Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Dacă îți place pâinea focaccia din bucătăria italiană și cauți combinații de ingrediente pentru ea, îți recomandăm să încerci și rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline verzi.
Galerie foto
Focaccia este o pâine plată tradițională italiană, originară din regiunea Liguria, pe coasta de nord-vest a Italiei. Numele „focaccia" provine din latinescul „focus", care înseamnă „vatră" sau „foc", sugerând faptul că această pâine era coaptă în vetre deschise. Este considerată predecesoarea pizzei moderne și a fost inițial preparată de romani. este cunoscută pentru textura sa pufoasă la interior și crusta crocantă la exterior. Este aromatizată cu ulei de măsline, sare și, adesea, ierburi proaspete. Poate fi simplă sau îmbogățită cu diverse topping-uri, cum ar fi roșii, măsline, ceapă, rozmarin sau usturoi.
Pâinea focaccia este mai specială decât pâinea clasică și prin formă, dar și prin textură. Aluatul se prepară cu mult ulei de măsline, iar textura este ușor fluidă. Deasupra aluatului se pune un topping din diferite ingrediente. Forma pâinii va fi plată și dreptunghiulară sau rotundă. Se coace în tavă mare, întinsă, nu în tavă înaltă, specială pentru pâine. Grosimea aluatului întins în tavă nu va fi mai mare de 2-3 cm, după coacere. Uleiul de măsline se folosește atât în interiorul aluatului, cât și deasupra aluatului.
Descoperă și rețeta de focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de focaccia cu roșii cherry și măsline verzi.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului de focaccia. Iar în intervalul de timp cât acesta va sta la dospit, vei pregăti ingredientele pentru topping.
Cum prepari aluatul pentru focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Amestecă drojdia cu zahărul într-un bol, până când se lichefiază. Diluează compoziția cu 2-3 linguri de apă caldă, apoi adaugă o lingură de făină, și omogenizează bine maiaua de drojdie.
Trece făina prin sită într-un bol mai mare. Creează la mijlocul ei o adâncitură și adaugă acolo maiaua de drojdie. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă maiaua 10 minute să se activeze.
Apoi toarnă treptat apa caldă, alternând cu uleiul de măsline, în timp ce amesteci bine pentru omogenizare. Presară și sarea pe deasupra și omogenizează bine aluatul pentru focaccia. Întinde-l într-o tavă de copt și acoperă-l cu un ștergar de bucătărie. Lasă-l la dospit 40 de minute.
În acest interval de timp poți pregăti ingredientele pentru topping. Curăță usturoiul și pisează-l în mojar, presărat cu sare. Apoi amestecă-l cu uleiul de măsline și oregano. Spală roșiile, șterge-le bine și secționează-le în jumătăți. Scurge măslinele din saramură, clătește-le și taie-le în rondele mai grosiere.
Înainte de a adăuga toppingul peste aluatul de pâine pornește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Cum formezi și coci focaccia
După ce aluatul s-a dospit suficient și și-a dublat volumul, adaugă deasupra lui uleiul de măsline aromatizat și întinde-l uniform pe toată suprafața. Presară peste el măslinele feliate și jumătățile de roșii. Stropește roșiile cu ulei de măsline, pentru a nu se arde în timpul coacerii.
Introdu tava cu aluatul pentru focaccia cu roșii cherry și măsline verzi în cuptor. Coace pâinea la 220 de grade Celsius, pentru 15 minute sau până când este frumos rumenit la suprafață. Las-o să se răcească, apoi o poți porționa și savura cu poftă.
Ir dacă mai dorești și alte rețete interesante de pâine, îți mai recomandăm să încerci delicioasa pâine indiană Naan, preparată la tigaie.
Galerie foto