Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Macarons, cu origini îndepărtate în Franța, datează de peste câteva secole și a călătorit prin istorie pentru a ajunge în forma sa actuală. Descoperă cum să faci macarons la tine acasă. Află cele 10 sfaturi extrem de folositoare.
Ceea ce face macarons atât de distinctiv este combinația perfectă între aluatul său crocant și umplutura sa moale și aromată. Aluatul, făcut din albușuri de ou și praf de migdale, este bătut cu zahăr și colorat cu pigmenți naturali pentru a crea acele culori vibrante și atrăgătoare.
Se spune că a fost creat pentru prima dată în mănăstirile din orașul italian Venetia, apoi a fost popularizat în Franța de către călugării francezi. A devenit rapid o alegere favorită a aristocrației franceze și a devenit un simbol al rafinamentului și luxului.
Umplutura, care poate fi de diverse arome, precum ciocolată, fructe, cremă de unt sau ganache, completează savoarea și textura macarons.
Cum să faci macarons la tine acasă
Chiar dacă par atât de sofisticate și de delicate încât nu pot fi făcute de un cofetar profesionist, macarons pot fi preparate și acasă.
Respectând rețeta nu ai cum să dai greș. Iată câteva greșeli pe care să nu le faci dacă vrei să faci macarons perfecte.
Amestecarea incorectă a aluatului
Amestecarea aluatului de macarons poate părea simplă, dar există riscul fie să fii prea insistentă, fie să o faci pentru prea puțin timp.
După ce adaugi bezeaua la ingredientele uscate, ar trebui să folosești o tehnică numită „macronage” pentru a le încorpora și amesteca aluatul până devine neted și strălucitor.
Pentru a te asigura că aluatul a atins consistența potrivită asemănătoare lavei, folosește o spatulă pentru a-l ridica, apoi lasă-l să curgă în bol în timp ce desenezi cifra 8.
Va trebui să-l amesteci mai mult dacă nu poți face acest lucru. Dacă numărul se formează prea repede, s-ar putea să fi amestecat prea mult. Nu intra în panică dacă nu poți face acest lucru corect prima dată. Pe măsură ce exersezi vei reuși.
Prepară tipul corect de bezea
Dacă nu ai făcut niciodată bezea înainte de a pregăti macarons, este posibil să fi presupus că există un singur tip. Totuși, trebuie să știi că sunt de fapt trei tipuri diferite.
Bezeaua franțuzească presupune baterea albușurilor cu zahăr granulat. Pentru bezea elvețiană, albușurile și zahărul se bat la aburi. În cele din urmă, bezeaua italiană, cea mai stabilă dintre cele trei, se face cu cu sirop de zahăr fierbinte cu un raport 2:1 de zahăr și apă.
Majoritatea cofetarilor recomandă folosirea bezelei italiene pentru macarons pentru că este cea mai stabilă. În felul acesta ai mai mult timp să lucrezi cu aluatul.
Poți folosi și bezeaua franțuzească, dar va trebui să te asiguri că temperatura siropului de zahăr este cât mai aproape de 220°C. De asemenea, va trebui să îl adaugi încet peste albușurile bătute spumă.
Încearcă și rețeta de negresă cu bezea. Este o rețetă simplă și gustoasă.
Cerne făina și zahărul
Este important să cerni ingredientele uscate pentru a nu rămâne bucăți mari de migdale în aluat. De asemenea, vor fi mai aerate, iar macarons vor ieși ușoare și pufoase.
Pentru a cerne ingredientele, vei avea nevoie de o sită și un castron mare. Așează sita peste vas și toarnă făina de migdale, împingând orice bulgări prin plasă.
Repetă acest pas și cu zahărul, apoi amestecă ușor cele două ingrediente cu o lingură.
Trebuie să bați tava
Nu te instigăm la violență! Acest pas este unul simplu care te ajută să eliberezi bulele de aer din macarons pentru a crăpa în timpul coacerii.
După ce ai pus toate macarons în tavă, ridic-o puțin și lovește-o ușor de blat sau de masă. Trebuie să faci totul cu delicatețe pentru a nu le strica forma.
De asemenea, poți folosi un ac steril sau o scobitoare pentru a îndepărta manual orice bulă de aer. Acest pas ar trebui făcut înainte de a lăsa macarons să se odihnească.
Lasă prăjiturile macarons să se odihnească
După ce ai format macarons în tavă trebuie să le lași să se odihnească. Dacă nu ai răbdare și le pui direct la cuptor există riscul să crape cât se coc. În timpul cât stau afară se formează o piele, care se îngroașă pe măsură ce macarons se odihnesc.
Ar trebui să le lași între 40 și 60 de minute. După aceea, suprafața lor ar trebui să fie mai degrabă uscată decât lipicioasă și mată.
Nu înlocui făina de migdale
Făina de migdale este cel mai important ingredient pentru macarons, așa încât nu trebuie înlocuită cu nimic altceva. Doar așa vor avea consistența dorită, vor fi aerate și moi.
Nu va funcționa nici făina de grâu, dar nici altă făină obținută din alte tipuri de nuci. Singura făină potrivită pentru macarons este cea albă de migdale.
Respectă temperatura de coacere
Pentru orice tip de aluat este importantă temperatura de coacere, însă pentru macarons poate face diferența dintre perfecțiune și dezastru. Acestea au nevoie de 90-140°C pentru un timp de aproximativ 15-30 de minute.
Fiecare cuptor este diferit și va trebui să experimentezi pentru a găsi timpul și temperatura perfecte pentru al tău. Dacă ai un cuptor cu ventilație, va trebui să reduceți temperatura.
De asemenea, este esențial să fii cu ochii pe macarons, deoarece pot trece rapid de la peste punctul în care sunt perfect coapte.
Alege cu grijă tipul de colorant
Unul dintre motivele pentru care macarons sunt atât de populare este și faptul că sunt atât de frumos colorate. Totuși, nu folosi colorant alimentar lichid pentru că umiditatea va influența într-un mod negativ consistența aluatului. Acest lucru ar putea duce la deformarea macarons.
În schimb, folosește colorant alimentar pudră sau gel. Cu cel sub formă de gel poți face macarons de o singură culoare, dar poți face și combinații din care să rezulte nuanțe îndrăznețe.
Colorantul alimentar sub formă de pudră poate fi amestecat în aluatul de macaron.
Folosește albușuri proaspete
Poate ți se pare că vei termina mai repede treaba dacă folosești albușuri pasteurizate. Este o soluție ce funcționează în multe cazuri, dar nu și pentru macarons.
Un studiu apărut în Poultry Science, publicat de Science Direct, a dezvăluit că albușurile de ou pasteurizate ar putea conține ingrediente care pot afecta calitatea bezelei, cum ar fi emulgatori și stabilizatori.
Ouăle proaspete necesită și ele grijă. Trebuie scoase din frigider cu suficient de mult timp înainte, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
În felul acesta bezeaua va fi mai stabilă. De asemenea, ouăle trebuie să fie foarte proaspete.
Separă ouăle cu grijă
Unul dintre pașii importanți în procesul de preparare a macarons îl reprezintă separarea albușurilor de gălbenușuri.
Ar trebui să acorzi atenție și timp acestei activități. Dacă albușurile nu sunt perfect curate bezeaua nu va fi foarte pufoasă. Grăsimea din gălbenușul de ou ar putea interfera cu proteinele din albușuri, afectându-le consistența după ce sunt bătute.