Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău

Clafoutis este un fel de mâncare originar din zona Limousin din Franța. Datează de la mijlocul anilor 1800 sau poate chiar de dinainte și este o tartă franțuzească tradițională, fără crustă, sau un tip de clătită groasă care constă de obicei din straturi de aluat și fructe. 

Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis se prepară cu fructe proaspete/ Shutterstock

Traducerea cuvântului ”calfoutis” ar fi ”a umple”. Tarta este acoperită în mod tradițional cu cireșe negre fără sâmburi, deși vei găsi și rețete care spun că fructele trebuie lăsate întregi. Se servește de obicei cald, pudrat cu mult zahăr pudră și, uneori, cu o lingură de smântână alături.

Dacă nu sunt disponibile cireșe, desertul poate fi făcut cu orice fructe de sezon și există chiar și versiune sărată de clafoutis cu roșii cherry, mozzarella, prosciutto, cartofi și șuncă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clafoutis cu cireșe

Clafoutis cu cireșe este rețeta clasică franțuzească, de la care au pornit diverse variante ale acestui desert. Poți înlocui cireșele cu orice alte fructe vrei.

Clafoutis cu cireșe pe o masă albă
Clafoutis cu cireșe se servește caldă, cu zahăr pudră deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • ulei sau unt moale, pentru uns
  • 400 g cireșe negre
  • Pentru aluat
  • 50 g migdale măcinate
  • 2 linguri de făină albă
  • 100 g zahăr tos
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 250 ml smântână lichidă

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 190°C. Se unge cu ulei sau unt un vas cu diametru de 23 cm și se împrăștie cireșele spălate, fără sâmburi.

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender până când se omogenizează, se toarnă peste fructe. Se coace timp de 20-25 de minute. Se servește cald.

Clafoutis cu prune și alune

Clafoutis cu prune și alune este o modalitate rapidă și ușoară de a servi un desert delicios, cu o textură ușor crocantă dată de alune. Încearcă și rețeta de marmeladă cu prune.

Clafoutis cu prune într-o formă de tartă pe o masă de lemn
Clafoutis cu prune și alune este desertul cremos al toamnei / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g prune
  • 60 g unt, înmuiat
  • 110 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • 60 g alune măcinate
  • 300 ml smântână lichidă
  • 70 g alune prăjite fără coajă, tăiate la jumătate
  • 1 1/2 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie prunele în jumătate și li se scot sâmburii. Se pun prunele, cu partea tăiată în sus, într-un vas uns cu unt sau ulei.

Se bat untul și zahărul într-un castron mare cu un mixer electric până compoziția devine ușoară și pufoasă.

Se încorporează ouăle, pe rând, apoi se pun alunele măcinate și smântâna. Se bat până aluatul devine omogen. Se toarnă peste prune. Se coace 40 de minute sau până când devine auriu și un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește, acoperit cu alune și pudrat cu zahăr pudră.

Clafoutis cu mere caramelizate

Clafoutis cu mere caramelizate poate fi făcut în orice anotimp pentru a te bucura de un desert franțuzesc clasic, cu o textură reconfortantă. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Clafoutis cu mere caramelizate alături de mai multe felii de mere
Poți folosi orice fel de mere pentru acest clafoutis / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mere medii
  • 50 g unt nesărat
  • 110 g zahăr brun
  • 75 g zahăr tos
  • 50 g făină
  • 50 g făină cu agent de creștere
  • 4 ouă
  • 80 g unt nesărat, topit
  • 160 ml lapte
  • 160 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas rezistent la cuptor.

Se curăță merele de miez și se taie în felii subțiri. Se topește untul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se pun merele, amestecând, câteva minute sau până se rumenesc ușor. Se adaugă zahărul brun și se mai lasă 5 minute sau până când amestecul se îngroașă. Se transferă pe o farfurie și se lasă 5 minute să se răcească.

Se combină zahărul tos și făina cernută într-un castron mediu. Se bat ușor ouăle, untul, laptele, smântâna. Apoi se încorporează treptat amestecul de ouă în făină aluatul se omogenizează. Se toarnă amestecul peste mere. Se coace 40 de minute. Se servește fierbinte, pudrat cu zahăr pudră și cu cremă de vanilie.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan

Clafoutis cu ciuperci și parmezan este un preparat simplu, dar impresionant, prin aromele sale. Se poate savura la cină, iar resturile pot fi micul-dejun din dimineața următoare.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan alături de o farfurie albă
Clafoutis cu ciuperci și parmezan se servește cu salată verde sau rucola / Shutterstock
  • 150 g ciuperci uscate
  • 150 g smântână
  • 2 ouă mari bătute ușor
  • 2 gălbenușuri mari bătute ușor
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano proaspăt rasă
  • frunze de cimbru proaspăt

Mod de preparare

Ciupercile se hidratează timp de 20 de minute în apă fierbinte. Apoi se scot și se taie în bucăți mici. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mare se amestecă smântâna, ouăle, gălbenușurile, jumătate de brânză și jumătate de cimbru. Se adaugă ciupercile și se amestecă. Se pune într-o formă rotundă unsă cu ulei sau unt. Se presară deasupra puțin parmezan și cimbru. Se coace 30-35 de minute. Se servește fierbinte.

