Prăjitură turnată cu mere și gutui. O combinație plăcută de arome

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu ai combinat până acum aroma merelor cu cea a gutuilor, încearcă rețeta de prăjitură turnată cu mere și gutui. Te vei bucura de parfumul minunat al toamnei într-un desert de excepție.

Publicat: 12 octombrie 2022, 06:36
Două porții de prăjitură turnată cu mere și gutui pe două șervețele așezate pe un platou negru, decorate cu frunze de mentă și batoane de scorțișoară
Galerie foto

Galerie foto

Opțional, prăjitura se poate decora cu zahăr pudră / Shutterstock

Toamna este anotimpul fructelor de culoare, predominant, galbenă: gutuile, perele, chiar și merele. Merele le putem găsi pe piață în orice sezon, însă sezonul gutuilor este acum. De obicei, acestea se consumă fie proaspete, fie coapte la cuptor, fie transformate în compoturi, gemuri și dulcețuri delicioase. Însă, nu mulți au curajul să testeze gutuile și în deserturi.

Vezi aici cum se prepară rețeta de dulceață de gutui, plină de savoare și culoare!

Citește și

Se pot prepara diferite tarte cu gutui, plăcinte, dar și diferite prăjituri sau torturi. Se pot adăuga gutuile feliate și caramelizate, dar se pot transforma și în creme. Dacă nu ai avut curajul să prepari unul dintre deserturile cu gutui, mai sus menționate, combină-le mai întâi cu mere, pentru a te convinge de gustul pe care îl oferă. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara o prăjitură interesantă cu gutui și mere.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca la orice rețetă de prăjitură cu umplutură, primul pas constă în pregătirea umpluturii. Umplutura necesită un timp de pregătire a fructelor pe foc, apoi un alt timp de temperare. În acest interval de timp pregătești și aluatul prăjiturii.

Cum prepari umplutura pentru prăjitură turnată cu mere și gutui

Spală bine fructele și șterge-le, apoi curăță coaja acestora doar acolo unde este deteriorată. Apoi le dai pe răzătoarea mare.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea untul. Lasă-l să se topească, adaugă zahărul, amestecă pentru a se topi și acesta, apoi adaugă merele și gutuile răzuite. Lasă fructele răzuite să se caramelizeze până când sunt bine înmuiate, iar siropul format, absorbit.

Apoi stinge focul și lasă compoziția să se răcească.

Cum prepari aluatul

Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare și zahărul și amestecă-le până când își dublează volumul și devin spumoase. Adaugă, pe rând: laptele, uleiul și vanilia. Omogenizează după fiecare ingredient adăugat.

Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Adaugă-l, treptat, în compoziția pentru blatul prăjiturii.

Pune hârtie pergament în tava de copt și toarnă în ea jumătate din aluat.

Coace aluatul turnat timp de 10-12 minute la 180  de grade Celsius. Apoi, scoate tava pe masa de lucru și adaugă rapid peste aluat umplutura de mere și gutui. Niveleaz-o cu o spatulă, apoi toarnă peste ea restul de aluat. Pune din nou tava cu prăjitură turnată cu mere și gutui la cuptor pentru 20-30 de minute, la 180 de grade  Celsius.

După coacere, lasă prăjitura să se răcească mai întâi în tava de copt, apoi transfer-o pe un platou. Decoreaz-o cu zahăr pudră și o poți porționa și savura cu poftă.

O rețetă asemănătoare de prăjitură pe care o poți prepara ulterior este rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Două porții de prăjitură cu mere și gutui pe două șervețele așezate pe un platou negru, decorate cu frunze de mentă și batoane de scorțișoară

Galerie foto

Două porții de prăjitură turnată cu mere și gutui pe două șervețele așezate pe un platou negru, decorate cu frunze de mentă și batoane de scorțișoară
Prăjitură coaptă în formă rotundă pe un platou alb, alături de o ceașcă albastră
Două porții de prăjitură turnată cu mere și gutui pe două șervețele așezate pe un platou negru, decorate cu frunze de mentă și batoane de scorțișoară
+1
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură turnată cu mere acrișoare pe un suport de lemn, alături de o ceașcă cu cafea și un recipient alb
Galerie foto
Prăjitură turnată cu mere acrișoare. Un desert pe gustul tuturor
Prăjitură turnată cu mere acrișoare. Un desert pe gustul tuturor
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Galerie foto
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Trei porții de prăjitură cu mere așezate una peste alta, alături de alte două porții și mere verzi
Galerie foto
Prăjitură simplă cu mere, de post
Prăjitură simplă cu mere, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
7 decembrie, 06:00
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
ienibahar întreg și ienibahar măcinat pe o masă de lemn
6 decembrie, 08:00
Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
6 decembrie, 07:00
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao
Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație
fresh
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide