşă.

Apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se adaugă coaja de lămâie și se amestecă bine ca să se încorporeze. Când s-a răcit complet se pun untul care trebuie să fie la temperatura camerei, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi se mixează până se încorporează bine toate ingredientele. Crema se împarte în trei. Se oprește o lingură de cremă pentru decor.

Descoperă și rețeta de prăjitura deșteaptă.

Cum prepari siropul pentru prăjitura lămâița

Pentru sirop se pun la fiert apa apa, zeama de lămâie, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se lasă până când se topește zahărul apoi se dă deoparte pentru a se răci complet.

Pentru glazură se topește ciocolata la baie de aburi. Se amestecă cu uleiul, apoi se pune sucul de portocale și se omogenizează. Se lasă să se răcească.

Cum montezi prăjitura lămâița

Pe un platou se pune prima foaie de blat. Se însiropează, apoi se pune o parte din cremă și se întinde bine cu ajutorul unei spatule. Se pune a doua foaie, se însiropează și se nivelează și ea. Deasupra ei se așează ultima bucată de blat peste care se întinde crema rămasă. Prăjitura se dă la congelator pentru 10-15 minute.

Se scoate și se întinde peste ea glazura, se dă la rece până se întărește apoi se porționează.

Rețeta de prăjitură lămâița cu foi cumpărate

Dacă nu ai timp să faci foile pentru prăjitura lămâița le poți cumpăra de la magazin. Nu îți mai rămâne decât să faci crema, siropul și glazura. Pe oricare dintre ele le poți face și cu 1-2 zile înainte. Trebuie să le păstrezi în niște recipiente închise ermetic, la rece.

CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu mere, nuci și scorțișoară, alături de o ceașcă cu ceai
06:23
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt pe o farfurie albă
05:03
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
17 septembrie, 06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
17 septembrie, 05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Superalimentul care e de 2 ori mai scump la raft decât la producător. E păstrat în bazine îngropate în pământ
Superalimentul care e de 2 ori mai scump la raft decât la producător. E păstrat în bazine îngropate în pământ
Superalimentul care e de 2 ori mai scump la raft decât la producător. E păstrat în bazine îngropate în pământ
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: Avea 2 ani. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
O voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
O „voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
O „voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
fresh
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat

Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
închide