Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău

Clafoutis este un fel de mâncare originar din zona Limousin din Franța. Datează de la mijlocul anilor 1800 sau poate chiar de dinainte și este o tartă franțuzească tradițională, fără crustă, sau un tip de clătită groasă care constă de obicei din straturi de aluat și fructe. 

Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis se prepară cu fructe proaspete/ Shutterstock

Traducerea cuvântului ”calfoutis” ar fi ”a umple”. Tarta este acoperită în mod tradițional cu cireșe negre fără sâmburi, deși vei găsi și rețete care spun că fructele trebuie lăsate întregi. Se servește de obicei cald, pudrat cu mult zahăr pudră și, uneori, cu o lingură de smântână alături.

Dacă nu sunt disponibile cireșe, desertul poate fi făcut cu orice fructe de sezon și există chiar și versiune sărată de clafoutis cu roșii cherry, mozzarella, prosciutto, cartofi și șuncă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clafoutis cu cireșe

Clafoutis cu cireșe este rețeta clasică franțuzească, de la care au pornit diverse variante ale acestui desert. Poți înlocui cireșele cu orice alte fructe vrei.

Clafoutis cu cireșe pe o masă albă
Clafoutis cu cireșe se servește caldă, cu zahăr pudră deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • ulei sau unt moale, pentru uns
  • 400 g cireșe negre
  • Pentru aluat
  • 50 g migdale măcinate
  • 2 linguri de făină albă
  • 100 g zahăr tos
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 250 ml smântână lichidă

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 190°C. Se unge cu ulei sau unt un vas cu diametru de 23 cm și se împrăștie cireșele spălate, fără sâmburi.

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender până când se omogenizează, se toarnă peste fructe. Se coace timp de 20-25 de minute. Se servește cald.

Clafoutis cu prune și alune

Clafoutis cu prune și alune este o modalitate rapidă și ușoară de a servi un desert delicios, cu o textură ușor crocantă dată de alune. Încearcă și rețeta de marmeladă cu prune.

Clafoutis cu prune într-o formă de tartă pe o masă de lemn
Clafoutis cu prune și alune este desertul cremos al toamnei / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g prune
  • 60 g unt, înmuiat
  • 110 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • 60 g alune măcinate
  • 300 ml smântână lichidă
  • 70 g alune prăjite fără coajă, tăiate la jumătate
  • 1 1/2 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie prunele în jumătate și li se scot sâmburii. Se pun prunele, cu partea tăiată în sus, într-un vas uns cu unt sau ulei.

Se bat untul și zahărul într-un castron mare cu un mixer electric până compoziția devine ușoară și pufoasă.

Se încorporează ouăle, pe rând, apoi se pun alunele măcinate și smântâna. Se bat până aluatul devine omogen. Se toarnă peste prune. Se coace 40 de minute sau până când devine auriu și un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește, acoperit cu alune și pudrat cu zahăr pudră.

Clafoutis cu mere caramelizate

Clafoutis cu mere caramelizate poate fi făcut în orice anotimp pentru a te bucura de un desert franțuzesc clasic, cu o textură reconfortantă. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Clafoutis cu mere caramelizate alături de mai multe felii de mere
Poți folosi orice fel de mere pentru acest clafoutis / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mere medii
  • 50 g unt nesărat
  • 110 g zahăr brun
  • 75 g zahăr tos
  • 50 g făină
  • 50 g făină cu agent de creștere
  • 4 ouă
  • 80 g unt nesărat, topit
  • 160 ml lapte
  • 160 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas rezistent la cuptor.

Se curăță merele de miez și se taie în felii subțiri. Se topește untul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se pun merele, amestecând, câteva minute sau până se rumenesc ușor. Se adaugă zahărul brun și se mai lasă 5 minute sau până când amestecul se îngroașă. Se transferă pe o farfurie și se lasă 5 minute să se răcească.

Se combină zahărul tos și făina cernută într-un castron mediu. Se bat ușor ouăle, untul, laptele, smântâna. Apoi se încorporează treptat amestecul de ouă în făină aluatul se omogenizează. Se toarnă amestecul peste mere. Se coace 40 de minute. Se servește fierbinte, pudrat cu zahăr pudră și cu cremă de vanilie.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan

Clafoutis cu ciuperci și parmezan este un preparat simplu, dar impresionant, prin aromele sale. Se poate savura la cină, iar resturile pot fi micul-dejun din dimineața următoare.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan alături de o farfurie albă
Clafoutis cu ciuperci și parmezan se servește cu salată verde sau rucola / Shutterstock
  • 150 g ciuperci uscate
  • 150 g smântână
  • 2 ouă mari bătute ușor
  • 2 gălbenușuri mari bătute ușor
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano proaspăt rasă
  • frunze de cimbru proaspăt

Mod de preparare

Ciupercile se hidratează timp de 20 de minute în apă fierbinte. Apoi se scot și se taie în bucăți mici. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mare se amestecă smântâna, ouăle, gălbenușurile, jumătate de brânză și jumătate de cimbru. Se adaugă ciupercile și se amestecă. Se pune într-o formă rotundă unsă cu ulei sau unt. Se presară deasupra puțin parmezan și cimbru. Se coace 30-35 de minute. Se servește fierbinte.

Clafoutis cu roșii cherry

Clafoutis cu roșii cherry este o versiune savuroasă a desertului clasic francez, cu roșii suculente și un topping cremos de brânză. Este perfect pentru brunch, prânz sau o cină. Încearcă și rețeta de focaccia cu roșii cherry.

Clafoutis cu roșii cherry servit într-un vas alb
Clafoutis cu roșii cherry poate fi un fel de mâncare principal / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
  • 250 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • pătrunjel proaspăt, tocat
  • 150 g brânză cheddar, rasă
  • 100 g făină albă
  • 4 ouă
  • 250 ml lapte
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Se împrăștie ceapa verde, roșiile cherry și pătrunjelul tocat peste fundul unui vas de copt, împreună cu aproximativ o treime din brânză.

Se pun făina și ouăle într-un bol și se bat până se combină bine și compoziția este omogenă. Se aadaugă laptele și un praf bun de sare și piper și se amestecă din nou pentru a se combina. Se toarnă aluatul peste roșii și se acoperă cu brânză rămasă.

Se dă la cuptor și se coace aproximativ 45 de minute sau până când amestecul este destul de ferm, iar brânza este aurie și crocantă. Se lasă să stea 5 minute și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt pusă pe o farfurie albă
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
zabaione servit într-un pahar transparent
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon și porționată pe un platou cu legume
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: Trei generații pe canapea
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia pauze de la internet pentru a trăi mai mult momentele din prezent: Un scriitor trebuie să aibă povești
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
închide