Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău

Clafoutis este un fel de mâncare originar din zona Limousin din Franța. Datează de la mijlocul anilor 1800 sau poate chiar de dinainte și este o tartă franțuzească tradițională, fără crustă, sau un tip de clătită groasă care constă de obicei din straturi de aluat și fructe. 

Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis se prepară cu fructe proaspete/ Shutterstock

Traducerea cuvântului ”calfoutis” ar fi ”a umple”. Tarta este acoperită în mod tradițional cu cireșe negre fără sâmburi, deși vei găsi și rețete care spun că fructele trebuie lăsate întregi. Se servește de obicei cald, pudrat cu mult zahăr pudră și, uneori, cu o lingură de smântână alături.

Dacă nu sunt disponibile cireșe, desertul poate fi făcut cu orice fructe de sezon și există chiar și versiune sărată de clafoutis cu roșii cherry, mozzarella, prosciutto, cartofi și șuncă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clafoutis cu cireșe

Clafoutis cu cireșe este rețeta clasică franțuzească, de la care au pornit diverse variante ale acestui desert. Poți înlocui cireșele cu orice alte fructe vrei.

Clafoutis cu cireșe pe o masă albă
Clafoutis cu cireșe se servește caldă, cu zahăr pudră deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • ulei sau unt moale, pentru uns
  • 400 g cireșe negre
  • Pentru aluat
  • 50 g migdale măcinate
  • 2 linguri de făină albă
  • 100 g zahăr tos
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 250 ml smântână lichidă

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 190°C. Se unge cu ulei sau unt un vas cu diametru de 23 cm și se împrăștie cireșele spălate, fără sâmburi.

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender până când se omogenizează, se toarnă peste fructe. Se coace timp de 20-25 de minute. Se servește cald.

Clafoutis cu prune și alune

Clafoutis cu prune și alune este o modalitate rapidă și ușoară de a servi un desert delicios, cu o textură ușor crocantă dată de alune. Încearcă și rețeta de marmeladă cu prune.

Clafoutis cu prune într-o formă de tartă pe o masă de lemn
Clafoutis cu prune și alune este desertul cremos al toamnei / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g prune
  • 60 g unt, înmuiat
  • 110 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • 60 g alune măcinate
  • 300 ml smântână lichidă
  • 70 g alune prăjite fără coajă, tăiate la jumătate
  • 1 1/2 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie prunele în jumătate și li se scot sâmburii. Se pun prunele, cu partea tăiată în sus, într-un vas uns cu unt sau ulei.

Se bat untul și zahărul într-un castron mare cu un mixer electric până compoziția devine ușoară și pufoasă.

Se încorporează ouăle, pe rând, apoi se pun alunele măcinate și smântâna. Se bat până aluatul devine omogen. Se toarnă peste prune. Se coace 40 de minute sau până când devine auriu și un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește, acoperit cu alune și pudrat cu zahăr pudră.

Clafoutis cu mere caramelizate

Clafoutis cu mere caramelizate poate fi făcut în orice anotimp pentru a te bucura de un desert franțuzesc clasic, cu o textură reconfortantă. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Clafoutis cu mere caramelizate alături de mai multe felii de mere
Poți folosi orice fel de mere pentru acest clafoutis / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mere medii
  • 50 g unt nesărat
  • 110 g zahăr brun
  • 75 g zahăr tos
  • 50 g făină
  • 50 g făină cu agent de creștere
  • 4 ouă
  • 80 g unt nesărat, topit
  • 160 ml lapte
  • 160 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas rezistent la cuptor.

Se curăță merele de miez și se taie în felii subțiri. Se topește untul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se pun merele, amestecând, câteva minute sau până se rumenesc ușor. Se adaugă zahărul brun și se mai lasă 5 minute sau până când amestecul se îngroașă. Se transferă pe o farfurie și se lasă 5 minute să se răcească.

Se combină zahărul tos și făina cernută într-un castron mediu. Se bat ușor ouăle, untul, laptele, smântâna. Apoi se încorporează treptat amestecul de ouă în făină aluatul se omogenizează. Se toarnă amestecul peste mere. Se coace 40 de minute. Se servește fierbinte, pudrat cu zahăr pudră și cu cremă de vanilie.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan

Clafoutis cu ciuperci și parmezan este un preparat simplu, dar impresionant, prin aromele sale. Se poate savura la cină, iar resturile pot fi micul-dejun din dimineața următoare.

Clafoutis cu ciuperci și parmezan alături de o farfurie albă
Clafoutis cu ciuperci și parmezan se servește cu salată verde sau rucola / Shutterstock
  • 150 g ciuperci uscate
  • 150 g smântână
  • 2 ouă mari bătute ușor
  • 2 gălbenușuri mari bătute ușor
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano proaspăt rasă
  • frunze de cimbru proaspăt

Mod de preparare

Ciupercile se hidratează timp de 20 de minute în apă fierbinte. Apoi se scot și se taie în bucăți mici. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mare se amestecă smântâna, ouăle, gălbenușurile, jumătate de brânză și jumătate de cimbru. Se adaugă ciupercile și se amestecă. Se pune într-o formă rotundă unsă cu ulei sau unt. Se presară deasupra puțin parmezan și cimbru. Se coace 30-35 de minute. Se servește fierbinte.

Clafoutis cu roșii cherry

Clafoutis cu roșii cherry este o versiune savuroasă a desertului clasic francez, cu roșii suculente și un topping cremos de brânză. Este perfect pentru brunch, prânz sau o cină. Încearcă și rețeta de focaccia cu roșii cherry.

Clafoutis cu roșii cherry servit într-un vas alb
Clafoutis cu roșii cherry poate fi un fel de mâncare principal / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
  • 250 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • pătrunjel proaspăt, tocat
  • 150 g brânză cheddar, rasă
  • 100 g făină albă
  • 4 ouă
  • 250 ml lapte
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Se împrăștie ceapa verde, roșiile cherry și pătrunjelul tocat peste fundul unui vas de copt, împreună cu aproximativ o treime din brânză.

Se pun făina și ouăle într-un bol și se bat până se combină bine și compoziția este omogenă. Se aadaugă laptele și un praf bun de sare și piper și se amestecă din nou pentru a se combina. Se toarnă aluatul peste roșii și se acoperă cu brânză rămasă.

Se dă la cuptor și se coace aproximativ 45 de minute sau până când amestecul este destul de ferm, iar brânza este aurie și crocantă. Se lasă să stea 5 minute și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe
Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide