Dulceață de gutui, plină de savoare și culoare
A început sezonul gutuilor aromate și frumos colorate și te gândești deja să conservi aroma lor și pentru iarnă? Îți oferim în acest scop o rețetă de dulceață de gutui plină de savoare și culoare pe care o vei îndrăgi instant.
Galerie foto
Gutuile sunt considerate un adevărat elixir pentru sănătatea organismului. Indiferent că le consumăm proaspete, coapte sau fierte, chiar și uscate, gutuile își păstrează proprietățile. Specialiștii ne asigură că gutuile reprezintă un adevărat medicament natural pentru stomac, ficat, plămâni și inimă.
Pe lângă rețetele de conserve din gutui: compot, gem , dulceață, peltea și nectar, gutuile pot fi incluse și în mâncăruri scăzute sau în deserturi savuroase. Una dintre rețetele mult apreciate de cum apar gutuile, este rețeta de mâncare de pui cu gutui caramelizate. Îți recomandăm s-o testezi și tu pentru că este delicioasă. Iar mai jos îți oferim rețeta de dulceață cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea gutuilor pentru dulceață pune apă rece într-o cratiță sau un bol și stoarce în ea sucul de la 1/2 lămâie. Amestecă bine.
Spală bine gutuile și șterge-le de puf cu un burete de vase, cu partea abrazivă. Apoi taie gutuile în sferturi și îndepărtează-le coaja, cotoarele și căsuța semințelor. Îndepărtează partea lemnoasă din interior pentru că va rămâne tare chiar și după preparare. Nu arunca părțile îndepărtate de la gutui. Pune-le într-o cratiță și poți prepara din ele rețeta de peltea de gutui. După ce ai curățat toate gutuile, poți începe prepararea propriu-zisă a dulceții.
Pași necesari pentru dulceață de gutui
Taie sferturile de gutui în felii mai subțiri, iar feliile în cuburi micuțe, de dimensiuni aproximativ egale. Pune-le în apa rece cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Le vei adăuga în apă imediat ce le tai, astfel își vor schimba culoarea. Când ai terminat cu pregătirea gutuilor, poți prepara siropul pentru dulceață.
Pune apa într-o cratiță cu pereți dubli și adaugă zahărul peste apă. Așază cratița pe flacăra aragazului și amestecă cu o spatulă de lemn, în timp ce zahărul se topește. Fierbe siropul pentru 12-15 minute, înlăturând spuma care se formează la suprafața acestuia.
Poți face testul picăturii de sirop pentru a te asigura că este gata de adăugat fructele în el.
Citește și rețeta de dulceață de smochine întregi pentru a descoperi cum se face testul picăturii de sirop.
După ce te-ai asigurat că siropul este fiert, scurge bine cuburile de gutui din apă și adaugă-le în sirop. Fierbe delicioasa dulceață de gutui pentru 20-30 de minute, la foc de intensitate mică. Nu uita să înlături spuma care se formează pe parcursul fierberii. Spre final de fierbere adaugă și sucul de la o jumătate de lămâie.
Pune dulceața fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți. Închide bine capacele și, dacă ai sterilizat borcanele la cuptor, pune borcanele cu dulceață în cuptorul cald. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți transfera în cămară.
Și dacă ți-am deschis pofta de a prepara dulceață. îți recomandăm să încerci și rețeta de pere fără zahăr. Va concura cu dulceața de gutui atât la gust cât și la culoare.
Galerie foto