Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare

Macarons, cu origini îndepărtate în Franța, datează de peste câteva secole și a călătorit prin istorie pentru a ajunge în forma sa actuală. Descoperă cum să faci macarons la tine acasă. Află cele 10 sfaturi extrem de folositoare.

macarons perfecte puse într-un bol alb
Pentru macarons se folosește doar făină de migdale / Shutterstock

Ceea ce face macarons atât de distinctiv este combinația perfectă între aluatul său crocant și umplutura sa moale și aromată. Aluatul, făcut din albușuri de ou și praf de migdale, este bătut cu zahăr și colorat cu pigmenți naturali pentru a crea acele culori vibrante și atrăgătoare.

Se spune că a fost creat pentru prima dată în mănăstirile din orașul italian Venetia, apoi a fost popularizat în Franța de către călugării francezi. A devenit rapid o alegere favorită a aristocrației franceze și a devenit un simbol al rafinamentului și luxului.

Umplutura, care poate fi de diverse arome, precum ciocolată, fructe, cremă de unt sau ganache, completează savoarea și textura macarons.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să faci macarons la tine acasă

Chiar dacă par atât de sofisticate și de delicate încât nu pot fi făcute de un cofetar profesionist, macarons pot fi preparate și acasă.

Respectând rețeta nu ai cum să dai greș. Iată câteva greșeli pe care să nu le faci dacă vrei să faci macarons perfecte.

Amestecarea incorectă a aluatului

Amestecarea aluatului de macarons poate părea simplă, dar există riscul fie să fii prea insistentă, fie să o faci pentru prea puțin timp.

După ce adaugi bezeaua la ingredientele uscate, ar trebui să folosești o tehnică numită „macronage” pentru a le încorpora și amesteca aluatul până devine neted și strălucitor.

Pentru a te asigura că aluatul a atins consistența potrivită asemănătoare lavei, folosește o spatulă pentru a-l ridica, apoi lasă-l să curgă în bol în timp ce desenezi cifra 8.

Va trebui să-l amesteci mai mult dacă nu poți face acest lucru. Dacă numărul se formează prea repede, s-ar putea să fi amestecat prea mult. Nu intra în panică dacă nu poți face acest lucru corect prima dată. Pe măsură ce exersezi vei reuși.

Prepară tipul corect de bezea

Dacă nu ai făcut niciodată bezea înainte de a pregăti macarons, este posibil să fi presupus că există un singur tip. Totuși, trebuie să știi că sunt de fapt trei tipuri diferite.

Bezeaua franțuzească presupune baterea albușurilor cu zahăr granulat. Pentru bezea elvețiană, albușurile și zahărul se bat la aburi. În cele din urmă, bezeaua italiană, cea mai stabilă dintre cele trei, se face cu cu sirop de zahăr fierbinte cu un raport 2:1 de zahăr și apă.

Majoritatea cofetarilor recomandă folosirea bezelei italiene pentru macarons pentru că este cea mai stabilă. În felul acesta ai mai mult timp să lucrezi cu aluatul.

Poți folosi și bezeaua franțuzească, dar va trebui să te asiguri că temperatura siropului de zahăr este cât mai aproape de 220°C. De asemenea, va trebui să îl adaugi încet peste albușurile bătute spumă.

Încearcă și rețeta de negresă cu bezea. Este o rețetă simplă și gustoasă.

Cerne făina și zahărul

Este important să cerni ingredientele uscate pentru a nu rămâne bucăți mari de migdale în aluat. De asemenea, vor fi mai aerate, iar macarons vor ieși ușoare și pufoase.

Pentru a cerne ingredientele, vei avea nevoie de o sită și un castron mare. Așează sita peste vas și toarnă făina de migdale, împingând orice bulgări prin plasă.

Repetă acest pas și cu zahărul, apoi amestecă ușor cele două ingrediente cu o lingură.

Trebuie să bați tava

Nu te instigăm la violență! Acest pas este unul simplu care te ajută să eliberezi bulele de aer din macarons pentru a crăpa în timpul coacerii.

După ce ai pus toate macarons în tavă, ridic-o puțin și lovește-o ușor de blat sau de masă. Trebuie să faci totul cu delicatețe pentru a nu le strica forma.

De asemenea, poți folosi un ac steril sau o scobitoare pentru a îndepărta manual orice bulă de aer. Acest pas ar trebui făcut înainte de a lăsa macarons să se odihnească.

Lasă prăjiturile macarons să se odihnească

După ce ai format macarons în tavă trebuie să le lași să se odihnească. Dacă nu ai răbdare și le pui direct la cuptor există riscul să crape cât se coc. În timpul cât stau afară se formează o piele, care se îngroașă pe măsură ce macarons se odihnesc.

Ar trebui să le lași între 40 și 60 de minute. După aceea, suprafața lor ar trebui să fie mai degrabă uscată decât lipicioasă și mată.

Nu înlocui făina de migdale

Făina de migdale este cel mai important ingredient pentru macarons, așa încât nu trebuie înlocuită cu nimic altceva. Doar așa vor avea consistența dorită, vor fi aerate și moi.

Nu va funcționa nici făina de grâu, dar nici altă făină obținută din alte tipuri de nuci. Singura făină potrivită pentru macarons este cea albă de migdale.

Respectă temperatura de coacere

Pentru orice tip de aluat este importantă temperatura de coacere, însă pentru macarons poate face diferența dintre perfecțiune și dezastru. Acestea au nevoie de 90-140°C pentru un timp de aproximativ 15-30 de minute.

Fiecare cuptor este diferit și va trebui să experimentezi pentru a găsi timpul și temperatura perfecte pentru al tău. Dacă ai un cuptor cu ventilație, va trebui să reduceți temperatura.

De asemenea, este esențial să fii cu ochii pe macarons, deoarece pot trece rapid de la peste punctul în care sunt perfect coapte.

Alege cu grijă tipul de colorant

Unul dintre motivele pentru care macarons sunt atât de populare este și faptul că sunt atât de frumos colorate. Totuși, nu folosi colorant alimentar lichid pentru că umiditatea va influența într-un mod negativ consistența aluatului. Acest lucru ar putea duce la deformarea macarons.

În schimb, folosește colorant alimentar pudră sau gel. Cu cel sub formă de gel poți face macarons de o singură culoare, dar poți face și combinații din care să rezulte nuanțe îndrăznețe.

Colorantul alimentar sub formă de pudră poate fi amestecat în aluatul de macaron.

Folosește albușuri proaspete

Poate ți se pare că vei termina mai repede treaba dacă folosești albușuri pasteurizate. Este o soluție ce funcționează în multe cazuri, dar nu și pentru macarons.

Un studiu apărut în Poultry Science, publicat de Science Direct, a dezvăluit că albușurile de ou pasteurizate ar putea conține ingrediente care pot afecta calitatea bezelei, cum ar fi emulgatori și stabilizatori.

Ouăle proaspete necesită și ele grijă. Trebuie scoase din frigider cu suficient de mult timp înainte, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.

În felul acesta bezeaua va fi mai stabilă. De asemenea, ouăle trebuie să fie foarte proaspete.

Separă ouăle cu grijă

Unul dintre pașii importanți în procesul de preparare a macarons îl reprezintă separarea albușurilor de gălbenușuri.

Ar trebui să acorzi atenție și timp acestei activități. Dacă albușurile nu sunt perfect curate bezeaua nu va fi foarte pufoasă. Grăsimea din gălbenușul de ou ar putea interfera cu proteinele din albușuri, afectându-le consistența după ce sunt bătute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide