Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Prăjitura lămâița cu foi este pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. La orice ocazie specială apărea pe masa din sufragerie și umplea camera cu aroma puternică și proaspătă de lămâi. Tăiată în romburi, prăjitura era dovada unei măiestrii în bucătărie.
Trebuie să fim realiste. Prăjitura lămâița cu foi nu se face ușor, dar merită să petreci din când în când o oră sau ceva mai mult în bucătărie pentru a pune pe un platou frumos o parte din copilărie. Uneori poate nici nu ți-e poftă neapărat de desert, cât îți este dor de cei împreună cu care îl mâncai. La fiecare mușcătură le auzi vocile și revezi amintiri ce-ți sunt atât de dragi în suflet.
Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru această prăjitură. De fapt, în mod sigur le ai prin casă. Unt, ouă, făină, lapte, ulei, zahăr și multe lămâi. Ai grijă să citești eticheta de pe săculeț ca să te asiguri că achiziționezi niște fructe netratate cu substanțe chimice.
Ingrediente
Mod de preparare
Prăjitura lămâița este potrivită pentru orice anotimp. Vara o poți servi pentru că aroma de lămâie este extrem de răcoritoare. La fel de potrivită este și primăvara pentru că are un gust foarte proaspăt. Toamna și iarna este numai bună pentru te energiza. Încearcă și rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada.
Cum prepari prăjitura lămâița
Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare. După ce se formează vârfuri tari se adaugă treptat zahărul şi se mixează continuu până se dizolvă complet. Se continuă până se formează o spuma tare ca pentru bezea. Încearcă și minunatele rulouri de bezea.
Peste gălbenuşuri se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce se mixează. După ce se încorporează complet uleiul se adaugă praful de copt, zeama de lămâie, apa rece, extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează. Peste această compoziție se pune spuma de albuşuri şi se încorporează de jos în sus cu o spatulă până se amestecă bine cele două compoziții.
Apoi se pune făina şi se amestecă, cu mișcări de jos în sus. Compoziţia obținută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20×30 cm tapetată cu hârtie de copt.
Cât timp se bune prăjitura la cuptor
Se preîncălzește cuptorul la 180˚ C. Se pune tava la cuptor și se lasă 25-30 de minute, apoi se scoate și se lasă până când se răcește. După aceea, se se taie pe lungime în trei foi subțiri egale.
Cum prepari crema pentru prăjitura lămâița
Pentru a prepara crema se mixează zahărul cu oul. După ce s-a topit zahărul, se toarnă laptele puțin câte puțin și după ce s-a încorporat se se adaugă făina. Compoziția se pune la foc mic, amestecându-se încontinuu până se îngroaşă.
Apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se adaugă coaja de lămâie și se amestecă bine ca să se încorporeze. Când s-a răcit complet se pun untul care trebuie să fie la temperatura camerei, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi se mixează până se încorporează bine toate ingredientele. Crema se împarte în trei. Se oprește o lingură de cremă pentru decor.
Descoperă și rețeta de prăjitura deșteaptă.
Cum prepari siropul pentru prăjitura lămâița
Pentru sirop se pun la fiert apa apa, zeama de lămâie, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se lasă până când se topește zahărul apoi se dă deoparte pentru a se răci complet.
Pentru glazură se topește ciocolata la baie de aburi. Se amestecă cu uleiul, apoi se pune sucul de portocale și se omogenizează. Se lasă să se răcească.
Cum montezi prăjitura lămâița
Pe un platou se pune prima foaie de blat. Se însiropează, apoi se pune o parte din cremă și se întinde bine cu ajutorul unei spatule. Se pune a doua foaie, se însiropează și se nivelează și ea. Deasupra ei se așează ultima bucată de blat peste care se întinde crema rămasă. Prăjitura se dă la congelator pentru 10-15 minute.
Se scoate și se întinde peste ea glazura, se dă la rece până se întărește apoi se porționează.
Rețeta de prăjitură lămâița cu foi cumpărate
Dacă nu ai timp să faci foile pentru prăjitura lămâița le poți cumpăra de la magazin. Nu îți mai rămâne decât să faci crema, siropul și glazura. Pe oricare dintre ele le poți face și cu 1-2 zile înainte. Trebuie să le păstrezi în niște recipiente închise ermetic, la rece.