Sirop de gutui pentru iarnă, rețeta simplă a unei băuturi delicioase
Originar din Caucaz, unde se mai pot găsi soiuri sălbatice, gutuiul a fost uimitor de popular în întreaga lume antică. Mesopotamienii au cultivat gutui în urmă cu 5.000 de ani, iar apoi l-au distribuit în toată lumea. Prepară acest sirop de gutui pentru iarnă și te vei bucura în sezonul rece de o băutură delicioasă.
De la origine, oamenii au folosit străvechi rute comerciale pentru a aduce gutuiul în Orientul Mijlociu și Mediterana, iar Drumul Mătăsii pentru a-l duce în China. A fost apreciat pentru parfumul și aroma sa luxuriantă, lăudat de medicii antici din întreaga lume pentru proprietățile sale medicinale și i s-a acordat o mare importanță culturală.
Cum să alegi o gutuie bună
Ca să recunoști o gutuie bună, coaptă suficient, va trebui să o miroși. Când sunt coapte, parfumul lor floral, cu note mosc și ușor tropical este imposibil să nu îl recunoști.
Evită fructele care se simt moi atunci când sunt apăsate. Gutuile bune ar trebui să fie tari ca pietrele. Caută fructele fără înțepături, vânătăi sau puncte moi.
După ce faci siropul de gutui pentru iarnă îți va rămâne multă pulpă de fructe. Nu o arunca. O poți chiar congela și folosi ulterior pentru plăcinte sau tarte sau pur și simplu pentru iaurtul de dimineață ori pentru terciul de fulgi de ovăz.
Siropul de gutui poate fi păstrat într-un recipient sigilat la frigider până la 5 zile. Dacă vrei să faci cantități mai mari, atunci pune-l în sticle sterilizate, închise ermetic. Apoi fierbe-le la bain marie pentru 30-40 de minute, stinge focul și acoperă bine sticlele cu pături. Vor sta acolo până când se răcesc de tot.
Un alt sirop pe care îl poți prepara acum este acest sirop de ridiche neagră cu miere.
Sirop de gutui pentru iarnă
Poți face sirop de gutui pentru iarnă din gutui foarte bine coapte, curățate foarte bine de puf și de mizerie.
Ingrediente
- 2 kg gutui decojite și tăiate în sferturi;
- 1,250 ml apă;
- 300 g miere;
- 110 g zahăr.
Mod de preparare
Se pun într-o cratiță încăpătoare gutuile, apa, mierea și zahărul. Se pun pe foc la foc mare și se aduce compoziția la punctul de fierbere, amestecând până se dizolvă zahărul.
Se acoperă oala, se reduce focul și se fierbe compoziția până când gutuile sunt fragede, 45-50 de minute. Se lasă să se răcească puțin și se strecoară siropul. Va rezulta în jur de 500 ml sirop de gutui. Gutuia se păstrează pentru alte întrebuințări.
Ce beneficii nutritive are un pahar de sirop de gutuie pentru iarnă
Pe lângă faptul că este un fruct ușor disponibil și delicios, gutuia este apreciată și datorită beneficiilor nutriționale. Potrivit USDA, este o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. De asemenea, este bogată în anumiți compuși organici precum catechina, epicatechina, limonenul și diferiți alți fitonutrienți, toți contribuind la beneficiile pentru sănătate ale gutuiului.
Există multe beneficii pentru sănătate ale gutuiului, care includ prevenirea cancerului, pierderea în greutate, îngrijirea pielii și multe altele.
Gutuia este bogată în fibre alimentare, ca majoritatea fructelor, iar nivelurile semnificative de fibre înseamnă că sistemul tău gastrointestinal funcționează mai eficient și mai regulat. De asemenea, pot ajuta și la prevenirea anumitor afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau diverticulita .
Nivelul ridicat de antioxidanți și vitamine din gutui este benefic pentru menținerea pielii sănătoase și tinere. Antioxidanții atenuează daunele pe care radicalii liberi le produc celulelor pielii, reducând astfel aspectul ridurilor, eliminând petele și ajutând la apărarea pielii de efectele radiațiilor UV.