Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Lasagna cu legume este un preparat hrănitor și versatil, care poate fi servit atât ca fel principal, cât și ca o opțiune pentru mese de familie sau la ocazii speciale. Lasagna se servește caldă, proaspăt scoasă din cuptor, pentru a savura straturile de legume, sos de roșii și brânzeturi topite.

lasagna cu legume pusă pe o farfurie
Lasagna cu legume se servește ca fel principal dar și ca aperitiv / Shutterstock

Dacă vrei să servești lasagna vegetariană la o masă mai specială o poți tăia în porții pătrate și servi alături de o salată verde proaspătă, cu un dressing simplu de lămâie și ulei de măsline, pentru a echilibra gustul bogat al lasagnei.

Lasagna vegetariană se condimentează în funcție de preferințele tale, dar de obicei se folosesc ierburi aromatice precum busuioc, oregano și cimbru, care se potrivesc perfect cu sosul de roșii. Poti adăuga și un strop de piper negru proaspăt măcinat pentru a intensifica aromele.

Usturoiul este esențial pentru un gust mai profund, iar parmezanul sau mozzarella oferă un strat de savoare brânzos. Dacă vrei un gust mai picant, poți adăuga fulgi de ardei iute sau chiar un vârf de curry pentru o notă exotică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă dorești, poți adăuga și pâine cu usturoi sau focaccia.

Citește și

Rețetă delicioasă de lasagna cu legume

Iată o rețetă delicioasă de lasagna cu legume, perfectă pentru cei care iubesc mâncarea sănătoasă, dar plină de gust.

Ingrediente

  • 12 foi de lasagna (poți folosi și foi integrale sau fără ou),
  • 2 vinete medii, tăiate cuburi
  • 2 dovlecei, tăiați felii subțiri
  • 1 ardei roșu, tăiat fâșii
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 3-4 căței de usturoi, tocați fin
  • 200 g spanac proaspăt sau congelat
  • 400 g roșii tocate (din conservă sau proaspete)
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 200 g brânză ricotta sau brânză de vaci (opțional)
  • 200 g mozzarella rasă
  • 50 g parmigiano reggiano ras
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță busuioc uscat sau câteva frunze proaspete
  • sare după gust
  • piper după gust

Mod de preparare

Se încing 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare și se călesc ceapa și usturoiul până devin moi și translucide. Apoi se adaugă vinetele, dovleceii și ardeiul roșu și se lasă la foc mediu, timp de 10-12 minute, până se înmoaie și încep să se rumenească ușor. Apoi se pune spanacul și se gătește până se înmoaie complet. Se condimentează legumele cu sare, piper, oregano și busuioc.

Sosul de roșii: Într-o altă tigaie, adaugă roșiile tocate și pasta de roșii. Fierbe sosul la foc mic timp de 10-15 minute, până când se îngroașă puțin. Condimentează-l cu sare, piper și un strop de zahăr, dacă este necesar pentru a echilibra aciditatea roșiilor.

Dacă foile de lasagna necesită fierbere, se urmează instrucțiunile de pe ambalaj. Apoi se scurg și se folosesc.

Într-o tavă de copt, se pune un strat subțire de sos de roșii, apoi se așează un strat de foi de lasagna, urmat de un strat de legume călite. Dacă se folosește ricotta sau brânză de vaci, se adaugă câteva linguri din aceasta peste legume. Se continuă alternarea de straturile: foi de lasagna, legume, sos de roșii, brânză ricotta. Se termină cu un strat de foi de lasagna și se acoperă cu sosul de roșii rămas. Se presară mozzarella și parmigiano reggiano deasupra.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace lasagna timp de 30-35 de minute, până când brânza de deasupra este aurie și ușor crocantă, iar lasagna este bine gătită. Dacă începe să se rumenească prea repede, se acoperă tava cu folie de aluminiu pentru ultimele 10 minute de coacere.

După ce este gata, lasagna se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească 10-15 minute înainte de a o tăia, pentru a se stabiliza straturile. Se servește apoi imediat, alături de o salată verde sau de pâine crocantă.

Trucuri pentru a obține cea mai bună lasagna vegetariană

Lasagna vegetariană poate fi la fel de savuroasă precum cea clasică. Legumele au suficientă aromă, dar și texturi diferite care se completează între ele, astfel încât la final să rezulte un preparat delicios. Este important să sotezi bine legumele pentru a intensifica aromele și a preveni eliberarea excesului de apă în timpul coacerii, evitând astfel o lasagna prea apoasă.

Cel mai bine este să alegi legume de sezon, cu texturi și culori diferite, pentru a adăuga varietate și echilibru. De exemplu, poți combina legume moi, precum dovlecelul sau vinetele, cu legume crocante, precum morcovii sau țelina.

Și sosul de roșii este foarte important. Dacă îl faci în casă ai grijă să fie bine gătit, dar și condimentat cu ierburi aromatice proaspete pentru a-i da o aromă deosebită.

În loc de sosul bechamel tradițional, poți folosi un amestec de iaurt grecesc sau brânză ricotta pentru a adăuga o textură cremoasă. Lasagna va fi mai ușoară, dar la fel de gustoasă. Dacă vrei să fie vegetariană, poți folosi sortimente de brânzeturi vegane.

Alege foi de lasagna de calitate, fie proaspete, fie uscate, și respectă indicațiile de fierbere sau de pregătire a acestora. Dacă folosești foi care nu necesită fierbere, asigură-te că sosul are suficientă umiditate pentru a găti perfect foile.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide