Prăjitură turnată cu mere acrișoare. Un desert pe gustul tuturor
Dacă îți plac deserturile cu mere, trece pe lista de preparat și rețeta de prăjitură turnată cu mere acrișoare. Este simplu de preparat, nu necesită ingrediente complexe, este delicioasă și aspectuoasă.
Galerie foto
Prăjiturile cu mere sunt alegerea perfectă atunci când ai poftă de un desert pe cât de simplu, pe atât de gustos. Poți opta pentru tipul de mere preferat, iar pentru blat poți alege aroma potrivită, sau o combinație de arome. Nelipsită este scorțișoara care face echipă bună cu merele. Coaja de lămâie se combină cu ingredientele pentru blat, iar aroma de vanilie se folosește direct în zahărul pentru ornat.
Poate te întrebi de unde vine denumirea de prăjitură turnată. Această denumire provine datorită faptului că aluatul este unul cursiv, care se toarnă în tavă. Are textura puțin mai consistentă decât a aluatului de clătite. Datorită aluatului cursiv prăjitura se va coace în două etape. În prima etapă se coace jumătate din aluat, doar până se rumenește la suprafață. Iar în a doua etapă se adaugă umplutura de mere și se toarnă a doua parte de aluat. Urmărește mai jos rețeta pas cu pas pentru a o prepara și tu și a-i răsfăța pe cei dragi cu o prăjitură deosebită.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea merelor care necesită un timp de caramelizare cu zahăr, apoi de temperare. În timp ce merele stau la temperat, te poți ocupa de aluatul prăjiturii.
Cum se prepară compoziția de umplut prăjitură turnată cu mere acrișoare
Spală bine merele, șterge-le și, doar dacă coaja este deteriorată, îndepărteaz-o. Apoi, răzuiește merele. Pune o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă merele răzuite și zahărul. Amestecă constant până când merele se caramelizează frumos, iar siropul rezultat se mai reduce. Pune cantitatea de zahăr peste mere în funcție de cât de dulci sunt acestea, dar și de cât de dulce preferi prăjitura.
Stinge focul și lasă compoziția de mere la răcit. După răcire adaugă grișul și scorțișoară. Pune cantitatea de griș în funcție de cât de suculente sunt merele. Adaugă scorțișoara când se răcesc merele, pentru a-și degaja aroma în timpul coacerii prăjiturii.
Înainte de a începe pregătirea aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade.
Cum prepari aluat turnat
Sparge ouăle în bolul mixerului și adaugă peste ele sarea, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă-le intens până când devin spumoase, iar granulele de sare și de zahăr nu se mai simt.
Adaugă uleiul, în timp ce amesteci, apoi și laptele. Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Unge interiorul tăvii cu ulei și așază o hârtie de copt. Toarnă în tavă jumătate din aluat și pune-o la cuptor pentru 10-12 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul, deasupra.
Scoate tava, întinde rapid compoziția de mere și toarnă deasupra restul de aluat. Pune din nou tava cu prăjitură turnată cu mere acrișoare la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când se rumenește bine aluatul deasupra.
Prăjitura iese foarte gustoasă, plăcut aromată, iar aluatul turnat este pufos și ușor umed. Acesta face deosebită o astfel de prăjitură.
Lasă prăjitura să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o frumos.
Și dacă vei îndrăgi această prăjitură, pentru că este sezonul dovlecilor, pune pe lista de preparat și rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.
Galerie foto