Clafoutis cu roșii cherry

Clafoutis cu roșii cherry este o versiune savuroasă a desertului clasic francez, cu roșii suculente și un topping cremos de brânză. Este perfect pentru brunch, prânz sau o cină. Încearcă și rețeta de focaccia cu roșii cherry.

Clafoutis cu roșii cherry servit într-un vas alb
Clafoutis cu roșii cherry poate fi un fel de mâncare principal / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
  • 250 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • pătrunjel proaspăt, tocat
  • 150 g brânză cheddar, rasă
  • 100 g făină albă
  • 4 ouă
  • 250 ml lapte
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Se împrăștie ceapa verde, roșiile cherry și pătrunjelul tocat peste fundul unui vas de copt, împreună cu aproximativ o treime din brânză.

Se pun făina și ouăle într-un bol și se bat până se combină bine și compoziția este omogenă. Se aadaugă laptele și un praf bun de sare și piper și se amestecă din nou pentru a se combina. Se toarnă aluatul peste roșii și se acoperă cu brânză rămasă.

Se dă la cuptor și se coace aproximativ 45 de minute sau până când amestecul este destul de ferm, iar brânza este aurie și crocantă. Se lasă să stea 5 minute și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele cu cireșe, una secționată pe un platou de lemn
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de pandișpan cu căpșuni decorate cu zahăr
Galerie foto
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Prăjitură cu cireșe și cocos porționată în tava de copt
Galerie foto
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Porție de Ciambella cu cireșe și cocos pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
apa infuzată cu castraveți servită într-o carafă
08:06
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Porții de pandișpan cu căpșuni decorate cu zahăr
06:57
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Înghețată de căpșuni cu cireșe în bol, decorată cu mentă, cireșe și căpșuni, alături de un bol cu cireșe
18 iunie, 08:16
Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
18 iunie, 07:46
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
17 iunie, 08:57
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz, unul rupt
17 iunie, 06:51
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
16 iunie, 12:26
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Gem de căpșuni fără conservanți în borcan și în lingură, alături de un bol cu căpșuni proaspete
16 iunie, 12:21
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
1
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere este cea mai ușoară variantă de umplere a prăjiturilor. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente și poate fi...
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
2
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Dacă vrei un desert rapid și ușor de făcut, atunci poți alege să faci o înghețată de banane cu ciocolată. Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru...
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
3
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi...
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
4
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Pentru gustări simple, rapide și delicioase sau pentru un platou festiv, îți oferim o rețetă de coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Sunt și gustoase, dar și aspectuoase. Combinația de brânză...
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
5
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Parteneri
Zodii destinate succesului. Nativii care reușesc să se afirme în orice circumstanțe
Zodii destinate succesului. Nativii care reușesc să se afirme în orice circumstanțe
Zodii destinate succesului. Nativii care reușesc să se afirme în orice circumstanțe
Mesajul unui moldovean care se mută acasă după 5 ani trăiți în Germania. Videoclipul a stârnit mii de reacții: Mulțumesc pentru depresie
Mesajul unui moldovean care se mută acasă după 5 ani trăiți în Germania. Videoclipul a stârnit mii de reacții: "Mulțumesc pentru depresie"
Mesajul unui moldovean care se mută acasă după 5 ani trăiți în Germania. Videoclipul a stârnit mii de reacții: "Mulțumesc pentru depresie"
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Iubita lui Radu Drăgușin, imagini emoționante de la meciul de debut al României la Euro 2024. Sportivul i-a dedicat victoria
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Există șanse de 99.9% ca AI să distrugă omenirea, susține un cercetător de top. Elon Musk nu e de acord
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
Înghețată sandwich cu vanilie și piersici
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de originile sale modeste
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de „originile sale modeste”
Pharrell Williams a fost surprins înainte de ultimul său show pentru Louis Vuitton la Milano, după ce fost acuzat că a uitat de „originile sale modeste”
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
fresh
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii

Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
închide