Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura lămâița cu foi este pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. La orice ocazie specială apărea pe masa din sufragerie și umplea camera cu aroma puternică și proaspătă de lămâi. Tăiată în romburi, prăjitura era dovada unei măiestrii în bucătărie.

Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi se poate decora cu felii de lămâie sau de limetă / Shutterstock

Trebuie să fim realiste. Prăjitura lămâița cu foi nu se face ușor, dar merită să petreci din când în când o oră sau ceva mai mult în bucătărie pentru a pune pe un platou frumos o parte din copilărie. Uneori poate nici nu ți-e poftă neapărat de desert, cât îți este dor de cei împreună cu care îl mâncai. La fiecare mușcătură le auzi vocile și revezi amintiri ce-ți sunt atât de dragi în suflet.

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru această prăjitură. De fapt, în mod sigur le ai prin casă. Unt, ouă, făină, lapte, ulei, zahăr și multe lămâi. Ai grijă să citești eticheta de pe săculeț ca să te asiguri că achiziționezi niște fructe netratate cu substanțe chimice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Prăjitura lămâița este potrivită pentru orice anotimp. Vara o poți servi pentru că aroma de lămâie este extrem de răcoritoare. La fel de potrivită este și primăvara pentru că are un gust foarte proaspăt. Toamna și iarna este numai bună pentru te energiza. Încearcă și rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada.

Cum prepari prăjitura lămâița

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare. După ce se formează vârfuri tari se adaugă treptat zahărul şi se mixează continuu până se dizolvă complet. Se continuă până se formează o spuma tare ca pentru bezea. Încearcă și minunatele rulouri de bezea.

Peste gălbenuşuri se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce se mixează. După ce se încorporează complet uleiul se adaugă praful de copt, zeama de lămâie, apa rece, extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează. Peste această compoziție se pune spuma de albuşuri şi se încorporează de jos în sus cu o spatulă până se amestecă bine cele două compoziții.

Apoi se pune făina şi se amestecă, cu mișcări de jos în sus. Compoziţia obținută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt.

Cât timp se bune prăjitura la cuptor

Se preîncălzește cuptorul la 180˚ C. Se pune tava la cuptor și se lasă 25-30 de minute, apoi se scoate și se lasă până când se răcește. După aceea, se se taie pe lungime în trei foi subțiri egale.

Cum prepari crema pentru prăjitura lămâița

Pentru a prepara crema se mixează zahărul cu oul. După ce s-a topit zahărul, se toarnă laptele puțin câte puțin și după ce s-a încorporat se se adaugă făina. Compoziția se pune la foc mic, amestecându-se încontinuu până se îngroaşă.

Apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se adaugă coaja de lămâie și se amestecă bine ca să se încorporeze. Când s-a răcit complet se pun untul care trebuie să fie la temperatura camerei, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi se mixează până se încorporează bine toate ingredientele. Crema se împarte în trei. Se oprește o lingură de cremă pentru decor.

Descoperă și rețeta de prăjitura deșteaptă.

Cum prepari siropul pentru prăjitura lămâița

Pentru sirop se pun la fiert apa apa, zeama de lămâie, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se lasă până când se topește zahărul apoi se dă deoparte pentru a se răci complet.

Pentru glazură se topește ciocolata la baie de aburi. Se amestecă cu uleiul, apoi se pune sucul de portocale și se omogenizează. Se lasă să se răcească.

Cum montezi prăjitura lămâița

Pe un platou se pune prima foaie de blat. Se însiropează, apoi se pune o parte din cremă și se întinde bine cu ajutorul unei spatule. Se pune a doua foaie, se însiropează și se nivelează și ea. Deasupra ei se așează ultima bucată de blat peste care se întinde crema rămasă. Prăjitura se dă la congelator pentru 10-15 minute.

Se scoate și se întinde peste ea glazura, se dă la rece până se întărește apoi se porționează.

Rețeta de prăjitură lămâița cu foi cumpărate

Dacă nu ai timp să faci foile pentru prăjitura lămâița le poți cumpăra de la magazin. Nu îți mai rămâne decât să faci crema, siropul și glazura. Pe oricare dintre ele le poți face și cu 1-2 zile înainte. Trebuie să le păstrezi în niște recipiente închise ermetic, la rece.

CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide